O sentinta care nu mai conteaza (Opinii)

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 22:25
6014 citiri
O sentinta care nu mai conteaza (Opinii)
Foto: Daylife

Dinu Patriciu nu a pierdut acum procesul privind filmuletul de la Ploiesti. L-a pierdut in decembrie 2009, atunci Traian Basescu a castigat alegerile. Si nu a pierdut atunci doar Dinu Patriciu. A fost invinsa cea mai masiva masinarie de lupta mediatica, concentrata impotriva unui singur om. Si au pierdut tocmai pentru ca au fost prea multi, prea inversunati si prea grosieri.

Rezultatul alegerilor a infirmat un anumit mod de a face presa si campanie, a dovedit adevarul simplu ca intre linsare si victimizare este doar un pas, o diferenta de doza, de reglaj fin care a scapat mult de sub control in acea perioada feroce.

Desi expertiza a aratat ca filmul "agresiunii" a fost alterat, cred ca majoritatea romanilor a ramas cu impresia ca la mitingul acela de la Ploiesti s-a intamplat totusi ceva. Nu pumnul care trebuia sa izbeasca retina telespectatorului din filmuletul alterat, dar un incident a existat probabil. Fac parte dintre cei care cred acest lucru, iar prin atitudinea de la finalul singurei infruntari directe cu Mircea Geoana, insusi Traian Basescu a lasat, intr-un fel, sa se inteleaga acest lucru.

Dar aceasta suspiciune a fost sufocata de isteria difuzarii pana la greata a filmuletului cu pricina. Au fost mii de difuzari fara incetare, intr-o incercare aproape ostentativa de a scrijeli imaginile pe retina si creierul electoratului. Iar electoratul s-a simtit agresat de aceasta atitudine, mai mult decat de eventualul pumn. Si sa fi fost perfect autentic, filmuletul tot efecte contrare celor scontate ar fi produs, caci si fara a putea defini incercarea de manipulare, oamenii au respins-o instinctiv. A fost o lectie de baza, ca de manual, pe care presa ar trebui sa nu o uite niciodata.

Asa ca sentinta de saptamana aceasta nici macar nu mai conteaza cu adevarat pentru opinia publica. Cat despre principalii protagonisti ai confruntarii pe viata si pe moarte de atunci, nici ei nu mai sunt pe aceleasi pozitii. Intre timp, si unul, si celalalt au capatat adversari mai periculosi.

Traian Basescu se lupta cu garda veche din propriul partid si are dificultati tot mai mari in colaborarea cu majoritatea si cu Guvernul Boc. Dinu Patriciu a fost tradat de Crin Antonescu, conduce doar un grup de opozitie in PNL si se straduieste sa recastige controlul asupra partidului. Este o situatie la care niciunul dintre cei doi nu se gandea la vremea inclestarii dramatice din 2009 si a difuzarii filmuletului.

Si aceste evolutii i-au pus pe cei doi in situatia de negandit pe atunci sa colaboreze din nou. Nu sa se impace, nu sa fie prieteni, ci sa tinteasca impreuna aceiasi adversari comuni. Aceasta amnistie este vizibila cu ochiul liber. Traian Basescu nu mai vorbeste despre petroliberali, ba chiar ar fi fericit cu o noua colaborare cu ei, nu mai aminteste nici din greseala despre datoriile Rompetrol si chiar lauda viziunea de liberal pur a lui Dinu Patriciu.

La randul sau, magnatul liberal a scos ziarul Adevarul din zona adversarilor presedintelui, lasand ziarul sa faca presa curata, sustine unele initiative ale Guvernului, sta cu lupa pe Crin Antonescu pe care-l trosneste din toate pozitiile, iar acum ezita sa atace cu recurs sentinta favorabila a lui Traian Basescu.

E o amara ironie in toata aceasta poveste, aproape ca o fabula, in aceasta sentinta care, de fapt, nici macar nu mai conteaza, in aceasta tarzie amnistie care nu mai poate corecta ce a distrus devastatorul razboi al celor doi grei.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#filmulet Traian Basescu, #proces Basescu Patriciu , #presedinte