Modernizarea Romaniei, misiune imposibila pentru Traian Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 28 Decembrie 2009, ora 18:51
8619 citiri
Modernizarea Romaniei, misiune imposibila pentru Traian Basescu

Traian Basescu si-a facut din modernizarea Romaniei prioritatea celui de-al doilea mandat la Cotroceni. Prin insasi aceasta declaratie, presedintele are macar meritul de a fi diagnosticat corect societatea noastra.

Folosind alte cuvinte, si in 2004, Basescu si-a inceput primul mandat tot cu aceeasi idee. Ce se intelege prin modernizarea statului - presedintele a precizat cateva puncte, a aruncat cateva idei si a lansat, in urma acestei teme de mandat, o mare provocare.

Pe scurt, Traian Basescu intelege prin modernizarea statului reducerea influentei excesive a unor grupuri economico-financiare asupra politicienilor si institutiilor statului, o grija tot mai mare fata de de cheltuirea banului public, depolitizarea institutiilot publice si apararea si respectarea neutralitatii functiilor publice si dezvoltarea si modernizarea spatiului rural.

Se regasesc aici cateva dintre cele mai mari probleme ale Romaniei, dar lipsesc, in acelasi timp, alte prioritati fara de care Romania nu va putea nici macar spera la o adevarata modernizare. Printre acestea cel putin infrastructura statului ar fi putut fi inclusa intre prioritatile modernizarii Romaniei.

Pornind de la infrastructura transporturilor si terminand cu cea a retelelor de comunicatii si energie electrica si termica, intreaga retea a infrastructurii din Romania este ori invechita, ori distrusa, ori inexistenta. Sa nu fim insa carcotasi, sa nu cerem cu pacat si sa ne multumim cu ce ni se da. Ce sanse au sa se implineasca macar ideile presedintelui?

Pentru a ne forma o idee despre cum a pornit la drum actuala Putere, sa dam istoria inapoi cu doar cateva zile. Formarea Guvernului. Presedintele tocmai ce ne promisese ca se va lupta pentru un mandat mai bun, iar la nici 48 de ore aflam ca Elena Udrea va conduce, in noul Guvern Boc IV, intru rasplata meritelor extraordinare din primul sau mandat la Turism, nou innfiintatul minister al Dezvoltarii durabile si Turismului.

Alti bani, alta distractie, aceeasi doamna atragatoare ministru. S-au sesizat pana si englezii, care scriau zilele trecute ca nu este tocmai ortodox ca o tanara de 36 de ani, obsinuita a revistelor glossy pentru pictorialele in lenjerie intima realizate in diverse ipostaze, sa detina controlul unui minister al carui buget imens este asigurat, aproape in totalitate, din fonduri europene destinate, ce sa vezi, exact dezvoltarii si modernizarii Romaniei.

In primul moment, ai fi tentat sa iti spui ca bun exemplu au oferit oamenii presedintelui, trandind din prima si fara sa tina cont nici macar de forma de promisiunile si angajamentele sefului statului la inceput de nou mandat, un Guvern format din aceeiasi membri ca si cel care tocmai fusese picat printr-o motiune de cenzura.

Insa aceasta cavalcada a numirilor mai mult sau mai putin dubioase si controversate nu exprima decat o mostra a ceea ce urmeaza sa se intample cu sefii deconcentratelor. Si nu doar cu ei. Toti directorii, care nu sunt membri PD-L, si care vor putea sa fie inregimentati in partid vor fi bine primiti, parlamentarii non-PD-L de asemenea. Pe scurt, orice ajutor venit din afara pentru a sprijini si contribui cumva al cresterea majoritatii atat de fragede va fi primit cu bratele deschise si cu zambetul pe buze.

Sa spunem ca nici macar asta nu ar fi cea mai mare problema in calea modernizarii statului. Desi, aceste practici vor oferi intotdeauna un exemplu cat se poate de prost pentru cei de la care se asteapta pana la urma marea schimbare si pasul spre modernizare cu adevarat.

Marea provocare a presedintelui, Traian Basescu insusi

Marea provocare a presedintelui este insa tocmai Traian Basescu. El in primul rand trebuie sa fie exemplul care sa ii determine pe romani sa creada in modernizarea si in schimbarea la fata a Romaniei. Traian Basescu prin el insusi in primul rand, apoi prin membrii familiei si prin cei apropiati, trebuie sa dea imboldul de care romanii au nevoie pentru a intelege, pentru a crede si pentru a actiona pentru si intru modernizarea tarii.

Caci modernizarea nu pleaca deloc de la construirea de autostrazi si nici macar de la reformarea institutiilor publice sau de la eradicarea coruptiei. Modernizarea pleaca de la atitudinea cu care fiecare dinttre noi se priveste si isi priveste relatia pe care o are cu statul, cu institutiile sale si cu oamenii care il reprezinta.

Din acest punct de vedere, atat Traian Basescu, cat si cei care il inconjoara, ma tem, ca nu ofera deloc un exemplu care sa trezeasca altceva decat opusul modernizarii. Va intelege oaee Traian Basescu faptul ca el trebuie sa lupte pentru modernizarea Romaniei nu doar cu politicienii, ci si cu poporul, cu romanii care s-au invatat sa dea spaga la doctor, la politie, la functionari, la tot ce inseamna prelungirea birocratiei?

Traian Basescu trebuie sa mai stie ca pentru acest plan al sau nu are cum sa mai fie popular, asa cum a fost in primul mandat. Ori alege sa fie in continuare un presedinte popular, iar in acest caz ne-am luat adio de la vreun imbold dinspre presedintie pentru modernizarea statului, ori isi asuma rolul de sef al statului care devine tot mai putin popular, dar care poate spera ca astfel va reusi sa schimbe si sa impinga statul tot mai mult catre dezvoltare si iesirea din gaura neagra a istoriei in care inca se afla ancorat.

Sau, in cel mai rau caz, poate incerca sa impinga lucrurile intr-acolo... cu credinta ca intr-o zi acest mic bulgare se va transforma intr-unul care sa conteze.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Traian Basescu modernizarea Romaniei , #presedinte
Comentarii
Poza leonardus
leonardus
rank 2
nici nu si-a inceput omul bine mandat ca voi ati dat verdictul! la ce dra cu am mai facut alegeri? nu era mai bine sa vi-l puneti pe geoana si sa ne scutiti cu mascarda asta de democratie?