Mai incet cu fluieratul, dle Basescu! (Opinii)

Duminica, 18 August 2013, ora 20:00
3904 citiri
Mai incet cu fluieratul, dle Basescu! (Opinii)

Dupa alegerile din decembrie, institutia prezidentiala romaneasca, lasand deoparte cartea de identitate data de Constitutie, aceea de mediator intre cele trei Puteri ale statului de drept, si-a insusit fara drept calitatea de principal actant politic.

Dar nu a adoptat un model academic si fairplay de a face politica, asa cum s-ar fi cuvenit, ci s-a integrat in politicareala noastra obisnuita, devenita marca a ultimilor decenii. De demonstrat.

Daca in primii sai ani, discursul prezidential era bine tintit si articulat, acum Traian Basescu face greseli nepermise primului om in stat: nu poti sa ceri poporului sa-i fluiere si huiduie pe reprezentantii altui stat aflati in ospetie la tine in ograda, la fel cum nu poti sa asiguri leadershipul punerii la punct a unui stat vecin si prieten. Vecinatate si prietenie pe care nu le-a contestat inca nimeni.

Partidul Cotrocenilor e de stanga ori de dreapta?

Ne-am referit la institutia prezidentiala si nu doar la presedinte deoarece, prin ultimele comunicate, purtatorul de cuvant al Cotrocenilor, Bogdan Oprea, isi amesteca institutia, care trebuia sa ramana cea dintai intre institutiile Romaniei, in balacareala politica.

Dar, se vede treaba, de politicianism nu se poate scapa. Caci nu altceva vrea sa insemne comunicatul prezidential despre "debusolarea de vacanta" a presedintelui Senatului. Sau sa acuzi Guvernul Ponta de "sistarea lucrarilor la tronsonul de autostrada Arad - Nadlac", al carui contractant, Nelu Iordache, client politic al guvernelor Boc-Ungureanu, tocmai din cauza contractului respectiv se afla la puscarie.

Dar chemarea cetatenilor sa-l fluiere pe Orban Viktor, premierul Ungariei, dupa ce ani buni au stat la aceeasi masa, nu doar la Baile Tusnad, ci si in alte parti, inclusiv la Consiliul European, trebuie inteleasa si explicata corect, deoarece ea ar putea genera efecte necontrolate si rusinoase pentru Romania. Cu atat mai mult cu cat recentele evenimente iredentist-nationaliste provocate de Jobbik in Ardeal au atras din nou privirile mediilor internationale asupra Romaniei.

Pana si fluieratul are reguli

Nu ca asa ceva nu s-ar intampla si in democratiile luate de noi drept model, dar acolo exista intotdeauna o faza premergatoare fluieraturilor populare, cand liderul ales, organul de stat sau seful administrativ le bate obrazul musafirilor ireverentiosi ori ii acuza de incorectitudine, neprietenie, iresponsabilitate... Faza care la noi a lipsit din motive arhicunoscute: arareori functionarii de rang inalt, politicienii si demnitarii si-au asumat responsabilitatea.

Din fericire, chiar si daca ar exista o faza a baterii obrazului, populatia Romaniei nu sare sa fluiere si sa huiduie decat atunci cand ii ajunge cutitul la os.

Etnologii vorbeau candva de o anumita intelepciune a popoarelor, a multimilor. Fireste, felul nostru de a fi l-a dus pe Emil Cioran "Pe culmile disperarii", dar caracterul preponderent nonreactiv al poporului roman, retragerea in codru si in sine i-au asigurat continuitatea intr-un areal etnic complicat, din care au disparut in decursul secolelor peste 2.000 de popoare, multe celebre.

Eu contest, tu contesti...

Insa indemnul lui Basescu la fluierat si huiduiala mai are un pacat, unul care tine de climatul politic lipsit de civism si de posibilitatea de a construi ceva, un climat care, din politicianism de duzina, poate anula tendintele pozitive. Fiindca orice contestare politica a unei personalitati sau a unui partid atrage dupa sine o contrareactie, iar presedintele a cunoscut pe propria piele foarte bine acest fenomen.

Ei bine, climatul de mai sus a fost prima data tratat altfel de catre USL si liderii sai in aceasta vara: au incetat aproape total pe perioada concediilor atacurile la presedintele aflat in Opozitie. Ar fi putut fi un inceput de iesire a politicii din era confruntarilor perpetue, numai ca, speculand linistea estivala, tocmai atunci presedintia si-a gasit sa acopere spatiul public cu noi acuze asupra guvernantilor si a liderilor puterii. Nu ca n-ar fi avut ce acuza, dar astfel a renascut spiritul revansei, iar dl Basescu va culege roadele in viitoarele campanii.

N-ar fi rau sa fie bine, vorba lui Creanga, daca de huiduiala si fluierat am vorbi mai putin, iar urmatoarea etapa ar fi una dedicata marilor proiecte blocate sau inca nerezolvate: repornirea motoarelor economice, noua Constitutie, regionalizarea, refacerea grilei de salarizare, privatizarea CFR Marfa... Pentru care vara si vacanta ar fi putut fi un sfetnic bun. Din fericire, vacanta nu s-a sfarsit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu politica guvern, #conflict etnic romano maghiar , #presedinte