Partidele parlamentare sunt asteptate luni la consultari cu Traian Basescu

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 07:30
1521 citiri
Partidele parlamentare sunt asteptate luni la consultari cu Traian Basescu

Formatiunile parlamentare sunt asteptate luni, la pranz, la Palatul Cotroceni, pentru o discutie cu presedintele pe marginea Legii pensiilor, a Educatiei, a reformei in Justitie, dar si despre bugetul pe anul viitor. Partidele de Opozitie sunt insa refractare sa discute cu seful statului.

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la Palatul Cotroceni, luni, de la ora 12.00, la o discutie cu privire la prioritatile legislative care asteapta votul Parlamentului: Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea educatiei si Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2011. O alta tema de discutie sunt si obiectivele asumate de Romania in urma adoptarii Strategiei UE 2020.

Doar formatiunile ce compun arcul guvernamental si-au exprimat disponibilitatea de a veni la palatul Cotroceni. Astfel, s-ar putea ca luni, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu sa discute doar cu delegatii PDL, UDMR, ai minoritatilor si ai independentilor.

Liderul PNL Crin Antonescu a anuntat, vineri, ca liberalii nu vor participa la consultarile initiate de seful statului pe tema prioritatilor legislative, intrucat nu mai recunosc in Traian Basescu un partener de dialog. Un anunt similar a facut si conducerea PC. Pe de alta parte, PSD urmeaza a lua o decizie in acest sens chiar luni, in sedinta conducerii partidului.

Temele de discutie

Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind sistemul unitar de pensii, cerand ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani. Acest act normativ a nascut cotroverse si dispute intre Putere si Opozitie, disensiunile culminand cu votul final dat pe lege, contestat de PSD si PNL in instanta.

O alta lege care treneaza in Parlament este proiectul Guvernului privind sistemul de educatie, care dupa ce a trecut de Camera Deputatilor, s-a blocat in Comisia de invatamant a Senatului, impas care ar putea determina Guvernul sa-si asume raspunderea pe proiect.

Primul-ministru Emil Boc a aratat ca, daca Guvernul decide sa-si asume raspunderea pe aceasta lege, nu poate fi invocata jurisprudenta Curtii Constitutionale pentru a contesta constitutionalitatea acestei proceduri de adoptare parlamentara.

"Decizia CCR facea referire la faptul ca nu a existat o dezbatere pe marginea acestei legi prea importante ca sa fie promovata prin angajarea raspunderii. Aceasta critica a disparut datorita faptului ca in Camera Deputatilor a fost deja adoptata, iar in Senat este dezbatuta de patru luni. Formula angajarii raspunderii nu mai are nicio problema", a spus Boc.

Legea micii reforme in Justitie, al treilea act normativ care va face obiectul discutiilor de la Cotroceni, a trecut de plenul Senatului si se afla in Comisia juridica din Camera Deputatilor, pentru raport. Acest act normativ ar urma sa intre in plenul Camerei, for decizional.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat, tot in 4 octombrie, ca in forul de conducere al coalitiei de guvernamant, dar si in sedinta grupului PD-L s-a discutat despre promovarea cu prioritate a Legii privind accelerarea proceselor in justitie astfel incat sa fie adoptata in doua saptamani.

Presedintele Basescu mai doreste sa-i consulte pe parlamentari si in privinta bugetului pentru anul viitor, dar si pe implementarea prevederilor din Strategia Uniunii Europene 2020, care prevede, printre altele, ridicarea gradului de scolarizare a cetatenilor europeni, cresterea gradului de ocupare a tinerilor, dar si reducerea saraciei.

Citește și:
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputat furios pe roboții din call center vrea eliminarea lor după ce a sunat la o bancă: "Voi avea o inițiativă legislativă. Este o situație inadmisibilă"
Deputatul PNL Gabriel Avrămescu vrea ca apelurile clienților care sună la diferiți furnizori să nu mai fie preluate de mesaje predefinite, ci direct de un angajat. Acesta a sunat la...
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Reacția lui Ciucă la semnalul transmis de Iohannis cu privire la suspiciunile de plagiat în cazul lui Lucian Bode
Premierul și președintele PNL Nicolae Ciucă a reacționat joi, 9 februarie, după ce președintele Klaus Iohannis a subliniat că în cazul suspiciunilor de plagiat asupra ministrului de Interne...
Comentarii
Poza CECILIA SHERBAN,QLD
CECILIA SHERBAN,QLD
rank 2
Siua Reconcilierii Nationale ,as vrea sa se numeasca ziua de luni 12 oct 2010
Poza CECILIA SHERBAN,QLD
CECILIA SHERBAN,QLD
rank 2