Noua Republica a lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Marti, 20 Martie 2012, ora 18:58
6381 citiri
Noua Republica a lui Traian Basescu (Opinii)

Mai exista cineva care sa creada in ceea ce spune Traian Basescu? Cui se adreseaza el? Din cine mai e format poporul catre care presedintele se intoarce acum din nou pentru a da startul campaniei electorale? Subiectele aduse in discutie si, mai ales, modul in care ele sunt discutate tradeaza o schimbare profunda.

Daca in 2004 Traian Basescu se adresa cu predilectie inlectualilor si clasei de mijloc din Romania, in prezent presedintele pare sa vorbeasca mai cu seama pentru cei care sunt cel mai putin atenti la viata politica.

Pentru cine vorbeste astazi Traian Basescu? Marirea - reintregirea salariilor, dupa ce a spus incontinuu ca nu citeste in buget de unde bani, desemnarea lui Ponta premier, dupa ce a spus ca nu-i va da niciodata in mandatul sau functia de prim-ministru, disponibilitatea de a-si da demisia daca Opozitia nu stiu ce face, chiar in timp ce afirma ca un presedinte responsabil nu isi abandoneaza niciodata tara, si toate celelalte contradictii si afirmatii paradoxale, sustinute toate cu o lejeritate histrionica.

Dincolo de lehamitea pe care ar putea-o, eventual, provoca aceste afirmatii, infinitul sir de declaratii opozabile si incoerente vorbeste de la sine despre subiectul pentru care ele fac vorbire - telespectatorul neatent, romanul satul de mizeria clasei politice din ultimii ani, cetateanul turmentat de tradarile si curvasaria tuturor partidelor politice.

Priviti de exemplu bizareria actualei configuratii a Puterii, formata dintr-o alianta de dreapta-stanga, versus Opozitie, alcatuita dintr-o uniune de stanga-dreapta, si veti intelege mai bine paradoxul total in care au ajuns "alesii" neamului in ultimii sapte ani de mandat Traian Basescu.

Doar de dragul ca presedintele sa obtina si sa isi patreze cat mai multa putere.

Desi se considera umilit si batjocorit si isi umezeste ochii de fiecare data cand crede ca poate sa obtina o urma de profit din sensibilizarea milei poporului, Traian Basescu trateaza vointa poporului ca pe o marfa pe care a luat-o in gestiune si e liber sa faca ce-i pofteste sufletelul.

Jocul mai nou cu oferta de desemnare a lui Ponta in functia de prim-ministru, facuta in nota umoristica a revistei "Urzica", fara a avea la baza exprimarea unei vointei populare, are antecedente chiar si mai periculoase.

In iunie 2011, presedintele facea o alta oferta "de nerefuzat" Opozitiei la consultarile de la Cotroceni. Atunci, Traian Basescu dadea "la schimb" Parlamentul bicameral, pentru desfiintarea caruia romanii votasera la referendumul din 2009, daca USL isi manifesta dorinta de a sprijini proiectul de regionalizare a Romaniei cu opt judete.

"Este conditionat acest compromis pe care eu il fac in fata romanilor de crearea celor opt judete mari", spunea in vara anului trecut Traian Basescu. Nu altfel a stat situatia nici cu "propunerea" soc pentru Victor Ponta de a fi premier.

Dupa ce l-a facut in fel si chip, dupa ce inca ii spune ca are "probleme de constiinta", aflam surpriza ca presedintele TUTUROR romanilor a vrut sa il puna premier pe cel mai iresponsabil dintre politicieni, dupa cum chiar el sustine. De ce? Ne spune doamna Udrea cu un cinism vecin cu sadismul - "ca sa isi demonstreze incompetenta", iar asta sa declanseze regretul profund printre romani fata de mareata si grandioasa guvernare PDL.

Ce e asta? E mai mult decat o batjocora a votului romanilor? Nu. E doar echivalentul afirmatiei ca presedintele nu va numi premierul de la USL, chiar daca aceasta obtine peste 50% la alegeri.

E doar o forma eleganta de a spune ca, indiferent de rezultatul alegerilor, presedintele are propria sa agenda pentru votul romanilor. Ca indiferent ce va dori electoratul, smecheria si jocurile de culise, teatrul prezidential al "ofertelor" la deruta si propunerilor "in soapta" vor decide in final cine va castiga. O abordare tot mai saraca si discretionara a functiei si prerogativelor de presedinte.

Un model care, probabil, ii entuziasmeaza pe tinichigiii, ospatarii, mecanicii auto si grataragiii doriti si visati de presedinte, in defavoarea filosofilor. Aceasta e noua republica a lui Traian Basescu. Restul e tacere. O stare tot mai cunoscuta si mai experimentata de fostii intelectuali fideli unei idei.

Citeste si:
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Replica ironică a lui Virgil Popescu după ce Dacian Cioloș i-a cerut demisia: ”Ar trebui să i-o ceară şi domnului Macron”
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a reacționat marți, 25 ianuarie, după ce liderul USR, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia din cauza modului în care a gestionat criza energiei. ”Dacian...
Noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor pentru energie au fost adoptate de guvern. Când vor intra în vigoare
Noile măsuri de compensare și plafonare a facturilor pentru energie au fost adoptate de guvern. Când vor intra în vigoare
Guvernul a adoptat marți, 25 ianuarie, Ordonanța de Urgență care prevede noile măsuri pentru plafonarea prețurilor și compensarea facturilor la energie și gaze. Noile măsuri vor fi în...