Nicolicea face lumina: Statutul a fost trimis la presedinte pentru ca are rolul esential

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 16:09
3425 citiri
Nicolicea face lumina: Statutul a fost trimis la presedinte pentru ca are rolul esential
Foto: B1TV

Secretarul Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea (UNPR), a explicat, vineri, de ce a decis presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, sa trimita proiectul de modificare a Statutului Senatorilor si Deputatilor presedintelui Romaniei pentru un punct de vedere.

Eugen Nicolicea a explicat ca este adevarat ca seful statului nu are atributii in legiferare, dar s-a luat decizia ca acesta "sa fie informat, consultat chiar si informal", pentru ca modificarile la statut "trebuie facute urgent", in conditiile in care "avem o problema cu bugetul".

"Statutul este o lege, legea urmeaza cursul legiferarii si promulgarii, iar presedintele are rolul esential - poate sa o trimita inapoi, daca considera, are dreptul de a sesiza si Curtea Constitutionala. Pentru a preintampina, este foarte bine sa il intrebam, pentru a rezolva anumite lucruri anterior promulgarii, astfel incat sa intram cu legea cat mai rapid.

Din punct de vedere tehnic, cei care am lucrat la statut suntem dispusi sa preluam orice opinie buna, care vine de oriunde, pentru a face un lucru bun. Si cu reprezentanti ai Parchetului ne consultam, nu vreau sa se intelega ca incercam sa blocam activitatea cuiva, ci incercam sa facem o imbunatatire mai rapida si corecta", a explicat deputatul UNPR.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza reactiile negative ale liberalilor cu privire la acest demers, Eugen Nicolicea a replicat: "colegii de alianta au spus ce a spus si presedintele - ca nu intra in atributiile sale".

"Valeriu Zgonea a considerat ca acest lucru duce la eficientizarea si promulgarea mai rapida a acestei legi", a adaugat deputatul.

Pe de alta parte, el a subliniat ca "nimeni nu a dorit si nu a facut un gest de consolidare a imunitatii parlamentarilor, aceasta interpretare data de anumite persoane e departe de adevar".

Eugen Nicolicea a reamintit ca, initial, la Parlament se venea cu toate dosarele, "cu caruciorul", atunci cand era vorba de ridicarea imunitatii unui parlamentar, iar acum "s-a dat posibilitatea ca procurorul sa faca o selectie".

"Este la latitudinea procurorului cate probe trimite, daca trimite", a mai explicat el, respingand interpretarile care au creat "o isterie nationala" legate de o supraimunitate parlamentara.

Intrebat cum s-a ajuns la modificarile propuse pentru statut, Eugen Nicolicea a explicat ca ele au fost adunate in ultimii patru ani, ca urmare a problemelor cu care s-au confruntat parlamentarii.

In prezent, problemele si propunerile de rezolvare a lor au fost reunite intr-un draft care va ajunge la comisiile de regulament, unde vor putea fi depuse amendamente de toti criticii propunerii legislative.

Valeriu Zgonea a decis vineri sa trimita proiectul de lege care modifica statutul parlamentarilor mai multor institutii, Presedintie, Guvern, Agentia Nationala de Integritate si Ministerul Public, pentru puncte de vedere pe acest subiect.

In replica, presedintele Senatului, Crin Antonescu, precum si mai multi parlamentari liberali, s-au aratat indignati, spunand ca presedintele nu are atributii in acest sens, iar demersul slabeste autoritatea parlamentului.

De asemenea, Biroul de presa al Administratiei Prezidentiale a remis un comunicat in care se precizeaza ca presedintele Traian Basescu nu a primit niciun draft de statut de la parlament si in care este criticata intentia de sporire a imunitatii parlamentarilor.

Citește și:
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Klaus Iohannis, întrebat la Bruxelles cum vede reforma pensiilor speciale: "Nu se realizează pentru a lua anumiţi bani de la unii sau pentru a da bani la alţii" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis participă joi și vineri, 24 martie, la reuniunea Consiliului European şi la Summitul Euro, evenimente care au loc la Bruxelles. Șeful statului a susținut o...
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Klaus Iohannis, nesigur de aderarea României la Zona Euro în 2026: Nu cred că este realist să fixăm un termen
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, 23 martie, la Bruxelles, că nu consideră că este realist ca România să fixeze orice termen pentru intrarea în Zona Euro Întrebat dacă anul...
#statut parlamentari trimis Basescu, #imunitate parlamentari, #Nicolicea statut senatori deputati , #presedinte