Melescanu ii trimite lui Basescu dosarele inapoi

Vineri, 18 Ianuarie 2008, ora 13:04
1205 citiri
Melescanu ii trimite lui Basescu dosarele inapoi

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a returnat, vineri, avizele de urmarire penala trimise, miercuri de presedintele Traian Basescu, pe motiv ca nu au fost trimise si dosarele ministrilor.

In plus, Teodor Melescanu, va trimite la comisiile de specialitate din Parlament Codurile de procedura penala si civila, urmand ca acestea sa fie discutate in cadrul comisiilor la inceputul lunii februarie.

"Prioritatea mea ca interimar la Justitie o reprezinta codurile de procedura penala si civil, respectiv finalizarea lor si trimiterea la comisiile de specialitate din Parlament", a spus ministrul Melescanu.

Specialistii ministerului au studiat documentatia trimisa de presedintie si au ajuns la concluzia ca aceasta a fost incompleta.

Astfel, ministrul interimar al Justitiei nu a putut trimite Parchetului dosarele complete. In concecinta, Melescanu a trimis, pe adresa Cotrocenilor, o scrisoare prin care cere trimiterea tuturor dosarelor privind urmarirea penala a celor opt fosti sau actuali ministri.

"Am primit doar referatele procurorilor, nu si dosarele. Am discutat joi pasii si masurile pe care trebuie sa le intreprind ca ministru, in vederea legii 115", a declarat ministrul Justitiei.

"Sunt in imposibilitatea legala de a aproba aceste cereri de urmarire penala intrucat acest articol (115) prevede sa se transmita procurorilor de caz cererile de urmarire penala".

Potrivit acestuia, presedintele Romaniei ar avea obligatia de a transmite ministrului Justitiei dosarele cauzelor (mentionate, de altfel, cu numar de file in referatele Parchetului), iar, in situatia de fata, dosarele nu ar fi fost primite.

"Ministrul Justitiei se afla, pentru moment, in imposibilitatea legala, obiectiva, de a-si exercita atributiile prevazute de Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala. in acest sens, ministrul justitiei a adresat astazi, 18 ianuarie.2008, o scrisoare Presedintelui Romaniei", a mai aratat MJ.

Ministerul Justitiei precizeaza ca, in seara de 16 ianuarie 2008, Presedintia Romaniei a transmis ministrului justitiei un numar de 7 cereri, in 8 cauze privind pe: Adrian Nastase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea,Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Pacuraru, Decebal Traian Remes si Ioan Codrut Seres, referitoare la declansarea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnilor: Adrian Nastase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea,Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Pacuraru, Decebal Traian Remes si Ioan Codrut Seres.

Potrivit art. 18 din Legea nr. 115/1999, daca una dintre cele doua Camere ale Parlamentului sau Presedintele Romaniei a cerut urmarirea penala, dosarul cauzei se trimite, de indata, ministrului justitiei sau, dupa caz, primului-ministru pentru a proceda potrivit legii.

Ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, a declarat joi, la sedinta de plen a CSM, ca va lua o decizie privind trimiterea avizelor catre Ministerul Public, dupa ce, in prealabil, va avea o sedinta cu conducerea ministerului pentru a stabili conditiile legale in care poate face acest lucru. sedinta cu expertii Ministerului Justitiei a fost programata la ora 12:00 insa o decizie legata de trimiterea acestora la procurori a fost amanata pana vineri.

Ministerul Public a primit miercuri seara, de la Presedintie, cererile cu avizul pentru inceperea urmaririi penale a unor ministri si fostri ministri, aceastea urmand sa fie trimite Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si DIICOT care au in lucru cauzele respective.

De asemenea, ministrul interimar al justitiei, Teodor Melescanu, a primit miercuri dupa amiaza cererile respective pe care urma sa le trimita joi institutiilor compoetente, a precizat pentru NewsIn, Gelaledin Nezir, purtatorul de cuvant al MJ.

Presedintele Basescu a trimis miercuri ministrului interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, cererile de declansare a urmaririi penale a opt fosti si actuali ministri, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei, demnitarii trimisi in judecata sunt: Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei, Miron Tudor Mitrea, fost ministru al lucrarilor publice, transporturilor si locuintei, Tudor Alexandru Chiuariu, fost ministru al justitiei, Zsolt Nagy, fost ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, Victor Babiuc, fost ministru al apararii nationale, Nicolae Paul Anton Pacuraru, ministrul muncii, familiei si egalitatii de sanse, Ioan Codrut Seres, fost ministru al economiei si comertului, Decebal Traian Remes, fost ministru al agriculturii si dezvoltarii rurale.

Seful statului mai precizeaza ca decizia de declansare a procedurilor legale pentru urmarirea penala a fostilor si actualilor membri ai Guvernului mentionati este urmare a solicitarilor Directiei Nationale Anticoruptie si Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie din perioada 11 septembrie - 8 octombrie 2007, in temeiul prevederilor art. 109 alin. (2) din Constitutia Romaniei si al prevederilor art. 12 si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere Deciziile Curtii Constitutionale nr. 665 din 5 iulie 2007, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 547 din 10 august 2007 si nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, publicata in Monitorul Oficial, partea I, 851 din 12 decembrie 2007.

CCR a decis in luna noiembrie ca presedintele poate decide inceperea urmaririi penale a demnitarilor fara comisia de la Cotroceni, decizia Curtii desfiintand practicile precedente.

Citeste si:
Guvernul a corectat OUG privind măsurile din energie, la o zi după aprobare. Ce modificare importantă a fost făcută
Guvernul a corectat OUG privind măsurile din energie, la o zi după aprobare. Ce modificare importantă a fost făcută
Guvernul Ciucă s-a reunit în şedinţă online miercuri, 26 ianuarie, pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă în care au fost stabilite măsurile de compensare a facturilor la energie şi gaze...
Klaus Iohannis, după ședința CSAT privind situația din Ucraina: "Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu" VIDEO
Klaus Iohannis, după ședința CSAT privind situația din Ucraina: "Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu" VIDEO
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o conferință de presă miercuri, 26 ianuarie, după ce a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pe ordinea de zi a şedinţei fiind...