Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Mai e posibila o a treia suspendare a lui Traian Basescu?

Sambata, 17 Mai 2014, ora 08:59
6430 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Mai e posibila o a treia suspendare a lui Traian Basescu?

Se discuta din ce in ce mai mult pe la colturile politicii romanesti despre o noua suspendare a presedintelui Traian Basescu. O astfel de actiune este posibila, dorita de Victor Ponta si de Dan Voiculescu, dar putin probabila.

Premierul Romaniei isi doreste suspendarea lui Traian Basescu din doua motive. In primul rand, ar reprezenta o victorie politica importanta in perspectiva alegerilor prezidentiale. Simbolica, dar cu greutate.

Iar in al doilea rand, pentru ca s-ar putea pune in miscare o schema de trecere a unei ordonante pentru amnistierea si gratierea coruptilor. Aceasta schema a fost prezentata de jurnalistul Liviu Avram intr-un text scris pentru "Adevarul". Ea presupune demisia lui Victor Ponta pentru campania prezidentiala, numirea unui prim-ministru de sacrificiu, iar in lipsa lui Traian Basescu, suspendat, si cu Ciorbea, Avocat al Poporului, ordonanta n-ar mai putea fi contestata la Curtea Constitutionala. Chiar daca acest scenariu e complicat si dificil de pus in aplicare, o victorie simbolica a lui Victor Ponta in fata actualului presedinte cred ca l-ar putea propulsa in fotoliul de la Cotroceni.

Victor Ponta, prin suspendare, mai castiga si faptul ca Traian Basescu ramane fara tribuna prezidentiala chiar in timpul campaniei. Dar, in acest caz, ramane de discutat, pentru ca a doua suspendare a transformat un garaj in cea mai puternica tribuna electorala.

Pe de alta parte, in opinia mea, Traian Basescu pare sa-si doreasca declansarea unui astfel de proces. Cumva, acest eveniment tensionat din punct de vedere politic ii ofera o puternica justificare pentru a-l ataca dur pe actualul premier si il poate ajuta sa mai adune ceva din simpatia risipita a romanilor, procente pe care le-ar putea orienta spre Partidul Miscarea Populara.

Astfel, un posibil castig al lui Victor Ponta se poate transforma intr-o pierdere. Multi alegatori si-au pierdut entuziasmul fata de loviturile brutale pe scena politica, iar faptul ca Traian Basescu se apropie de finalul mandatului nu e tocmai un motiv optim de mobilizare a opiniei publice.

Dar oricate calcule s-ar face la diferite nivele de decizie politica, o noua suspendare a presedintelui inseamna declansarea unei crize politice interne. In contextul conflictului din Ucraina, cred ca numai de o noua durere de cap nu au nevoie aliatii din UE si SUA. O astfel de criza va fi extrem de greu de explicat, iar clasa politica din Romania risca sa-si piarda orice urma de credibilitate.

Din aceasta perspectiva, va fi foarte dificil de montat si de sustinut de catre PSD o strategie atat de complicata si fragila. A fost o operatiune dificila, incununata cu un esec chiar si in 2012, cand exista USL, nu era doar o fantoma care ii mai bantuie pe unii politicieni.

Multe se vor intampla incepand cu a doua zi dupa alegerile europarlamentare, alegeri care vor contura taberele si fronturile de lupta pentru cea mai importanta pozitie politica din Romania.Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com