Ziare.com

Opinii: Traian Basescu, umbre si lumini in mandatul al doilea

de George Titus Albulescu
Marti, 14 Decembrie 2010, ora 16:33

   

Opinii: Traian Basescu, umbre si lumini in mandatul al doilea
Umbrele estompeaza luminile lui Traian Basescu. NU - Biroul oval, Kremlin, Downing Street 10, reactia lui Sarkozy, anuntul taierii salariilor si a pensiilor, esecul lamentabil al guvernului Boc. DA - Scutul antiracheta, Merkel, Gazprom.

Analiza esecurilor si a implinirilor presedintelui Traian Basescu, dupa primul an al celui de-al doilea mandat, o vom face prin prisma omului de rand, a memoriei acestuia vis-a-vis de institutia prezidentiala.

Umbre

Probabil gafa anului, pentru Traian Basescu, pentru omul de rand, o reprezinta anuntarea, in premiera, de catre presedinte, a taierii cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor, desi acest lucru nu face parte din atributiile sale, ci ale prim-ministrului, Emil Boc.

Esecul nr. 1 in politica externa este lipsa contactelor cu marile puteri ale lumii. Presedintele Basescu nu a reusit sa discute tete-a-tete in Biroul oval, cu Barack Obama, nici la Kremlin, cu Dmitri Medvedev si nici in Downing Street 10, cu David Cameron.

Reactia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, fata de Basescu a fost o umilinta, dar si o neputinta a lui Traian Basescu, care nu reuseste sa intre in gratiile marilor presedinti.

Lipsa de reactie a lui Traian Basescu, care trebuia sa fie vehement, la expulzarea fara niciun temei legal a romilor din Franta.

Esecul lamentabil al Cabinetului Emil Boc, cat si a unor ministri de casa, gen Radu Berceanu sau Adriean Videanu, "elita mareei portocalii".

O mare bila neagra a presedintelui Basescu este mult trambitatul proiect al Legii invatamantului, prezentat de fostul ministru, Mircea Miclea (care in paranteza fie spus, nu a reusit sa realizeze acest proiect cat a fost ministru). Nu intelegem de ce o comisie prezidentiala se ocupa sa redacteze o lege! Atunci guvernul ce mai face? Dar Parlamentul?

Lumini

Participarea la scutul antiracheta american constituie cel mai important succes. Dar si aici se pune intrebarea: cat a contat lobbyul facut de presedintele Romaniei si cat de mare a fost interesul american, datorat pozitiei geo-strategice a tarii noastre?

Vizita la Bucuresti a cancelarului german, Angela Merkel, a fost una dintre putinele bile albe. Germania a deschis usa blocata de Moscova, privind Moldova si Transnistria si reglementarea acestui conflict inghetat.

Prezenta in Romania a presedintelui Gazprom, Alexei Miller, care a discutat despre o colaborare in mai multe domenii cu Romania. Din pacate, dupa aproximativ o luna, am ramas consternati, cand dupa o vizita la Sofia, acelasi Alexei Miller ne-a scos din proiectul South Stream!

Nu este analiza unui specialist in politica, ci a unui om de rand, care a inregistrat doar cateva umbre si lumini, din drumul presedintelui Traian Basescu.

Un drum fara stralucire, pentru romani!
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1051 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ioiiiiiiiiiiiiiiiii

am orbiiiiiiiittttttttttttttt!sau e umbra basescului?in orice caz e intuneric tareeeeeeeee

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor