Opinii: Traian Basescu si odrasla educatiei romanesti

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 00:12
2091 citiri
Opinii: Traian Basescu si odrasla educatiei romanesti
Foto: Arhiva (TVR)

Traian Basescu nu a atacat "odrasla" domnului rector Andrei Marga. El doar a criticat legea domniei sale, de cand era ministru. Rectorul Universitatii "Babes Bolyai", insa, recurge la un atac sub centura si se ia de EBA, fiica presedintelui. Cam asa se poarta polemicile prin Romania, intre un politician si un intelectual.

Ca Traian Basescu are ceva personal cu pesedistii e un lucru stiut de mult timp. O si declara raspicat de cate ori are ocazia. Poate are ceva mai mult impotriva Ecaterinei Andronescu, pe care o considera un fel de "baron" al Educatiei din Romania si a gasit acum un bun prilej de atac.

Poate isi deghizeaza atacurile sub forma unor critici pe tema legilor promovate de fostii ministri ai Educatiei, in cazul de fata Andronescu si Marga. Dar macar are inteligenta politica de a sti unde sa loveasca.

Pana una-alta, educatia in Romania este departe de a oferi motive de mandrie. Nici macar mult trambitatul (aproximativ) loc 470 (din totalul de 500) pe care-l ocupa Universitatea "Babes Bolyai" in lume nu ne ofera motive temeinice pentru a putea privi in urma cu mandrie si la prezent cu speranta.

Nici schimbarea promovata de Traian Basescu prin domnul ministru Funeriu nu este demna de toata lauda, caci prin prea multe experimente au trecut copiii in ultimii ani, pentru a mai trai inca o reforma pe pielea lor.

Traian Basescu a ramas dator, in primul rand, cu reformarea clasei politice din Romania. A promis si nu a dus mai nimic la bun sfarsit. Nici nu a terminat bine de reformat, ca se apuca sa promita modernizarea statului. Nu pot pricepe cum ne propunem noi sa modernizam statul roman cu oameni precum europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor sau Roberta Anastase.

Nu putem decat sa ne amagim si sa speram in zadar ca, dupa ce dispare actuala generatie de neocomunisti din politica romaneasca, noul val de tineri va instaura un stat cu totul nou si nepatat de metehnele trecutului.

Educam azi prin scoli si facultati copii invatati de parintii lor cu spaga si meditatii, ca unic model de reusita, intr-un sistem in care cei sarmani sunt condamnati la esec. Iar cei de prin sate nu au peste 1% sanse (asa cum arata un sondaj acum cativa ani) de a invata carte. Daca nu le dai o sansa, ei vor fi mereu condamnati la o viata nedemna si nedreapta.

Faptul ca noua lege a educatiei ofera o sansa de reusita si tinerilor profesori valorosi este un aspect pozitiv. Inca un avantaj ar fi acela ca ii obliga sa se "autorecicleze" pe profesorii resemnati cu foile galbene pe care le toaca la nesfarsit la ore, cursuri si seminarii.

Sa ii acordam noii legi dreptul de a ne aduce macar un strop de speranta.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Traian Basescu legea educatiei, #Andrei Marga Basescu , #presedinte