O catastrofa nationala (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 01 Iulie 2011, ora 13:09
8518 citiri
O catastrofa nationala (Opinii)
Foto: reuters.com

Traian Basescu a lovit acolo unde doare mai tare. In eternul nostru vecin dusmanos - Rusia. Probabil ca exista printre romani o atat de mare aversiune fata de Rusia incat declaratiile presedintelui, care au provocat furia turbata a urmasilor fostei URSS, desi considerate initial deplasate, nepotrivite, imature si iresponsabile, privite prin prisma reactiei Moscovei ar putea deveni ... nu chiar atat de irationale.

Macar in acest caz sa nu pierdem nuantele, daca sunt, acolo unde sunt. Este infinit mai grava, decat a lasat sa se inteleaga Traian Basescu, forta cu care oficialii rusi au lovit la nivel diplomatic, iar din aceasta cauza situatia in care am ajuns trebuie sa fie privita cu mai mult sange rece decat ne-ar permite personajele implicate in conflict. Pe de o parte, avem reactia Ministerului rus de Externe, care nu este doar un avertisment, ci este o lovitura in moalele capului cu nuante de amenintare.

"Este clar ca este vorba de o bravada nerusinata, care justifica agresiunea fascista si profaneaza memoria a milioane de victime ale nazismului. Acest lucru este nepermis si trebuie sa fie urmat de o reactie adecvata din partea Europei civilizate" - Ministerul de Externe din Rusia. A se remarca si citi de doua ori "bravada nerusinata", "nepermis" si, mai ales, "trebuie sa fie urmat de reactie adecvata" din partea lumii "civilizate"! In trei randuri, practic, Rusia ne desfiinteaza si ameninta Europa "civilizata" sa ne puna la punct, daca singuri nu suntem in stare.

Rusii si-au gasit pretextul perfect pentru a reactiona in stilul caracteristic si au sarit cu bocancii plini de noroi in mlastina produsa de derapajele presedintelui. Duritatea declaratiilor Ministerului rus de Externe nu isi gasesc corespondent in perioada postdecembrista. Pentru onestitatea discursului sa dam putina atentie si nuantelor acum, daca ele exista. In primul rand nu este deloc nici evident, nici clar, de unde provine lezarea orgoliului, memoriei si sensibilitatii unei tari obisnuita sa sara mereu prima cu cizma pe gatul nostru si al altora. Istoria, totusi, nu a devenit, pana una alta, interzisa si a mai fi studiata. Ci doar comentata oficial.

Doar din faptul ca Traian Basescu si-a permis sa discute - fie si intr-un mod iresponsabil, imatur si cu totul nepotrivit - subiecte de istorie si fapte ale TRECUTULUI, se pot explica aroganta, condescendenta si libertatea (vecina cu inconstienta) care au facut posibil comentariul obraznic si deplasat al Ministerului rus de Externe? Am putea fi tentati sa credem ca suntem la un pas de razboi, daca mai deschidem gura pe teme de istorie sau daca presedintelui ii mai scapa vreun porumbel despre perioada 1940 - 1945, mai ales cu trimitere si referinte la vecinul nostru repede varsator de sange.

Sa reluam exact cuvintele presedintele care au provocat turbarea rusilor - "Da (as fi spus 'Soldati romani, va ordon treceti Prutul!' - n.r.), pentru ca aveam un aliat si aveam de recuperat un teritoriu. Daca aveam conditiile de atunci PROBABIL ca as fi facut-o". Sa il apar pe Traian Basescu este ultimul lucru pe care as dori sa il fac, insa cand vezi ca este diabolizat de presa si analisti, indiferent de ce spune sau face, cand vezi ca aceiasi vecini care ne-au calcat in picioare cand si cum au vrut sunt astazi elogiati doar pentru ca "l-au pus la punct pe presedinte", atunci trebuie sa repunem in discutie intregul discurs public.

Da, este o aiureala ca un presedinte sa isi dea cu presupusul, chiar si doar din punct de vedere personal, despre ce ar fi facut sau nu el sau altul in anumite contexte istorice, asa cum este o nebunie curata a te apuca sa rescrii istoria contrafactual. Insa, in aceeasi masura, reactia Rusiei nu este mai putin obraznica, mai putin jignitoare si cu totul disproportionata fata de dimensiunile "gafei" lui Traian Basescu. Ca si cum nu am sti cum a actionat in istorie acest stat, ca si cum am refuza sa recunoastem eterna lipsa de amabilitate fata de tara noastra, continuam sa-i aplaudam pe rusi pentru ca sunt mojici si vorbesc ca la usa cortului.

Daca dorim sa avem o imagine reala asupra impactului pe care il au aceste declaratii asupra tarii noastre, trebuie sa privim pozitia OFICIALA a Rusiei si din cadrul contextului international. Poate ca ele nu sunt decat un preambul la "atacul diplomatic" pe care urmeaza sa il dea partenerilor nostri din NATO si UE vis-a-vis de instalarea scutului antiracheta in Romania. Sau vis-a-vis de Romania, in general.

Daca gafele si iresponsabilitatile lui Traian Basescu vor fi folosite de Rusia pentru a repune in discutie teme si realitati din trecutul mai mult sau mai putin aproapiat, dincolo de cuvinte si idei, abia atunci vom avea in fata ochilor o mostra de comportament care este cu adevarat "nepermis si trebuie sa fie urmat de o reactie adecvata din partea Europei civilizate".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu Rusia razboi, #Basescu declaratii Rusia suparare, #Basescu rege Mihai abdicare , #presedinte
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
O catastrofa nationala - Traian Basescu presedinte
Poza NeluKGBush
NeluKGBush
rank 5
Jerome, o catastrofă internatională kominternită-Ion Iliescu