Opinii: O sansa pentru pensiile nesimtite

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 22:34
2982 citiri
Opinii: O sansa pentru pensiile nesimtite
Foto: Arhiva

Traian Basescu dixit: Legea pensiilor cea mult disputata se intoarce in Parlament. Cica ar fi uman si rezonabil ca femeile sa aiba o bonificatie de doi ani la iesirea la pensie in 2030, intrucat traditia romaneasca ancestrala le-a incarcat cu sarcini suplimentare in raport cu barbatii neamului.

Nimic mai putin adevarat decat acest fapt, care, ce-i drept, se cam cunostea si in urma cu ceva timp, atunci cand s-a gestat si s-a adoptat buclucasa lege. Dar nu sunt vremurile sub carma omului, ci bietul om sub vremi, cum zice cronicarul.

Astfel incat ceea ce a fost bun ieri, s-ar putea sa nu mai fie bun astazi, si viceversa.

Decizia presedintelui de a retrimite legea la Parlament a fost o lovitura maiastra din mai multe puncte de vedere. In primul rand, indeparteaza pentru o vreme perspectiva dezagreabila a suspendarii, imbratisata tot mai frenetic de Opozitia mogulesco-pesedisto-liberala care de cateva saptamani agita amarnic flamura fraudarii a legii pensiilor de care s-ar face responsabil in primul rand, nu-i asa, chiar Traian Basescu in persoana.

Iata ca prin aceasta miscare Opozitia are toate posibilitatile sa defraudeze legea cu pricina si sa dea pensii babane la tot cartierul. Cu conditia minimala de a participa la vot si de a nu mai face targuri de circumstanta. Si de a ignora ca nu prea sunt nici resuse.

In al doilea rand, Basescu atrage un capital de simpatie, de care are acum o stringenta nevoie din partea detasamentului cel mai numeros si cel mai sensibil al electoratului, care nu va uita ca in 2030, adica peste numai 20 de ani, va beneficia de deliciile pensiei cu doi ani mai devreme.

Basescu face o demonstratie de suplete

In al treilea si in urmatoarele randuri, face o demonstratie de suplete si de diplomatie politica aratand ca nu este surd la dorintele poporului care a fost agitat la maximum pe aceasta tema, desi la drept vorbind nu prea intelege ce se intampla, cu exceptia faptului ca pensia nu ii acopera necesitatile stringente de existenta.

El crede ca se contesta legea respectiva in beneficiul ipotetic al pensiilor oamenilor de rand.

Ceea ce presedintele stie si poporul nu prea este ca prin aceasta retrimitere se poate pune din nou pe tapet chestiunea care-i doare cumplit pe alesii de toate orientarile si pe suporterii lor din umbra. Este vorba de respectarea unui principiu absolut corect si dezirabil al legii, cel al contributivitatii, adica al anularii pensiilor de favoare, ocupationale, speciale, sau, dupa un calificativ ceva mai dur, nesimtite.

Pensiile de zeci si sute de milioane de care beneficiau mai multe categorii precum aviatorii, cadrele militare si paramilitare (printre care si cadrele fostelor forte de represiune de pe vremea comunismului), diplomatii, cei de la curtile de conturi si, nota bene, parlamentarii insisi. Magistratii au scapat deocamdata hotarand sa se auto-excepteze de la prevederile legii pe temei de neconstitutionalitate (!!).

De aceea, probabil, a precizat presedintele ca solicita reexaminarea doar a articolului nr.53, cel care include specificarea varstei legala de pensionare la barbati si femei in 2030.

Ceea ce nu-i va impiedica pe onorabili sa mai incerce sa faca si alte modificari placute sufletului lor. Asteptam cu interes! Deja se aud semnale ca la lege trebuie lucrat mai vartos decat isi imagineaza unii.

Daca se va repune in discutie problema pensiilor speciale atunci va fi si mai limpede mobilul real al zarvei pe aceasta tema si cei care o vor face si o vor sprijini pe fata sau tacit se vor descalifica moral inca o data in fata celor care i-au mandatat sa-i reprezinte. Oricum, n-ar fi pentru prima oara. Mai ales ca moralitatea este in cumpana cu ceva mult mai consistent pentru alesi, bunastarea la varsta uracioasa a propriei senectuti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu legea pensiilor, #sansa pensii nesimtite , #presedinte