Oboseala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 08 Noiembrie 2013, ora 12:17
8736 citiri
Oboseala (Opinii)

Cred ca am ajuns in punctul in care societatea romaneasca cere o schimbare majora de paradigma in politica. Am ajuns la un moment de saturatie in raport cu un anumit model politic si orice incercare de a-l perpetua ar putea fi sortita esecului.

Traian Basescu a ajuns in momentul lui de maxima compententa administrativa, dar si in momentul lui de minim politic.

"Traian Basescu traieste satisfactia de a fi printre putinii politicieni capabili sa expuna in forta goliciunea Guvernului Ponta, dar si drama de a nu-i folosi la absolut nimic. Publicul pare sa aiba incredere in omul de stat Basescu, dar nu mai crede in politician" remarca Dan Tapalaga intr-un comentariu pe Hotnews. Are pe deplin dreptate, dar eu as duce rationamentul mai departe. Care este explicatia acestui aparent paradox?

Cred ca ea sta intr-un singur cuvant. Oboseala. Nu a lui Traian Basescu, ci a electoratului.

Au fost prea multi ani, mai bine de 9, de razboi. Traian Basescu a ajuns presedinte cu discurs extrem de belicos, de care cei mai multi dintre romani si-au legat toate sperantele dupa teribila perioada Nastase. Razboi crunt, cu artilerie grea si, uneori, cu arme nucleare. Vorbe grele, tensiune, suspendari, rupturi, reevaluari. Societatea romaneasca cu siguranta ca nu s-a plictisit.

Traian Basescu a inventat un anumit tip de show politic care a fascinat electoratul. Pe vremea aceea Traian Basescu mai dadea rateuri ca om de stat, dar ca politician era pe culmi. N-a pierdut nicio batalie electorala in care a intrat.

Dar la un moment dat, inevitabil, vraja a inceput sa se rupa. Fascinatia a palit. Oamenii au inceput sa caute rezultatele. Dincolo de adrenalina ce le-au adus acesti 9 ani? Cu mult mai putin decat au asteptat. Bilantul lui Traian Basescu include mai mult inceputuri spectaculoase, decat finalizari.

De ce? Pentru ca pe cat a fost de spectaculos si de magnetic, stilul Basescu a avut si o parte distructiva. Nu a inchegat, nu a unit, a captat mai mult energii negative decat energii pozitive. Dupa cum presedintele insusi recunostea, medierile nu i-au prea reusit.

Nu vreau sa spun ca toate razboaiele lui Traian Basescu au fost inutile. Departe de asa ceva. Cele mai multe au fost fundamentate si au vizat zone mizere ale politicii si societatii romanesti. Dar pe terenul parjolit Traian Basescu nu a stiut sa ridice ceva nou si solid. A asanat, dar atat. In plus, au fost si multe, prea multe razboaiele care nu ar fi trebuit duse niciodata. Printre ele, cel care a rupt Alianta DA.

Razboaiele incheiate cu prea putine efecte certe si benefice, uneori cu descumpanitoare reevaluari, au obosit electoratul. Cunosc oameni care l-au votat pe Traian Basescu la ambele prezidentiale, l-au sustinut la ambele suspendari, dar refuza sa se mai uite la televizor cand vorbeste presedintele. Refuza sa ii mai preia mesajele. Modelul si-a atins punctul de saturatie.

Asta nu inseamna ca ar fi nevoie de un presedinte absent, un presedinte marioneta, un presedinte floare in glastra la Cotroceni. Dar cred ca electoratul obosit si retras in absenteism are nevoie de mai putina adrenalina si de mai mult rezultat, de mai putin razboi si mai mult efect. De un presedinte mai putin Rambo, dar mai solomonic. Mai putin spumos, dar mai managerial. Mai putin visceral, dar mai cerebral.

Daca acest model va aparea, ramane de vazut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
#Traian Basescu presedinte, #alegeri prezidentiale, #mandat Traian Basescu , #presedinte