Opinii: Avea alte optiuni presedintele Basescu?

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 19:56
2792 citiri
Opinii: Avea alte optiuni presedintele Basescu?

Asistam la o discutie ampla in spatiul public referitoare la optiunile dlui presedinte Traian Basescu, in timpul scurs de la victoria in alegeri.

In esenta, reprosurile aduse deciziilor luate sunt urmatoarele:

"Nu se poate vorbi de reconciliere cand nominalizezi exact premierul care stii ca o face practic imposibila, care de-abia a fost dat jos prin motiune de cenzura si care in precedentele 9 luni de mandat si-a confirmat doar onestitatea".

Nominalizarea dlui Emil Boc nu prea avea alternativa

S-au luptat in campanie doua tabere. PSD, la care s-a raliat, spre surprinderea multora, PNL, cu proiectul fantoma Iohannis, sustinut de o majoritate care s-a frant la primul vant mai puternic. Aceasta prima tabara nu vorbea despre lupta anticoruptie, despre necesitatea modernizarii statului si institutiilor sale, de reechilibrare economica prin reducerea cheltuielilor bugetare, PNL era ostil aranjamantului cu FMI si alte institutii financiare.

Tot ce stim despre ideile PNL, sutinut de PSD in 2006-2008 (de aceea s-au reunit si formal), se reduce la rezultatele guvernarii Tariceanu: 9,5% din PIB cheltuieli cu salarii bugetare, 1,4 milioane de bugetari, 5,5% din PIB deficit bugetar dupa o crestere economica de 8%, salarii si pensii indecente date clientelei politice prin legi si HG-uri speciale. Nu tu autostrazi, nu infrastructura, nu modernizarea educatiei, sanatatii, justitiei si altor domenii ce tin de buget.

Tabara PD-L care l-a sustinut pe presedinte, in ciuda opozitiei fatise a "partenerului" PSD, a realizat in 9 luni cinci legi importante de restructurare a unor domenii sensibile. Sunt in asteptare legea pensiilor si legea raspunderii fiscale. Un exemplu edificator il reprezinta Legea Educatiei Nationale, la care dna Andronescu s-a opus zi si noapte solutiilor reformiste ale comisiei Miclea, reusind sa pastreze multe prevederi comuniste, venind din formatia domniei sale.

Convietuirea PD-L-PSD a fost insotita de un permanent scandal si daca nu intervenea de fiecare data premierul Boc, sa ia decizii de ultima instanta, nu s-ar fi mers inainte nici cat s-a reusit.

Atunci, ce solutie ar fi avut presedintele Basescu? Sa-l numeasca premier pe Crin Antonescu? Fara competente economice, administrative, de politica externa, Antonescu ar fi facut figuratie, manevrat din umbra de partide si de consilieri. Ce reconciliere putea sa promoveze? O alianta PD-L-PSD-PNL?

Adica un circ continuu pe ecranele patriei, in care politicienii se dau in stamba in goana dupa voturi, sa arate prostimii ce inteligenti, responsabili, capabili sunt dumnealor.

Lipsa unor masuri anticriza, care i-a fost reprosata guvernului Boc si pe care PSD se lauda ca le stie, a reprezentat iarasi un joc politicianist, economia Romaniei nu se putea proteja de o criza globala, deoarece este parte a sistemului economic globalizat. Noi nu suntem Germania, Franta sau America, pentru ca nu avem o productie de bunuri si servicii vandabile pe o piata globala, am avut crestere economica bazata in mare parte pe afaceri imobiliare si fluxuri financiare speculative. Cum au disparut aceste surse de venit, am intrat in criza, fara sa putem pune altceva in loc.

Din pacate "reconcilierea" si linistea inseamna in conceptia multor politicieni impartirea frateasca a accesului la resursele bugetare si la posturile din aparatul de stat, exact ce Presedintele Basescu nu le ofera. De aici disperarea si contestarea sa cu accente paranoice.

Sigur, se poate argumenta ca presedintele Basescu a "rezervat" doar propriului partid, PD-L, aceste avantaje ale guvernarii. In aceasta logica ar trebui sa nu mai guverneze nimeni. Care sunt politicienii corecti, care nu-si baga mana pana la cot in borcanul cu miere bugetara? Important este acum sa stam cu ochii pe ei, cetateni, societatea civila si institutiile statului.

Daca riscurile sunt aceleasi, macar tabara pro Basescu isi propune modernizarea statului, ceea ce tabara cealalata nici macar nu aducea in discutie. Inceputul a fost facut prin comisiile pe domenii, care au functionat la Presedintie, nu la Guvernul Tariceanu.

Daramarea prin motiune de cenzura a fostului cabinet Boc a avut clar motive politicianiste, de genul plecati voi sa venim noi la borcanul cu miere.

Majoritatea parlamentara care a trantit cu voiosie guvernele Boc si Lucian Croitoru a dat astazi aviz favorabil acelorasi ministri, de frica anticipatelor.

Cum se cheama aceasta "opozitie"?

Ca asupra unor membri ai cabinetului propus exista suspiciuni, e adevarat.

Cred totusi ca trebuie sa trecem in alta paradigma, in care verdictele le dau tribunalele si parchetele, nu televiziunile, ziarele si media in general. Atata timp cat aveam o justitie incapabila si corupta total, erau legitime indoielile bazate pe impresii. Dar iata, dna Ridzi, pupila presedintelui si membru marcant al PDL, a fost executata fara crutare de DNA, prin "cablarea" adjunctilor sai. O lista lunga de demnitari si oameni de afaceri, care dau cu subsemnatul pe la parchete, inclusiv presupusi sustinatori ai PDL, este iarasi o dovada ca ar trebui sa lasam organelor abilitate sarcina de a demonstra vinovatiile.

Refuzul multor specialisti de valoare de a intra in guverne se datoreaza si linsajului mediatic, uneori nemeritat, de care au avut parte.

In concluzie, personal nu vad cum ar fi functionat o "reconciliere" la nivel de partide, de tabere, de "majoritati", pana mai ieri adverse.

Cred, mai degraba, ca reconcilierea se refera la alegatorii pro si anti Basescu, care trebuie sa inteleaga ca majoritatea a decis si trebuie sa mergem inainte.

Cu speranta ca ne va fi mai bine. Nu exista nicio dovada ca tabara cealalta ar fi adus lapte si miere cetatenilor. Pomana electorala nu reprezinta decat abureala, care trece odata cu alegerile.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Traian Basescu optiuni, #Basescu premier optiuni, #presedinte Basescu optiuni , #presedinte