Ziare.com

Ministerul Justitiei il contrazice pe Basescu in numirea procurorilor la Parchete

Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 20:41

   

Ministerul Justitiei il contrazice pe Basescu in numirea procurorilor la Parchete
Ministerul Justitiei sustine ca articolul 134 din Constitutia Romaniei, despre care presedintele Traian Basescu a spus ca prevede ca seful statului sa efectueze numirile sefilor Parchetului ICCJ si DNA, nu se refera la numirea procurorilor in functiile de conducere.

"Au fost criticate prevederile din Legea nr. 303/2004 prin care se stabileste dreptul Presedintelui Romaniei de a face numirile in cele mai inalte functii din Ministerul Public la propunerea Ministrului Justitiei, cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii. Autorii sesizarii (parlamentari ai opozitiei, membri ai PSD) sustineau ca aceste prevederi ale legii contravin dispozitiilor art. 134 din Constitutie", se arata intr-o interpretare corelativa a articolului 134 din Constitutie, facuta de Ministerul Justitiei.

"Referitor la aceste critici, Curtea a constatat ca 'numirea judecatorilor si procurorilor urmeaza a se face la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii in continuare, iar numirea in anumite functii de conducere, se face dintre persoanele numite anterior in functia de procuror.

Daca Presedintele Romaniei nu ar avea nici un drept de examinare si de apreciere asupra propunerilor facute de Consiliul Superior al Magistraturii pentru numirea judecatorilor si procurorilor sau in anumite functii de conducere ori daca nu ar putea refuza numirea nici motivat si nici macar o singura data, atributiile Presedintelui Romaniei, prevazute de art. 94 lit. c) coroborat cu art. 125 alin. (1) din Constitutie, ar fi golite de continut si importanta", se arata in interpretarea ministerului.

"Textul constitutional nu se refera insa si la numirea in functiile de conducere, aspecte ce tin de cariera profesionala a magistratilor. Asadar, legiuitorul nu are constrangeri de rang constitutional in stabilirea solutiei legislative privind numirea procurorilor in functiile de conducere. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in baza art. 134 alin. (4) din Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii indeplineste si alte atributii stabilite prin legea sa organica, in realizarea rolului sau de garant al independentei justitiei", se mai arata in documentul Ministerului Justitiei.

Vineri, in sedinta Plenului Consiliului Superior al Ministerului Justitiei, Traian Basescu a declarat ca, potrivit articolului 134 din Constitutie, CSM trebuie sa faca propunerile pentru functia de procuror general si cea de sef al DNA.

"Eu am primit propunerile. Nu discut procedura, s-a discutat cu dumneavoastra, dumneavoastra sunteti cei mai priceputi. Avem un articol 134 in Constitutia Romaniei care spune asa: 'CSM propune presedintelui Romaniei numirea procurorilor sefi'. Propunerea trebuie sa vina la mine de la CSM", a spus seful statului.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1890 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Art. 134, Constitutia Romaniei

Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judec─âtorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii.

De ce, oare, n-a citit guvernatorul pana la capat si s-a oprit la jumatatea frazei?

Trebuie neaparat suspendat acest individ, altfel Romania se invarte in cerc, fara sanse de iesire la liman.

JOS BASESCU!

 

Asa este Chapterend, dar hahaitul nu mai citeste nu mai aude,

este disperat, daca pierde controlul justitiei, isi pierde libertatea.
Cand au contat legile Romaniei sau Constitutia pentru el?
Niciodata, pentru el conteaza EL si FAMIGLIA lui, si trascaul scotian, fireste.

 

Mona o ia peste bot...

...,tare de tot...
)))))

 
 

doamna pitbull

care apara puscariabilii din USL.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor