Opinii: De ce curteaza Basescu PSD-ul?

Duminica, 18 Aprilie 2010, ora 18:51
4128 citiri
Opinii: De ce curteaza Basescu PSD-ul?

Traian Basescu, mai mult decat amabil cu PSD-ul! Asta e stirea care a scapat celor mai multi din atacul sefului statului la adresa PD-L. I-a laudat, i-a apreciat si mai important, i-a crutat cand putea sa-i atace.

Nu pentru ca a devenit brusc un om mai ingaduitor. Stie foarte bine ce face si stie de ce trebuie sa construiasca punti spre PSD. Sau sa arate ca vrea sa construiasca.

Cele trei motive ale lui Basescu

A spus ca au avut cel mai democratic Congres. A spus ca si ei au oameni buni. A dat de inteles ca e bine ca Victor Ponta a ajuns presedintele partidului. Poate cel mai important, nu i-a facut praf pe subiectul Catalin Voicu, desi avea toate argumentele si posibilitatea.

Nu le-a atacat hibele si faptul ca se opun aplicarii referendumului. In ciuda stradaniei unui moderator uimit ca ocoleste cel mai cald si mai profitabil subiect politic al primaverii.

Care e ideea? Ei bine, sunt trei motive pentru care mai are inca nevoie de PSD. Daca analizam cu atentie vedem ca presedintele include partidul lui Ponta ca pion in strategia sa pe termen scurt si mediu. Si ca regina pe termen lung, atat timp cat table de sah se afla la el.

Curtarea adversarului

In primul rand, laudele si moderatia aratate PSD il vor ajuta in incercarea sa de a impiedica PD-L sa-i scape din mana. Ii pune pe pedelisti in garda ca raman in urma si trebuie sa se reformeze. Evident, trebuie sa se reformeze dupa reteta lui Basescu. Cu oamenii lui Basescu si cu principiile lui Basescu.

Daca nu reuseste sa se asigure de pe acum, presedintele va scapa partidul din mana. Nu imediat, ci in ultima parte a mandatului sau, cand nu vor mai avea nevoie de el sa fie locomotiva electorala sau sa le numeasca premierul din randul PD-L.

In al doilea rand, pe termen mediu, presedintele are tot interesul sa arate bunavointa PSD. Pentru a arata ca astfel face tot posibilul sa-i convinga sa sprijine implementarea referendumului pentru micsorarea Parlamentului. E nevoie de doua treimi din numarul parlamentarilor pentru asta, se stie. Iar Basescu are numai de castigat. Daca prin absurd ii convinge pe pesedisti sa accepte schimbarea Constitutiei, inseamna ca a reusit sa faca reforma pe care au votat-o romanii si va culege roadele.

Daca nu-i convinge pe pesedisti, va avea acoperirea morala ca a facut tot ce era posibil. Si va culege roadele electorale, caci romanii ii vor pedepsi pe pesedisti si vor vota cu partidul presedintelui. E, de fapt, cea mai convenabila varianta.

Podul catre PSD

Basescu stie ca noua sa atitudine catre PSD nu-l va imprieteni cu social-democratii care-i vor si acum capul. Asta e sigur. Dar niciodata nu strica sa construiesti punti. Nu are nimic de pierdut acum. Iar puntile se pot dovedi foarte folositoare la momentul 2012, cand se va face un nou guvern.

Si cand n-ar fi rau sa scoata PSD din alianta cu PNL, daca altfel nu poate construi o majoritate. Pentru ca la negocierile de dupa alegeri uiti cine ti-a fost adversar. Au uitat ei in 2008. Pot uita si in 2012, la o adica. Mai ales ca PSD e acum mult mai frecventabil.

Geoana si-a pierdut puterea. Vanghelie a fost dat la o parte. Hrebenciuc nu mai face jocurile chiar asa cum le facea, poate si fiindca e slabit de scandalul Voicu. Socrul lui Ponta, Ilie Sarbu, e unul dintre artizanii aliantei cu PD-L.

Pe scurt, Traian Basescu are toate motivele sa curteze PSD. O va face si in continuare. Pana cand ii aduce unde vrea el. Sau pana trebuie sa intre din nou in conflict cu ei. Asta e politica.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Traian Basescu PSD, #Traian Basescu alianta PSD, #Basescu critic PDL , #presedinte