N-o fi prea mult? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 Mai 2014, ora 08:25
9216 citiri
N-o fi prea mult? (Opinii)
Foto: Facebook/Elena Udrea

Presedintele Romaniei nu incalca litera Constitutiei prin sustinerea explicita si insistenta a Partidului Miscarea Populara. Legea fundamentala ii interzice in articolul 84 doar apartenenta la un partid politic: "In timpul mandatului, Presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nici o alta functie publica sau privata."

Dar cred ca Traian Basescu incalca spiritul Constitutiei care ii impune echidistanta politica, in rolul de arbitru al vietii politice.

"Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate", spune articolul 80.

Cum ar fi ca arbitrul unui meci de fotbal sa imbrace la un moment dat tricoul uneia dintre echipele combatante?

Sigur, nu este Traian Basescu primul care incalca echidistanta. A facut-o si Ion Iliescu. Si nu este prima data cand o face. Inainte ca Elena Udrea sa fie invinsa de Vasile Blaga, actualul presedinte a avut o relatie privilegiata cu PDL. Dar niciodata implicarea presedintelui in campania partidelor nu a avut o asemenea intensitate ca acum. Practic, presedintele Romaniei s-a transformat in agent electoral pentru un partid si pentru un potential candidat la prezidentale.

Consecinta acestei implicari este majora, asupra acestui an electoral, asupra vietii politice in general, dar si, poate cel mai grav, asupra credibilitatii unei institutii fundamentale a statului roman.

Consecinta politica imediata este o deturnare si o concentrare a campaniei electorale spre o tema falsa, parazitara as zice, care, paradoxal, ii favorizeaza in primul rand pe adversarii declarati ai lui Traian Basescu.

Implicarea presedintelui circumscrie si acest an electoral paradigmei pro - antiBasescu. Orice alta tema majora este ingropata. Nu ca romanii ar avea altfel vreun mare apetit pentru teme europene, dar in aceste conditii chiar dispare orice sansa de a le mai explica si dezbate.

Iar, in perspectiva prezidentialelor, este astfel asezat in miezul dezbaterii un non candidat, fara drept la un nou mandat, in loc sa analizam optiunile reale.

Avantajati de aceasta parazitare sunt in primul rand Victor Ponta si PSD. Pe de-o parte, pentru ca nu trebuie sa emita nimic nou, nu sunt testati politic cu adevarat. "Jos Basescu!" tine in continuare loc de orice altceva. Pe de alta parte, pentru ca aceasta dezbatere falsa ii ajuta sa mentina mobilizat electoratul antiBasescu, in cel mai facil mod cu putinta.

Dar cea mai grava mi se pare lezarea institutiei prezidentiale prin transformarea presedintelui in agent electoral. Este derizoriu sa il vezi pe presedintele Romaniei, cel mai inalt demnitar al acestei tari, unul dintre simbolurile statului roman, pe malul marii, intr-o tinuta mai mult decat neconventionala, imbracat cu tricoul unui partid politic, facand poze de tip "colorata maine-i gata!" cu liderii unui partid politic. Lipseste din ele doar maimutica fotografului.

Este derizoriu ca presedintele Romaniei sa accepte intreruperea interviului pe care il acorda unui post de televiziune pentru a urmari si apoi comenta, cu evidenta satisfactie, saltul electoral cu parasuta al unui politician, oricare ar fi el.

N-o fi prea mult?

Vi-l imaginati pe Barack Obama, spre exemplu, in vreuna dintre aceste posturi? Chiar daca presedintele SUA nu are nici pe departe obligatia de echidistanta impusa de Constituia Romaniei.

Nu un om, nu un presedinte cu nume si prenume, ci o institutie, cea mai inalta institutie a acestei tari, este tarata intr-un derizoriu politic de care ar trebui protejata cu orice chip. Se creeaza astfel un precedent foarte periculos care denatureaza rolul constitutional al presedintiei Romaniei, care devine sediul unui partid politic, ceea ce mi se pare inacceptabil.

Daca acceptam asta, trebuie sa acceptam orice derapaj viitor si al oricarei alte institutii a statului.

Nu stiu de ce Traian Basescu o sustine si o promoveaza pe Elena Udrea cu o asemenea inversunare. Cum nu vad explicatii rationale, suspectez, la fel ca alti colegi de breasla, o componenta irationala foarte puternica.

Dar institutia prezidentiala nu poate sa fie subordonata unei asemenea componente irationale.

Traian Basescu are, fara indoiala, dreptul la simpatii politice asa cum are dreptul sa voteze. Sigur ca prevederile constitutionale sunt, cred eu, intr-o oarecare masura nerealiste cerand unui politician provenit dintr-un partid politic, sustinut de un partid politic pentru a deveni presedinte, sa rupa complet relatia cu acel partid si sa devina peste noapte incolor.

Dar de aici pana la ceea ce vedem acum e cale foarte lunga. Nu mai e doar o chestiune de nuanta si interpretare.

Traian Basescu spune ca pe plaja, la Neptun, in timpul liber, are voie sa se imbrace cum vrea. Cat timp exista macar o camera de filmat sau de fotografiat, cat timp exista macar o pereche de ochi din afara celui mai intim anturaj al presedintelui, nu cred ca acesta se poate considera in timpul liber si exonerat de obligatiile, cel putin de imagine, impuse de functia pe care o ocupa.

Purta aceste obligatii chiar si atunci cand era suspendat.

Cred asadar ca Traian Basescu ar avea obligatia la rezerva pana la finalul mandatului. As spune chiar mai dur, are obligatia la decenta. Daca nu pentru protectia propriei imagini si a propriului mandat de presedinte, macar pentru protectia institutiei pe care o reprezinta si pentru imaginea vietii politice romanesti.

Altfel, riscul cel mare este sa genereze o reactie adversa a electoratului, concretizata in sporirea si consolidarea absenteismului la vot. Iar aceasta ipoteza favorizeaza in primul rand tot PSD si candidatul acestuia, indiferent cum se va numi el.

Nu intelege Traian Basescu acest lucru? Sau il urmareste cumva, pentru ca avand din decembrie un presedinte de stanga sa se poata instala lejer si fara concurenta la sefia Opozitiei de dreapta?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu Elena Udrea PMP, #Basescu campanie PMP , #presedinte