Opinii: Urmasul lui Basescu

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 11:03
2747 citiri
Opinii: Urmasul lui Basescu

"Trebuie sa va pregatiti de o epoca post-Basescu". Asa le-a grait seful statului supusilor sai pedelisti. Si intr-adevar epoca post-Basescu va veni. Mai devreme sau mai tarziu.

Atunci pedelistii vor trebui sa gaseasca un alt Basescu. Un urmas pentru el. Un lider. O locomotiva electorala pe masura celui care a tras partidul dupa el in ultimii noua ani. Si un conducator care sa tina partidul unit asa cum a facut-o el. Din pacate pentru PD-L, la ora asta nu se vede cineva capabil sa tina sceptrul.

Cand lasa Basescu haturile?

Cel mai tarziu in 2014, Basescu va ceda puterea asupra PD-L. Atunci cand i se termina mandatul de presedinte. Poate chiar ceva mai devreme, dat fiind ca un lider care pleaca nu mai are niciodata aceeasi autoritate pe final. Nici chiar cei mai autoritari, precum Traian Basescu.

E practic sigur ca limita e 2014. Seful statului a facut foarte clar faptul ca nu va mai continua in politica dupa data asta. Si chiar daca ar face-o, n-ar mai avea autoritate.

Daca cedeaza sau nu puterea mai devreme depinde de numele noului premier. Fie ca va fi 2012, fie ca va fi mai devreme, Romania va avea un nou premier. Daca va fi al Opozitiei, e clar ca dominatia lui Basescu asupra statului si a PD-L se va fi terminat.

Cam asa vor sta lucrurile si in cazul in care e silit sa puna un premier independent. Din categoria celor care nu sunt trup si suflet alaturi de el. Chiar daca va putea coopera cu unul din aceasta categorie pe proiectele mari, nu va avea toate parghiile, ca acum.

Evident, finalul de mandat al lui Basescu nu e asigurat nici daca pune un premier din propriul partid. Poate doar unul extrem de fidel, din propriul cerc. Daca e unul doar relativ apropiat, precum Liviu Negoita, e posibil ca steaua prezidentiala sa paleasca. Va fi inca puternic, dar nu va avea autoritatea absoluta pe care ti-o da un executant absolut fidel precum Boc.

Asa ca noul premier ar putea fi urmasul lui Traian Basescu inca din timpul mandatului acestuia. Pentru ca seful guvernului e oricand mai puternic decat seful statului. Cu exceptia cazului in care il cheama Emil Boc.

Cine sa fie?

Formal, Boc e cel mai puternic om din Romania. E premier si seful celui mai important partid. Numai ca el n-a fost niciodata liderul lor. A fost doar premierul executiv. Si liderul de partid executiv. Si nu va fi nici dupa ce pleaca Basescu. Pentru ca oricum va pleca mult inaintea sefului sau. Va fi sacrificat onorabil la anul sau in 2012. Tocmai din motivele mentionate mai sus. Cum sa traga Boc partidul dupa el? De fapt, as baga mana in foc ca partidul va creste in sondaje dupa ce actualul premier va fi trecut in planul al doilea.

Mai sunt putine alte nume la care sa ne gandim. Multi vorbesc despre Elena Udrea. Poate cel mai puternic personaj din PD-L la ora actuala. Si care a spus ca nu se viseaza premier. Foarte probabil. Pe moment. Dar cand ai ambitia, foamea de putere si mai ales sustinerea ei, nimic nu e exclus pe viitor. Problema ei e ca ar putea fi premierul Romaniei, prin jocuri politice. Dar nu si presedintele ei. Pentru PD-L, ar fi sinucidere politica sa creada ca Ministrul Dezvoltarii Regionale e locomotiva de care are nevoie.

Mai sunt nume. Printre ele, Liviu Negoita. La ora asta, primarul Sectorului 3 e omul cu cele mai putine hibe dintre potentialii premieri si sefi ai PD-L. Singurul lui neajuns e acela ca n-are forta in partid. Ba chiar unii nu il suporta. Unii din randul "greilor". Tocmai de aceea e greu de acceptat. Cota lui ramane insa ridicata.

Una dintre variantele pe cat de posibile, pe atat de neastepate e cea in care cineva ar conduce partidul, iar altul guvernul. Ar insemna ca Basescu nu a fost inlocuit de urmasul sau. Pur si simplu, pozitia de Basescu va fi fost abolita. Nu e insa cea mai buna idee. Puterea duala nu exprima deloc incredere. Si creeaza razboaie. Dar ar putea fi singura optiune viabila a PD-L.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
Marcel Ciolacu va veni în Parlament cu bilanțul „nefardat” al primelor 6 luni de guvernare
PSD va prezenta în fața Parlamentului, joi, de la ora 18.00, bilanţul primelor 6 luni de guvernare. Liderul partidului, Marcel Ciolacu, a afirmat că bilanţul va fi unul cinstit şi realist,...