Opinii: Ne dati sau nu ne dati, domnule Basescu?

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 16 Octombrie 2010, ora 20:42
4664 citiri

Domnule presedinte le-ati luat mintile copiilor de la Guvern, nu mai stiu nici ei ce sa faca si ce sa spuna. Ati invartit-o si ati cotit-o pana nu mai stie nimeni cum e mai bine. Dracu poate sa mai descoase problema, ca baietii astia nu cred ca mai au vreo sansa. Poate ca ar fi bine sa ii ajutati, dar sa o faceti in asa fel incat sa inteleaga si omul care va aduce banii la buget.

Ati pus in fruntea Ministerului de Finante pe omul care se judeca cu Finantele, pentru a-si recupera stimulentele neplatite. Pe acelasi Ialomitianu l-ati pus sa taie si sa incondeieze stimulentele, dupa ce el insusi a incasat multe mii de euro astfel. Cu cata umilinta a preluat dansul mandatul la Cotroceni de la domnul Vladescu, cand dumneavoastra tocmai il avertizati ca trebuie sa puna capat practicii stimulentelor.

Oare in acel momentul a simtit domnul Ialomitianu cel mai mic ghimpe de remuscare pentru faptul ca accepta un mandat care, dupa cum il anuntati, ii contrazicea intreaga activitate de pana in acel moment. Oare s-o fi simtit vreo secunda vinovat? O clipa de remuscare?

Adevarul este ca v-ati prins singuri intr-o capcana fara iesire. Le-ati spus sa renunte la stimulente, ca nu e nimeni mai presus de lege. Ca cei de la Finante si de la Munca nu au cum sa primeasca, in timp ce profesorii, medicii si toti ceilalti bugetari nu iau nimic. Corect. Ca mafia stimulentelor, birocratia, legile proaste si neglijenta dumneavoastra au facut ca odata ele picate, salariile sa fie o mizerie e tot problema voastra.

Ca treaba sa fie si mai complicata, sa nu uitam de FMI si de ce ne temem noi de el. In primul rand, pentru ca am ramas fara bani de salarii si pensii si doar imprumutul lor ne-a salvat de la colaps. Primul imprumut. Pentru a-l obtine si pe cel nou, al doilea, trebuie sa respectam si noi totusi niste reguli. Una ar fi fost tocmai taierea si eliminarea stimulentelor si sporurilor date asa de-a valma, oricui, tuturor, fara niciun criteriu de performanta.

Angajatii de la Finante au facut greva spontana si au blocat activitatea in minister. O lovitura mai dura decat un santaj ordinar. Fara ei nu se colecteaza bani la buget, deci nu mai avem nimic. Si aici ne-am intors de unde am plecat. Ialomitianu si cu Blejnar, care mai mult v-au facut de ras, au venit, au fugit, iar s-au intors, au spus ca nu dau, apoi ca dau, ba la toti, ba ca doar unii - in concluzie, nu mai stie nimeni nimic.

Premierul nu a stiut nici el cum sa o mai dea. Ca se dau, fara sa se dea. Blestemate stimulente. Daca le dati, va urcati pe cap toti bugetarii, care au vazut astfel ce presiune prostelor da rezultate. Nici asta parca nu v-ati dori. Daca totusi va razganditi si nu le dati, deveniti si mai penibili decat ati fost cand ati acceptat prima oara sa le dati. Oricum ar fi, e o problema.

O si mai mare problema este ca orice ar face si ar spune ei, se ajunge la dumneavoastra domnule Traian Basescu. Daca le spuneti sa se dea, se stimuleaza in continuare angajatii de la Finante si Munca. Daca va razganditi, se executa intreg aparatul guvernamental si ajung toti ministrii, in frunte cu Emil Boc, exact la aceeasi idee cu dumneavoastra.

Ce poate fi mai evident decat acest caz pentru ideea care incolteste in tot mai multe minti, cum ca ceea ce spune presedintele devine lege si este singurul lucru care conteaza. Desigur, nu e normal, nu e constitutional asa, nu va ajuta nici macar pe dumneavoastra, insa chiar si de ar fi o afirmatie falsa, ea tot este percutata ca fiind adevarata. Asadar, chiar daca nu hotarati dumneavostra, totusi, baietii aia din guvern ce au hotarat? Dau sau nu dau?

O separare a puterilor in stat, o desprindere a premierului de Palatul Cotroceni, mai multa independenta institutiilor statului si respectarea legii, indiferent cum se dovedeste aceasta a fi, sunt singurele lucruri care mai conteaza acum. Daca si ele vor intra in procesul de disolutie, asa cum se pare ca a intrat autoritatea reprezentantilor statului, atunci riscam sa ajungem in curand intr-o criza cu adevarat majora, pe toate planurile. Iar in acea criza, nici macar presedintele nu va mai fi ascultat.

Citeste si:
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputat UDMR, după întâlnirea între liderul AUR și primarul Clujului: ”Aș dori să-i atrag atenția domnului Boc că acel George Simion a calificat Holocaustul drept o temă minoră”
Deputatul UDMR Csoma Botond l-a criticat pe primarul Clujului, Emil Boc, după ce s-a întâlnit cu liderul AUR, George Simion, și a declarat că a găsit cu acesta ”puncte comune.” Într-o...
Portretul „pensionarului” Nursultan Nazarbaiev. Deține bănci, hoteluri, canale TV și un avion de peste 100 de milioane de dolari
Portretul „pensionarului” Nursultan Nazarbaiev. Deține bănci, hoteluri, canale TV și un avion de peste 100 de milioane de dolari
Fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbaiev, care se autointitulează pensionar care „a muncit neobosit timp de 30 de ani de dragul Patriei”, administrează active în valoare de 8...
Comentarii
T. basilic
rank 5
Daca Basescu era Prim Ministu de la inceput, pentru Alianta Da, stateau lucruile altfel ? Nu, fiindca n-ar fi fost in stare Stolojan sa-l bata pe Nastase la urne si sa ajunga Presedinte caci cartile erau deja in favoarea PSD. Stolojan care dupa fiasco-ul