Mostenirea celor 10 ani de Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 24 Decembrie 2014, ora 22:35
12060 citiri
Mostenirea celor 10 ani de Traian Basescu (Opinii)

Traian Basescu si-a castigat primul mandat la Cotroceni promitand ca va lupta pentru o justitie independenta si va pune capat "sistemului ticalosit". Cu "tepele din Piata Victoriei" a aprins imaginatia electoratului si a creat un orizont de asteptare care avea sa isi gaseasca implinirea abia spre finalul celui de-al doilea mandat de presedinte.

Dar lungul drum al reformei Justitiei avea sa cuprinda, pe langa numirile facute de presedinte in randul magistratilor, un proces institutional mai complex si din acest motiv indelungat si sinous. De la infiintarea unor noi institutii, transformarea radicala a altora si pana la un nou set de coduri, reforma si modernizarea sistemului judiciar a fost si a ramas printre punctele la care presedintele a revenit constant.

Modernizarea Directiei Nationale Anticoruptie, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, chiar daca greu si cu multe piedici din partea politicienilor, si reformele declansate inca din 2005 au facut din Justitie unul dintre cele mai dinamice, dar si controversate domenii.

Lupta anticoruptie a fost prezenta in discursul lui Basescu inca de la inceputul primului sau mandat. De-a lungul anilor 2005-2006, de altfel, justitia era descrisa de presedinte ca "independenta in coruptie si ineficienta, parte a sistemului ticalosit". Obligata sa raspunda daca prin declaratiile de la inceput de mandat a adus atingere independentei judecatorilor, CCR hotaraste, in 2006, ca afirmatiile lui Traian Basescu "nu pun in pericol in mod real puterea judecatoreasca".

Simbolic, este momentul in care intra in arena Curtea Constitutionala a Romaniei, o institutie a carei importanta va creste constant de la an la an. Decizia CCR i-a permis presedintelui sa continue sa foloseasca in discursul sau despre justitie termeni precum "corupta" si "ineficienta". Iar aceasta libertate de exprimare a fost folosita de Traian Basescu pentru a reveni constant asupra defectelor din sistemul judiciar. Un pretext care va fi folosit mereu pentru a implini reforma.

La inceputul celui de-al doilea mandat, vom intalni acelasi tip de critica radicala la adresa magistratilor: "Consider ca CSM-ul a adus Romania unde este. Nu este niciun sistem de justitie in UE care sa fi facut atata rau cat a facut in Romania. Au facut-o din nepasare, din credinta ca sunt Dumnezei si din dispret pentru interesul romanilor" - Traian Basescu, noiembrie 2010.

Neintelegerile dintre Traian Basescu - C.P. Tariceanu si, mai recent, Victor Ponta si blocajele institutionale plecand de la razboaiele dintre Palate au ajuns la randul lor sa isi gaseasca rezolvarea tot la judecatorii CCR, o institutie ai carei membri sunt numiti insa tot de catre mediul politic. Importanta pe care a ajuns Curtea Constitutionale a Romaniei sa o aiba dupa implinirea Reformei s-a vazut cel mai bine in cazul celei de-a doua suspendari a lui Traian Basescu din vara lui 2012.

Scandalul provocat atunci de masurile luate de majoritatea USL si verdictul final dat de CCR, care i-a permis presedintelui sa revina la Cotroceni in ciuda votului primit la referendum, i-au adus o tema noua lui Traian Basescu: statul de drept.

O tema care a fost preluata de atunci si care a avut castig de cauza in urma alegerilor din 16 noiembrie, se vede la tot pasul in discursul castigatorilor (adoptat rapid insa si de pierzatori), si care va modela sensul politicii de care vom avea parte in viitorul apropiat cel putin.

Ideii de intarire a statului de drept si a institutiilor care il sustin a reanimat discursul vechi si putin uzat al luptei anticoruptiei. La revigorarea lui contribuie din plin si bilantul unor institutii precum DNA si ANI, cu zeci de retinuti, arestati sau condamnati definitiv.

Asa putem recunoaste ca reforma si modernizarea statului au avut succes cel putin in privinta institutiilor de forta care il sustin. In rest, multe alte lucruri care tin de viata sociala au involuat mai degraba.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#Traian Basescu bilant mandat, #Basescu justitie reforma atac , #presedinte