Opinii: Moartea lenta a copiilor statului

Marti, 28 Septembrie 2010, ora 10:33
3383 citiri
Opinii: Moartea lenta a copiilor statului
Foto: isabellelorelai.wordpress.com

Intr-o organizare sociala, profesionala si institutionala anormala, Basescu are pretentia la normalitate. Emil Boc trece pe rosu de dragul mofturilor prezidentiale. Cu un tupeu extraordinar, Sever Voinescu este propus la viitoarele candidaturi prezidentiale, desi, in urma cu ceva timp, fusese girantul modelului patentat de Roberta in Parlament. Modelul "unghiului slab de vedere care te face sa vezi voturi la dublu".

Traian Basescu nu e foarte indurerat ca s-a incalcat legea printr-un mars neautorizat. Acesta a devenit legal prin vocea primarului Oprescu, in direct la tv. Presedintele s-a ofuscat din cauza apelativului de "javra ordinara", strigat la portile Cotrocenilor. O scandare adresata de multe ori lui Gigi Becali de catre suporterii stelisti. Dar, s-a comportat Basescu diferit in societatea fata de latifundiarul din Ghencea? Diminutive, precum "maimutica pres" sau "gaozar" sunt mai slabute decat "hahalera ordinara"?

Ma uit cu surprindere la imagini televizate de anul trecut si vad un Basescu dand mana cu un politist care avea pistolul in toc. Oamenii legii ii strigau numele ca pe stadion, urale si aplauze. Venise in mijlocul lor insusi presedintele tarii sa-i asigure ca toate problemele lor se vor rezolva.

Absolut nimeni nu s-a sesizat de existenta pistolului in dotarea politistului si aproape nimanui nu i-a trecut prin cap sa insiste mai mult pe intrebarea "Ce atributii are Basescu in rezolvarea unei probleme a Executivului"? Evident, atributii de imagine electorala intr-o atmosfera tipica pentru un stadion in fierbere. Bine ca nu s-a urcat pe Logan sa-l vada multimea mai bine.

In strada, acum cateva zile, au fost niste oameni care, poate, s-au intins mai mult decat ii tinea plapuma. Au beneficiat de sporuri mincinoase si de tot felul de indemnizatii ascunse. Dar pe baza acestor minciuni si-au faurit un standard de viata de la care le este greu sa abdice. Si-au cladit un trai decent, imprumutandu-se, probabil, prea mult pentru masini scumpe si apartamente ipotecate.

Cei trei copii ai statului, educatia, sanatatea, ordinea publica, sunt, rand pe rand, renegati. Se arunca anateme asupra lor si, in consecinta, sunt retribuiti direct proportional cu rata de "esece" din sistem. Le este greu oamenilor sa inteleaga aroganta austeritatii prezidentiale, privind in urma. Privind la un trecut in care presedintele era de-al lor, se zbatea in pupaturile si uralele lor.

Traian Basescu pare foarte bine documentat, cand vine vorba de cifre. Dar aflam cu stupoare din presa ca in 2001 soma Guvernul Nastase sa puna bazele rapide ale venitului minim garantat.

Cel mai usor este sa-ti abandonezi copiii, dar, pentru abandon, poti fi pedepsit penal. Copiii striga disperati "tata, tata, iesi sa ne vezi", iar tatal isi trimite "puscociul" la inaintare. Un "puscoci" despre care nu stiam ca exista si intrebarea fireasca este "ce faci domn' presedinte cu atatia consileri?" Ca, de consiliat, mai putin. Unul se ocupa de basme, altul da sfaturi legate de medicina naturista facand cure cu ceai de paducel.

Daca presedintele nu mai recunoaste o institutie fundamentala a statului, atunci ce sa facem noi, "puscocii" din strada? Nu-mi convine ca Guvernul ne sfideaza si ne baga mana-n buzunar pana la cot. Cum sa procedez cu acest "nesimtit"? Sa-l sfidez, sa nu-i mai platesc impozite?

Duplicitatea lui Traian Basescu ne-a adus in acest punct nevralgic al societatii romanesti. Nimeni nu mai stie ce statut are in mediul sau profesional. Medicii, profesorii sunt derutati de lipsa de perspective, la fel ca si mediul privat. Politistii sunt in strada, poate manati si de curajul magistratilor de anul trecut. Magistrati care au creat, de asemenea, multa degringolada in sistemul judiciar. Dar cine sa-i judece, cine sa-i pedepseasca?

Oricum, Traian Basescu s-a antepronuntat in privinta politistilor, considerandu-i in ilegalitate. Ca-n episodul Mona Pivniceru de anul trecut, "eu v-as condamna pe loc, doamna". In sinea lui, toti trebuie sa ne multumim cu statutul de condamnat si s-o ascultam pe Andreea Pora, cum glasuieste in direct la TVR despre modernizarea statului. Da' cu oamenii cum ramane stimabililor? Ii modernizam cu japca sau cu arcanu'?

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#Basescu politie mars, #Boc mars neautorizat, #politisti mars , #presedinte