Opinii: Traian Basescu, umbre si lumini in mandatul al doilea

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 16:33
1480 citiri
Opinii: Traian Basescu, umbre si lumini in mandatul al doilea
Foto: Arhiva

Umbrele estompeaza luminile lui Traian Basescu. NU - Biroul oval, Kremlin, Downing Street 10, reactia lui Sarkozy, anuntul taierii salariilor si a pensiilor, esecul lamentabil al guvernului Boc. DA - Scutul antiracheta, Merkel, Gazprom.

Analiza esecurilor si a implinirilor presedintelui Traian Basescu, dupa primul an al celui de-al doilea mandat, o vom face prin prisma omului de rand, a memoriei acestuia vis-a-vis de institutia prezidentiala.

Umbre

Probabil gafa anului, pentru Traian Basescu, pentru omul de rand, o reprezinta anuntarea, in premiera, de catre presedinte, a taierii cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor, desi acest lucru nu face parte din atributiile sale, ci ale prim-ministrului, Emil Boc.

Esecul nr. 1 in politica externa este lipsa contactelor cu marile puteri ale lumii. Presedintele Basescu nu a reusit sa discute tete-a-tete in Biroul oval, cu Barack Obama, nici la Kremlin, cu Dmitri Medvedev si nici in Downing Street 10, cu David Cameron.

Reactia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, fata de Basescu a fost o umilinta, dar si o neputinta a lui Traian Basescu, care nu reuseste sa intre in gratiile marilor presedinti.

Lipsa de reactie a lui Traian Basescu, care trebuia sa fie vehement, la expulzarea fara niciun temei legal a romilor din Franta.

Esecul lamentabil al Cabinetului Emil Boc, cat si a unor ministri de casa, gen Radu Berceanu sau Adriean Videanu, "elita mareei portocalii".

O mare bila neagra a presedintelui Basescu este mult trambitatul proiect al Legii invatamantului, prezentat de fostul ministru, Mircea Miclea (care in paranteza fie spus, nu a reusit sa realizeze acest proiect cat a fost ministru). Nu intelegem de ce o comisie prezidentiala se ocupa sa redacteze o lege! Atunci guvernul ce mai face? Dar Parlamentul?

Lumini

Participarea la scutul antiracheta american constituie cel mai important succes. Dar si aici se pune intrebarea: cat a contat lobbyul facut de presedintele Romaniei si cat de mare a fost interesul american, datorat pozitiei geo-strategice a tarii noastre?

Vizita la Bucuresti a cancelarului german, Angela Merkel, a fost una dintre putinele bile albe. Germania a deschis usa blocata de Moscova, privind Moldova si Transnistria si reglementarea acestui conflict inghetat.

Prezenta in Romania a presedintelui Gazprom, Alexei Miller, care a discutat despre o colaborare in mai multe domenii cu Romania. Din pacate, dupa aproximativ o luna, am ramas consternati, cand dupa o vizita la Sofia, acelasi Alexei Miller ne-a scos din proiectul South Stream!

Nu este analiza unui specialist in politica, ci a unui om de rand, care a inregistrat doar cateva umbre si lumini, din drumul presedintelui Traian Basescu.

Un drum fara stralucire, pentru romani!

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu mandat 2010, #Traian Basescu realizari, #bilant Traian Basescu presedinte , #presedinte