Mostenirea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 16 Noiembrie 2013, ora 23:50
7717 citiri
Mostenirea lui Traian Basescu (Opinii)

Ce se intampla in ultimele zile este semnul ca Traian Basescu ramane si pentru alegerile prezidentiale din 2014 o miza la fel de importanta ca si in 2009.

Pe masura ce se apropie campaniile electorale, devine tot mai evident ca lupta pentru castigarea alegerilor se va duce tot in jurul lui Traian Basescu si ideilor derivate din ceea ce s-ar putea numi basescianism. Ar fi fost normal ca lupta pentru umplerea golului pe care il va lasa presedintele sa se dea intre candidatii care se pregatesc sa-i ia locul.

O iesire inspirata a lui Traian Basescu a facut ca toate discutiile si calculele, toate razboaiele si aliantele sa fie crosetate din nou in jurul sau, impotriva ramasitelor presedintelui. Victor Ponta se scuipa si se injura cu presedintele cu mai multa forta si energie decat pe vremuri, incat cineva de afara ar putea crede ca presedintele tocmai se pregateste pentru un nou mandat. Premierul si-a fixat in centrul temelor de discurs o singura tinta - Traian Basescu, omul care poate fi sursa tuturor relelor care au avut loc in Romania ultimilor 10 ani.

Dincolo de adevarul sau falsitatea acestei idei, reaprinderea luptei dintre premier si presedinte are ca prim efect tocmai ascunderea si diluarea faptului ca Ponta a preluat intocmai aproape toate temele si politicile promovate de Traian Basescu in ultimii ani. De la pastrarea masurilor de austeritate, in unele cazuri chiar extinderea lor, si prelungirea acordului cu FMI, in unele puncte in conditii mai umilitoare decat cele negociate de guvernele Boc sau MRU, pana la marile proiecte politice ale reorganizarii administrativ teritoriale si revizuirea Constitutiei.

In conditiile in care Traian Basescu a redevenit tinta principala a liderilor USL, nici nu mai trebuie sa mire ca si el profita din plin de taraboiul creat de eternii dusmani. Povestea cu pamantul cumparat de Ioana Basescu se incadreaza la fix in noua paradigma prezidentiala.

Pornind de la ideea ca oricum va fi acuzat si pentru cel mai neinsemnat motiv, presedintele a fortat nota cu un credit pe care toate calculele il indica a fi obtinut prin cu totul altfel de mijloace decat ar fi avut la dispozitie oricare alt muritor. De altfel, o simulare pe site-ul bancii de stat CEC ofera explicatia generala pentru toate intrebarile care ar fi putut fi puse despre acest caz:

Si la un venit de 100.000 lei pe luna, unui aplicant pentru un credit ipotecar pe 30 de ani nu i se acorda un imprumut mai mare de 2.800.000 de lei, adica aproximativ jumatate din suma pe care a obtinut fata tatei. Dar vanzarile anterioare ale fiicei, casa data cadou de primarul Traian persoanei fizice Basescu si interventia telefonica a presedintelui la ministrul Chitoiu pentru a-l pastra in functie pe directorul CEC, dupa ce Ioana luase deja creditul, sunt fapte cu care ne-am obisnuit.

A reaprinde astazi, la final de mandat problema suspendarii (a treia) sau a punerii sub acuzare de inalta tradare (macar o premiera) a unui presedinte care si-a anulat singur cele doua mandate de cate cinci ani - asa cum nu s-a ferit sa propuna eternul suspendac Dan Voiculescu - e semnul cel mai clar al saraciei ofertei pe care o avem pentru a inlocui 10 ani de non-politica, de deconstructie sociala si falimentare a unei economii pe care au ales sa o faca pres in fata investitiilor straine.

Pe de alta parte, lui V. Ponta ii covine sa il transforme pe T. Basescu in tinta eterna a discursului sau intrucat il ajuta sa isi ascunda esecul propriei guvernari si, in acelasi timp, anuleaza orice critica venita dinspre Cotroceni, pe principiul - presedintele nu face decat sa atace in loc sa raspunda pentru propriile fapte din trecut. Singurul ramas in offside in acest razboi general impotriva basescianismului este Crin Antonescu. Si nu pentru ca si-ar fi propus, ci pentru ca nicio tabara nu mai stie de unde sa il apuce.

In momentul in care juramantele de credinta din interiorul USL se masoara, iarasi, in voluptatea cu care iti declari ura fata de sistemul ticalosit al presedintelui, spectrul lui Traian Basescu e singurul care mai anima posibilii candidati reali.

Tot el este, oricum, si scuza pentru tot ce nu a reusit sa faca pana acum USL, cum invocarea sa tine loc si de program politic. Astfel incat, dupa doua mandate cu Basescu, cel mai probabil, vom avea castigator un program care isi va propune indreptarea si curatirea de basescianism. O perspectiva de un cinism fara margini, daca asta inseamna ca politica va functiona si dupa Basescu in limitele impuse de el in ultimii 10 ani.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu Ponta atacuri, #teren Ioana Basescu credit , #presedinte