Partidele parlamentare sunt asteptate luni la consultari cu Traian Basescu

Luni, 11 Octombrie 2010, ora 07:30
1038 citiri
Partidele parlamentare sunt asteptate luni la consultari cu Traian Basescu

Formatiunile parlamentare sunt asteptate luni, la pranz, la Palatul Cotroceni, pentru o discutie cu presedintele pe marginea Legii pensiilor, a Educatiei, a reformei in Justitie, dar si despre bugetul pe anul viitor. Partidele de Opozitie sunt insa refractare sa discute cu seful statului.

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri o scrisoare presedintilor partidelor si formatiunilor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la Palatul Cotroceni, luni, de la ora 12.00, la o discutie cu privire la prioritatile legislative care asteapta votul Parlamentului: Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea educatiei si Legea privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2011. O alta tema de discutie sunt si obiectivele asumate de Romania in urma adoptarii Strategiei UE 2020.

Doar formatiunile ce compun arcul guvernamental si-au exprimat disponibilitatea de a veni la palatul Cotroceni. Astfel, s-ar putea ca luni, la Cotroceni, presedintele Traian Basescu sa discute doar cu delegatii PDL, UDMR, ai minoritatilor si ai independentilor.

Liderul PNL Crin Antonescu a anuntat, vineri, ca liberalii nu vor participa la consultarile initiate de seful statului pe tema prioritatilor legislative, intrucat nu mai recunosc in Traian Basescu un partener de dialog. Un anunt similar a facut si conducerea PC. Pe de alta parte, PSD urmeaza a lua o decizie in acest sens chiar luni, in sedinta conducerii partidului.

Temele de discutie

Presedintele Traian Basescu a retrimis Parlamentului Legea privind sistemul unitar de pensii, cerand ca varsta de pensionare pentru femei sa fie de 63 de ani. Acest act normativ a nascut cotroverse si dispute intre Putere si Opozitie, disensiunile culminand cu votul final dat pe lege, contestat de PSD si PNL in instanta.

O alta lege care treneaza in Parlament este proiectul Guvernului privind sistemul de educatie, care dupa ce a trecut de Camera Deputatilor, s-a blocat in Comisia de invatamant a Senatului, impas care ar putea determina Guvernul sa-si asume raspunderea pe proiect.

Primul-ministru Emil Boc a aratat ca, daca Guvernul decide sa-si asume raspunderea pe aceasta lege, nu poate fi invocata jurisprudenta Curtii Constitutionale pentru a contesta constitutionalitatea acestei proceduri de adoptare parlamentara.

"Decizia CCR facea referire la faptul ca nu a existat o dezbatere pe marginea acestei legi prea importante ca sa fie promovata prin angajarea raspunderii. Aceasta critica a disparut datorita faptului ca in Camera Deputatilor a fost deja adoptata, iar in Senat este dezbatuta de patru luni. Formula angajarii raspunderii nu mai are nicio problema", a spus Boc.

Legea micii reforme in Justitie, al treilea act normativ care va face obiectul discutiilor de la Cotroceni, a trecut de plenul Senatului si se afla in Comisia juridica din Camera Deputatilor, pentru raport. Acest act normativ ar urma sa intre in plenul Camerei, for decizional.

Primul-ministru Emil Boc a anuntat, tot in 4 octombrie, ca in forul de conducere al coalitiei de guvernamant, dar si in sedinta grupului PD-L s-a discutat despre promovarea cu prioritate a Legii privind accelerarea proceselor in justitie astfel incat sa fie adoptata in doua saptamani.

Presedintele Basescu mai doreste sa-i consulte pe parlamentari si in privinta bugetului pentru anul viitor, dar si pe implementarea prevederilor din Strategia Uniunii Europene 2020, care prevede, printre altele, ridicarea gradului de scolarizare a cetatenilor europeni, cresterea gradului de ocupare a tinerilor, dar si reducerea saraciei.

Citeste si:
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu: "La acest congres, președintele PNL a fost reales: Klaus Iohannis"
Cristian Tudor Popescu este de părere că după Congresul PNL desfășurat sâmbătă, 25 septembrie, adevăratul câștigător este Klaus Iohannis, care a fost „reales președinte PNL”....
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu, după Congresul PNL: "Nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului"
Marcel Ciolacu a declarat despre Congresul PNL de sâmbătă, 25 septembrie, că „nu a fost un festival al democraţiei, a fost un festival al COVID-ului” şi că a asistat la o ruşine...
Sursa: rNews
Comentarii
CECILIA SHERBAN,QLD
rank 2
Siua Reconcilierii Nationale ,as vrea sa se numeasca ziua de luni 12 oct 2010
CECILIA SHERBAN,QLD
rank 2