Palatul Cotroceni a devenit oficial sediu de partid (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 10:30
10911 citiri
Palatul Cotroceni a devenit oficial sediu de partid (Opinii)
Foto: presidency.ro

Nu cred ca cineva se indoia ca Traian Basescu urmeaza sa se inscrie in PMP dupa finalul mandatului. Probabil ca multi se asteapta ca domnia sa devina chiar presedintele acestui partid si tinteste chiar pozitia de lider al Opozitiei, pozitie pentru care l-ar avantaja ca la Palatul Cotroceni sa fie un presedinte de stanga, adica Victor Ponta.

Deci, in opinia mea, anuntul facut in acest sens de presedinte nu numai ca nu cred ca a uimit multa lume, ci ar putea fi privit, nu-i asa, si ca o iesire din ipocrizie.

Nu cred ca e chiar asa. Noi ne-am obisnuit cu un presedinte cu un anumit partizanat politic. Asa a fost si Ion Iliescu, asa a fost si Traian Basescu tot mandatul sau.

Dar aceasta forma de partizanat avea, culmea!, si o justificare constitutionala. Un presedinte care nu are un premier partener, sustinut de o majoritate proprezidentiala, nu are cum sa fie eficient. Si chiar istoria mandatului lui Traian Basescu arata acest lucru destul de clar.

Dar de la acest tip de parteneriat pana la anuntul afilierii la un partid politic, chiar daca ea se va produce dupa finalul mandatului, e totusi o cale lunga. Cand faci acest anunt inca in mandat fiind, cat mai ai din el, inseamna ca dai o coloratura politica oficiala, asumata, functiei prezidentiale.

Nu vad niciun motiv cu exceptia celui electoral pentru care Taian Basescu nu putea sa amane anuntul inscrierii in PMP inca doua luni. Da, este adevarat ca presedintele sustine demult si cu toate puterile candidatul PMP la prezidentiale, dar pana la urma aceasta poate fi o chestiune de optiune de alegator. Pana la urma presedintele este si el un cetatean cu drept de vot, deci cu drept de optiune.

Dar cand presedintele in functie al Romaniei anunta oficial ca va deveni membrul unui partid politic inseamna, cred, ca presedintia devine de facto sediu de partid ceea ce este inacceptabil.

In plus orice pozitionare a presedintelui Romaniei in acest final de mandat, orice decizie, orice dezvaluire pe care o face, oricat de grava si de corecta, este pusa sub semnul acestei apartenente asumate la un partid. Daca presedintele refuza de la promulgare o lege, spre exemplu, o face in interesul Romaniei sau in interesul unui partid din care ne anunta deja ca va face parte? Cum mai poate fi presedintele un mediator intre partide cand el apartine deja de facto unui partid asumat oficial.

Traian Basescu a actionat in opinia mea incorect si periculos trecand pana si ultima bariera a impartialitatii functiei supreme in stat, o impartialitate pe care a aruncat-o in derizoriu deopotriva cu functia insasi. Legitimeaza in continuare afilierea politica explicita a viitorului presedinte si accentueaza un model pe care l-am tot acuzat ca neconstitutional.

Poate ca, teortic vorbind, nici macar nu ar fi rau ca legea sa permita presedintelui aceasta pozitionare explicita, oficiala. Poate ca ar fi mai realist. Dar pentru asta ar trebui modificata Constitutia si regandita toata filosofia sistemului politic romanesc. Poate ar trebui sa purcedem la asta. Dar deocamdata suntem in alt sistem, inca unul care a incercat si o mai mare desprindere politica a presedintelui de partide prin decalarea alegerilor.

Si in conformitate cu acest sistem cred ca presedintele a iesit grav din limitele Constitutiei. Nu din litera ei, pentru ca nu a semnat efectiv adeziunea la PMP, ci din spiritul ei, care impune o anumita detasare macar formala a presedintelui.

#Traian Basescu inscriere PMP, #Traian Basescu Elena Udrea PMP , #presedinte