Mesajul lui Basescu de Ziua comemorarii victimelor Holocaustului: Sa ne amintim!

Duminica, 27 Ianuarie 2013, ora 14:11
2736 citiri
Mesajul lui Basescu de Ziua comemorarii victimelor Holocaustului: Sa ne amintim!

Presedintele Traian Basescu a transmis, duminica, un mesaj cu prilejul Zilei Internationale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

"Astazi aducem omagiul nostru memoriei victimelor Holocaustului din intreaga lume. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, Holocaustul a devenit un nume generic pentru o tragedie umana de proportii, care a fost justificata printr-o ideologie a urii si a discriminarii rasiale.

Fiecare popor isi construieste identitatea intr-un permanent dialog cu istoria. Din pacate, aceasta istorie, in care suntem cu totii implicati, a facut ca Holocaustul sa devina o parte a identitatii poporului evreu. Consacrarea, la nivel international, a unei zile in care cinstim amintirea dramei Holocaustului este un gest necesar de respect si de compasiune, pe care il datoram, in egala masura, victimelor si supravietuitorilor Soah-ului", a transmis Basescu printr-un comunicat facut public de Administratia Prezidentiala.

Basescu a adaugat ca dupa asemenea tragedii umane vine un timp al reflectiei, "cand suntem chemati sa asumam cu luciditate trecutul".

"Nimeni nu poate nega efectele devastatoare ale urii rasiale, ale discriminarii si violentei. Daca uneori deciziile politice si legislatia nu sunt suficiente pentru a pune capat manifestarilor extremiste, amintirea crimelor si a mediului care le-a facut posibile poate sa formeze o mentalitate a deschiderii autentice catre celalalt, in care cunoasterea si toleranta sa fie privilegiate si cultivate.

Poate, intr-un mod aparent paradoxal, comemorarea Holocaustului, ca expresie ultima a raului in istoria moderna, ne incurajeaza sa implinim ceea ce este bun si drept intr-o societate care doreste sa ramana consecventa cu principiile sale; condamnand violenta si discriminarea, ne exprimam fidelitatea fata de valorile care ar trebui sa ne defineasca actiunile si sa ne orienteze aspiratiile: libertatea, solidaritatea, demnitatea si curajul", a continuat seful statului.

Basescu mai spune ca lectia Holocaustului ne arata ca suntem nevoiti sa ne amintim de razboi pentru a putea gandi o civilizatie a pacii.

"Ziua de 27 ianuarie este o zi in care istoria se priveste pe sine prin prisma celor care au supravietuit ororilor totalitarismului. Mesajul acestei zile este, asa cum spune traditionala rugaciune evreiasca, 'Sa ne amintim!'. Cred ca numai astfel putem intelege misiunea care ne revine in calitate de cetateni si oameni de stat, intr-o lume a libertatii si a civilizatiei", a conchis seful statului.

A.G.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...