Marea incercare a lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 22 Decembrie 2009, ora 23:52
8964 citiri
Marea incercare a lui Traian Basescu

Traian Basescu a demonstrat din nou, in discursul de inaugurare a noului mandat, ca este un excelent diagnostician al problemelor si necesitatilor societatii romanesti. "A trecut vremea coalitiilor anti, e vrea coalitiilor pro", a sesizat corect Traian Basescu.

O coalitie pro prespune insa un obiectiv comun, care, asa cum remarca tot presedintele, a lipsit, mai precis, as zice ca a disparut prin indeplinire odata cu aderarea la UE. Obiectivul exista totusi, chiar sufocat de batalia politica preponderent irelevanta, si el a fost corect identificat: modernizarea statului la toate nivelurile sale.

Modernizare de la satul romanesc, la clasa politica, in care niciun partid nu are voie sa se confrunde cu statul, in care trebuie sa primeze competenta, in care nu trebuie sa fie prezente afacerile si reprezentate grupurile de interese, pana la modernizarea institutiilor statului, in primul rand prin trecerea la Parlament unicameral cu cel mult 300 de membri, dupa cum au decis romanii prin referendum.

Acesta modernizare este, considera Traian Basescu, motivul pentru care a fost votat si a devenit principalul obiectiv declarat al celui de-al doilea mandat. In numele acestui obiectiv Traian Basescu a indemnat, din nou, la o reconciliere nationala: "Acest proiect nu poate fi proiectul unui singur om sau partid. Nu trebuie sa fie proiectul puterii sau al opozitiei, al sindicatelor sau al patronatelor. Trebuie sa fie proiectul construirii impreuna a binelui comun, al recunoasterii faptului ca valorile care ne unesc sunt mai multe decat cele care ne despart".

Traian Basescu s-a pozitionat clar, prin acest discurs, ca reprezentant al celor care au spus DA la referendum, cu mult mai multi decat propriul electorat, indicand clar ca va continua lupta cu clasa poltica in numele lor si sub acest stindard. Demersul domniei sale capata astfel o legitimare cu mult mai mare decat i-o poate da diferenta de 70 de mii de voturi care l-a mentinut la Palatul Cotroceni. O pozitionare si un discurs intr-adevar prezidentiale si foarte puternice, fundamentate, cum spuneam, pe diagnostice foarte corecte.

Ce facem insa cu terapia?

Deocamdata, in timpul scurs din 6 decembrie, actiunile lui Traian Basescu nu confirma proiectul major asumat de presedinte si deschiderea cailor catre indeplinirea acestuia. A fost un nou inceput marcat de compromisuri majore si dezamagitoare.

Presedintele a dat satisfactie propriului partid si nomenclaturii acestuia care si-a mentinut si chiar intarit pozitiile.

E greu de vorbit de reconciliere cand nominalizezi exact premierul care stii ca o face practic imposibila, care de-abia a fost dat jos prin motiune de cenzura si care in precedentele 9 luni de mandat si-a confirmat doar onestitatea.

E greu sa ataci credibil grupurile de interese cand unul dintre exponentii lor de varf a capatat puteri sporite fata de cabinetul anterior si un acces mai mare la bani publici, in conditiile in care exista mari suspiciuni, si nu numai ale adversarilor politici, in privinta felului in care i-a utilizat in precedentul mandat.

E greu sa invoci credibil competenta cand, de exemplu, reasezi in fruntea unui minister greu, al Transporturilor, un ministru cu rezultate insesizabile, incapabil sa atraga si, chiar mai grav, dezinteresat de banii europeni, a caror accesare, spune domnia sa, presupune proceduri prea complicate si o birocratie prea mare.

E greu sa vorbesti credibil despre separarea afacerilor de politica, cand cel putin trei dintre componentii cabinetului au in spate afaceri gigantice, care cu marmura, care imobiliare, care ,,cocosesti".

Modernizarea statului este imposibila cat timp actuala clasa politica nu este reformata, exact pe criteriile invocate de presedinte. Si ma indoiesc ca reforma politica poate incepe din alt punct decat chiar partidul presedintelui.

Omeneste e usor de inteles situatia extrem de grea a lui Traian Basescu, prins intre obiectivele sale declarate si datoriile morale pe care le are fata de liderii singurului partid care i-a fost alaturi in fata coalitiei mamut creata pentru rapunerea sa. Dupa cum e, poate, de inteles si faptul ca in acest moment, prioritatea absoluta era sa avem un guvern care sa daca bugetul pentru a primi banii de la FMI, iar urgenta nu lasa loc de miscari spectaculoase si mari negocieri.

Insa asa cum a inceput sa preseze Parlamentul in directia reformei validata de referendum, asa ar trebui sa inceapa presiuni la fel de puternice pentru reforma in propriul partid. Daca presedintele nu va reusi reformarea PD-L, aducerea in prim plan a unor reale competente si estomparea nomenclaturii, domnia sa nu va reusi sa ofere acea alternativa credibila prin care sa forteze reforma clasei politice in ansamblu. Iar fara o astfel de reforma degeaba micsoram Parlamentul, degeaba il facem unicameral.

Eliberat de presiuni electorale, fata in fata cu istoria si cu cel mai greu bilant al carierei politice, singurul necorectabil si a carui numaratoare inversa tocmai a inceput, presedintele trebuie sa se ridice la nivelul stachetei asezata prin discursul de inaugurare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Traian Basescu juramant, #Traia Basescu presedinte, #Basescu presedinte, #Basescu juramant , #presedinte