Macelul lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 18:50
13972 citiri
Macelul lui Basescu (Opinii)
Foto: Realitatea TV

Traian Basescu a fost prezent vineri seara, la Realitatea TV, la o emisiune in care ar fi trebuit sa se discute bilantul celor doua mandate de presedinte al Romaniei.

S-a intamplat sa fiu invitat in acea emisiune. Am aflat de la colegi ca va veni si fostul presedinte cu o ora si jumatate inainte, cand am inteles ca a si confirmat prezenta. Ce si cum a raspuns Traian Basescu intrebarilor, cat de inspirate sau deplasate au fost ele se stie. Emisiunea a fost disecata pana la ultima grimasa a celor din platou.

Ce nu pot sa inteleg nicicum e cheia generala a interpretarilor care au curs de atunci. Cu doar cateva exceptii, majoritatea nu a putut iesi din tiparul atat de drag lui Traian Basescu insusi - a fost un linsaj, un macel, o baie de sange. S-au discutat prea putin, in unele cazuri aproape deloc, afirmatiile fostului presedinte, dar s-a consumat toata energia hermeneutica pentru a gasi castigatorul confruntarii.

Aici e meritul direct al lui Traian Basescu, politicianul care a stiut sa transforme dezbaterea intr-o lupta din care important e cine ramane in picioare.

Partea amuzanta e ca inca nu s-a cazut de acord cine pe cine a macelarit. Aici interpretarile variaza de la caz la caz.

Pentru unii, surprinzator de multi, emisiunea a fost momentul in care fostul presedinte a renascut si a "sters" pe jos cu moderatorul si cu invitatii. Pentru altii, mult mai putini e drept, mai important a fost ca in premiera i-au fost adresate cateva intrebari. Unele mai inspirate, altele mai putin.

Las deoparte reactiile care tin de domeniul fantasticului, precum cea a acoperitului Robert Turcescu, jurnalistul care a slujit in cel mai propagandistic mod cu putinta fosta putere, dar care s-a trezit acum sa dea lectii despre cum se sta drept in fata celui pe care el l-a idolatrizat.

Probabil istoria il va retine drept cel mai prost ofiter sub acoperire, singurul care a reusit performanta sa se arunce in aer in piata publica fara sa obtina niciun efect, nici macar decenta disparitie in neant - eu, unul, asa il voi retine.

Dar fiindca tot a venit vorba de acoperitii din presa si aiurea, mai mult decat cine pe cine a linsat in emisiune ma intereseaza de ce, de exemplu, declaratia lui T. Basescu referitoare la serviciile secrete care pot face praf un om (nu doar imaginea lui) e in continuare ignorata si nu intereseaza pe marii analisti ai neamului.

Aceasta a fost una dintre intrebarile pe care i-am adresat-o fostului presedinte - daca isi pastreaza afirmatia facuta in urma cu ceva timp referitoare la forta de marire si distrugere a serviciilor secrete.

M-a mirat lipsa de reactie a presei dupa ce Traian Basescu afirmase prima oara acest lucru. In emisiunea de vineri, fostul presedinte al Romaniei a intarit declaratia, vorbind din nou despre acoperitii din magistratura si din presa.

Ne putem imagina doar cum ar functiona un astfel de mecanism cu acoperitii din presa si magistratura. Traian Basescu nu a vrut sa dea si detalii. Din reactiile de dupa emisiune inteleg ca nu intereseaza pe nimeni daca astfel de practici inca sunt folosite de serviciile secrete pentru a desfiinta pe cineva, oricine ar fi el, doar pentru ca ele isi pun in cap sa faca asta, indiferent de ce ratiuni stau in spatele unei astfel de decizii.

Or, aceasta lipsa de interes si tacerea din jurul unor astfel de subiecte eu le consider mai grave si mai alarmante chiar si decat faptul ca e foarte probabil ca astfel de practici sa aiba inca loc in Romania lui 2015.

Un lucru probabil normal si obisnuit, din moment ce un individ precum Robert Turcescu nu doar ca nu a disparut, dar devine pe zi ce trece tot mai prezent si mai vocal.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Basescu Realitatea Rares Bogdan Hoandra, #Basescu servicii distrus oameni , #presedinte