Parul si naravul presedintelui Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Septembrie 2009, ora 12:22
5105 citiri
Parul si naravul presedintelui Basescu

Traian Basescu a intrat, treptat, dar sigur, in ultima etapa a rebranduirii imaginii sale, cu siguranta cea mai dificila. Ne ofera presedintele pacifist, impartial si fara protejati.

Operatiunea a inceput dupa alegerile trecute. De atunci, presedintele a fost nefiresc de conciliant cu partidele aflate la guvernare si, mai ales, cu PSD. A fost o atitudine pusa in mare masura pe seama crizei care nu permitea si instabilitate politica.

Acum insa, pe masura ce atacurile adversarilor s-au inmultit si sunt tot mai murdare, schimbarea din atitudinea lui Traian Basescu este evidenta.

In primul rand, presedintele refuza sa raspunda in alti termeni decat institutionali, adica prin comunicate de presa ale Administratiei Prezidentiale, chiar la atacurile cele mai imunde, cum a fost operatiunea de dezinformare executata de Sorin Rosca Stanescu.

Venita din partea unui presedinte care nu ezita sa intre telefonic in troaca oricarei dezbateri televizate pentru a polemiza, adesea pe un ton total nepotrivit inaltimii functiei, trebuie sa recunoastem ca noua atitudine este o schimbare remarcabila.

Mai mult decat atat, seful statului vrea sa se ridice deasupra balacarelii politice cotidiene si din ce in ce mai violente, convins probabil si de sondajele de opinie care arata ca romanilor li s-a cam aplecat de scandal.

Asa se face ca, intr-un moment de maxima inflamare a PD-L si PSD, Traian Basescu a emis un comunicat, semnat Administratia Prezidentiala, adica depersonalizat, insa incarcat cu toata greutatea demnitatii supreme in stat, prin care le cere sa termine cu cearta daunatoare guvernarii si sa-si vada de reforme.

Salutar apel, dar, ma intreb, cat de sincer, cat timp concordia a fost ultimul lucru care l-a interesat pe presedinte in anii trecuti. O parte din scandalurile care au consumat inutil energiile acestei tari a plecat, totusi, de la Cotroceni sau de la oameni din preajma lui Traian Basescu.

Dupa cum as fi convinsa de sinceritatea acestui mesaj doar daca as sti ca Elena Udrea a fost chemata la ordine, la randul ei, si somata sa intre in limitele de limbaj si comportament impuse de mandatul ministerial.

Si ca sa lase pe toata lumea cu gura cascata, Traian Basescu a mers chiar mai departe si a facut ceea ce nimeni n-ar fi gandit: i-a multumit public premierului Tariceanu pentru flexibilitatea dovedita in negocierile cu Ford si l-a invitat pe fostul prim-ministru pe scena, alaturi de el, pentru a imparti succesul primei masini produsa la Craiova. Calin Popescu Tariceanu a acceptat jovial si voios, la randul sau.

Asta la exact un an de cand, in acelasi loc, cei doi au coborat mult sub demnitatea functiei si solemnitatea momentului pentru un schimb de replici care nu a lasat sa se intrevada nicio urma de apreciere reciproca.

Nu stiu daca presedintele tinteste acum doar electoratul liberal, util mai ales in turul al doilea, si/sau o eventuala schimbare a coalitiei de guvernare dupa alegeri, ori a ajuns la mintea de pe urma.

Stiu insa un lucru, daca ar fi procedat la fel, tot din considerente electorale si de strategie politica pe termen mediu si lung, in cateva cazuri si in anii trecuti, poate ca Romania ar fi fost scutita de unele traume inutile si poate ca acum nu am avea la Palatul Victoria un PSD antireformist si atat de hamesit.

Iar ca sa isi arate intransigenta echidistanta, Traian Basescu a mustruluit-o cu maxima duritate, in public, pe d-na procuror general, considerata o protejata a sa, pentru ca dosarele Rovolutiei si al Mineriadei 13-15 iunie nu au ajuns la o solutie.

Pe fond, presedintele are perfecta dreptate. Este indamisibila tergiversarea acestor cauze care se indreapta cu pasi repezi spre 20 de ani. Dar, in acelasi timp, nu inteleg de ce descopera Traian Basescu acest lucru abia acum, in precampania electorala.

Tergiversarea era la fel de inadmisibila si batjocoritoare si in urma cu, sa zicem, un an sau doi. Dupa cum cred ca a spala pe jos cu procurorul general, sub camerele tuturor televiziunilor din Romania, este un gest populist si ostentativ. O discutie intre patru ochi pe aceeasi tema, insa in urma cu mult mai mult timp, ar fi fost, poate, o solutie mai buna.

Nu stiu daca toata aceasta operatiune de rebranduire va convinge electoratul ca Traian Basescu s-a schimbat. Personal imi vine greu sa cred ca o structura atat de conflictuala, care se hraneste din confruntare si functioneaza la potential maxim tocmai in conditii de adrenalina, poate sa se schimbe fundamental.

Trebuie sa acordam insa o sansa variantei "mintea de pe urma". Ma gandesc ca experienta ultimilor 4 ani si esecul "visului ce-a visat" poate l-or fi pus pe ganduri pe Traian Basescu si l-or fi impins spre unele concluzii. Asta ar insemna nu ca presedintele s-a schimbat, ci ca a inceput macar sa se autocontroleze si sa gandeasca mai profund la consecintele gesturilor sale.

Vom vedea, mai ales daca Traian Basescu va mai castiga un mandat. In prima zi a acestuia vom incepe sa ne lamurim cat din rebranduirea aceasta a vizat parul si cat naravul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu pacifist, #Basescu schimbare, #Basescu prezidentiale 2009 , #presedinte