Opinii Presedintele versus Parlament. Cine are dreptate?

Vineri, 06 Noiembrie 2009, ora 10:02
3936 citiri
Opinii Presedintele versus Parlament. Cine are dreptate?

Nu vreau sa raspund transant la intrebarea din titlu. Vreau doar sa aduc argumente in discutie, iar raspunsul final apartine fiecarui cititor.

Intr-o tara normala majoritatile parlamentare decid, in adevar, componenta si perioada in care un guvern isi exercita atributiile. Aceasta este logica democratiei. Cetatenii isi exercita puterea prin reprezentanti. Acestia decid ce e bine si ce este rau pentru cetateni, stabilesc ce guvern este posibil si necesar la un moment dat. Care guvern lucreaza in interesul cetatenilor.

In teorie totul pare frumos si simplu. Care este practica romaneasca a ultimilor 20 de ani, in materie de democratie?

In loc sa serveasca interesul cetatenilor, politicienii, fie ei parlamentari, ministri, secretari de stat sau primari, au inteles ca e mai folositor pentru ei sa praduiasca si sa fure din bugetele pe care le-au primit in gestiune, sau sa privatizeze obiective economice pe nimica toata, dar contra comisioane grase. Probabil nu toti, dar exceptiile au fost prea putine sa dea tonul. Pai asta inseamna democratie? Noi va votam sa ne reprezentati interesele, iar voi va apucati sa furati din averea pe care v-am incredintat-o? Nu va este rusine?

Cu ce ne-am ales dupa 20 de ani de democratie originala, damboviteana

* Institutiile statului sunt departe de eficienta si profesionalismul celor similare din tari ale UE

* Infrastructura, educatia, sanatatea, justitia sunt ofilite de tot, consuma bani si nu produc rezultate asteptate

* Suntem datori vanduti la organisme financiare internationale si banci private

* Avem dezechilibre macroeconomice importante care stau sa dinamiteze cursul de schimb

* Am aderat la UE dar nici vorba sa ne integram in UE, in spatiul euro si Schengen, care au standarde de integrare foarte inalte

* Nu vedem un proiect de tara care sa ne uneasca si sa mobilizeze energiile cetatenilor

* Avem un scandal perpetuu, pentru posturi, pentru guverne, pentru accesul la resursele tarii si la functii de conducere. Nici nu se obosesc sa ne minta frumos. N-avem alternativa la urne. Orice-am alege tot aia este.

* Avem resurse naturale importante, teren agricol, oportunitati de turism, resursa umana ieftina in mediul rural, dar suntem printre cele mai sarace tari ale Europei.

* Multi romani au plecat in bajenie in alte tari, pentru a-si castiga painea pe care n-o pot dobandi in tara.

Acesta este tabloul in rezumat al rezultatelor democratiei si parlamentarismului romanesc. Al oamenilor politici care s-au infipt in fruntea bucatelor dupa 90. Oricum am privi lucrurile, acesta e rezultatul.

Cine sunt vinovatii? Cei care au gestionat averea si bugetele tarii in favoarea lor, nu a cetatenilor. Cei care s-au imbogatit peste masura, realizand in cativa ani averi care in tari "normale" se realizeaza in cateva generatii. Miliarde de euro in cativa ani. Cine poate crede ca au facut-o in mod cinstit?

Parlamentul a dat o majoritate PNL-PSD-UDMR. Ce-i uneste, din punct de vedere doctrinar, ideatic, filozofic, al programelor de guvernare, al perspectivei de guvernare? Nimic. Totul ii desparte.

Impozitarea, cotele de TVA, mentinerea unui aparat bugetar excesiv, viziunea asupra evolutiei Romaniei, asupra modului de formare a bugetelor. Ce-i uneste? Un singur lucru: ura viscerala impotriva actualului presedinte, Traian Basescu. O fi oare suficient pentru o guvernare coerenta si eficace, care sa ne scoata din criza? Invit cititorii sa raspunda singuri la aceasta intrebare.

Ce vrea domnul presedinte Traian Basescu?

Este singurul care discuta si-si propune modernizarea Romaniei, a institutiilor sale. Atat cat i-au permis atributele constitutionale a format comisii prezidentiale pentru educatie, sanatate, patrimoniu, condamnarea comunismului si altele. A trimis dosarele securitatii la CNSAS.

A incercat sa atraga atentia asupra vinovatilor. Moguli, oligarhi, politicieni care au furat cu legea si HG-ul. Universitati private acreditate prin legi care de fapt s-au dovedit a fi fabrici de diplome contra bani. A intors legi de la promulgare, dar au revenit a doua oara in aceeasi forma si a fost obligat sa le promulge. Parlamentul a incercat sa-l suspende. Poporul n-a fost de acord.

I-a lipsit principalul instrument, guvernul, sa-si duca la bun sfarsit proiectele. In 9 luni de colaborare cu guvernul Boc a reusit sa schimbe multe: salarizare unitara, restructurarea si desfiintarea agentiilor, reducerea cheltuielilor bugetare, legea educatiei, legea pensiilor si altele. Reactia parlamentarilor: au daramat guvernul Boc si urmasul sau, guvernul Croitoru.

Toata lumea "buna" a politicii, cu exceptia PD-L, tipa impotriva sa. Ca e dictator, ignora majoritati parlamentare, face numai ce vrea. Ce-i deranjeaza asa de tare ca l-au transformat in inamicul nr 1 al Romaniei? Cheltuie sume imense pentru a-l denigra si demoniza prin presa. Oare de ce? Nu prea i se imputa afaceri si bani. Ar fi si greu, statutul de presedinte ii interzice asa ceva.

Ma numar printre cei care au tot sperat ca guvernarea liberala va aduce tarii ce n-au vrut s-au n-au fost in stare psd-istii: reforma, modernizare, apropiere de structurile similare din UE. Ce-a rezultat: urcarea cheltuielilor bugetare la 9,5% din PIB, a personalului bugetar la 1,4 milioane, a deficitului bugetar la 5,5% din PIB.

Mult trambitatele investitii in infrastructura nu se vad. Toalete pentru scoli la pretul unei vile cu etaj, scoli noi goale, din lipsa elevilor, garduri la scoli de zeci de mii de euoro, infrastructura sublima dar... absenta. Chiar l-am acuzat pe presedintele Basescu ca nu-i lasa in pace. Vreo doi ani. Dar m-au trezit la realitate rezultatele guvernarii liberale.

Probabil si domnul presedinte Basescu a procedat gresit, extrem de abrupt, fara concesii, fara sa lase loc de buna ziua, de reluat colaborarea cu partidele politice. A procedat bine, a procedat rau? Fiecare are propria judecata. Se poate face pace cu hotii si praduitorii bugetelor? Am avut experienta presedintilor Iliescu si Constantinescu. Liniste si pace. Dar am ajuns in situatia descrisa mai sus.

Pe cine alegem in noiembrie-decembrie?

Aici e aici. Fiecare cetatean responsabil culege o multime de informatii, de opinii, de pareri. Apoi isi face propria judecata. Functie de interesele proprii si ale familiei, de proiectele sale. Si voteaza in consecinta. Asta inseamna democratia. Ca se mai greseste uneori, asta e. Si Hitler a venit la putere pe vot popular.

Dar alta cale mai buna nu exista.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu Parlament, #Guvern Croitoru, #alegeri prezidentiale 2009 , #presedinte