Pe cine se vor razbuna cei 7,4 milioane de romani (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 28 August 2012, ora 16:44
10745 citiri
Pe cine se vor razbuna cei 7,4 milioane de romani (Opinii)
Foto: Reuters

A fost sarbatoare in mica familie a sustinatorilor lui Traian Basescu.

Publicarea in Monitorul Oficial a hotararii CCR in privinta rezultatului referendumului din 29 iulie a declansat un val de bucurie de neinteles in nucleul tare din jurul presedintelui.

Doamna Elena Udrea a deschis gura si a jubilat. Impreuna cu ea si-au manifestat satisfactia alti cativa credinciosi - in total, o mana de oameni ramasi sa-l sustina, in principal pe Internet, pe marele invingator al celor 7,4 milioane de romani.

Presedintele revine la Cotroceni dupa un meci castigat la masa verde si impotriva vointei propriului popor. Destul de nedemn pentru un politician cu pretentiile democratice pe care le avea odata Traian Basescu.

Acceptarea unei astfel de victorii, decisa de sase judecatori impotriva votului popular, demonstreaza in mod evident o sete de putere nefireasca pentru valorile pe care Europa incearca sa le impuna in cadrul Uniunii. Si, totusi, Traian Basescu si-a pastrat scaunul si datorita interventiilor in forta si putin ciudate ale principalelor puteri din UE.

Poate ca Europa s-a temut ca exemplul Romaniei ar putea molipsi si alte democratii, poate ca principalii actori politici europeni s-au temut ca exemplul daramarii unei puteri in doar cateva luni, de la protestele sustinute din ianuarie-februarie, nu este tocmai un etalon al democratiei de care marile puteri economice ale Europei si l-ar putea permite intr-o perioada de criza economica profunda cu perspective si asa nu tocmai placute.

Este posibil ca astfel de rasturnari ale unei puteri ce parea foarte stabila sa fi ajuns un lux pe care batranele democratii ale Europei nu si-l mai pot permite. Nu vom sti curand care a fost adevarul.

Vom afla in schimb destul de repede pretul pe care Traian Basescu il va plati pentru revenirea la putere impotriva vointei a peste 7,4 milioane de romani. Fara Guvern, fara o majoritate in Parlament si impotriva poporului, te intrebi de ce, pentru cine si pentru ce s-au mai purtat luptele astea nebune ca Traian Basescu sa se intoarca mot la Cotroceni.

Poate nu o fi democratic sa il schimbi pe presedinte in momentul in care nu mai are aceeasi popularitate ca in momentul in care a fost ales. Este un argument.

Insa Traian Basescu nici in 2009 nu mai avea cine stie ce succes printre romani si atunci doar gratia de prostanac innascut a lui Mircea Geoana l-a ajutat si l-a propulsat din nou la Cotroceni. Iar daca argumentul ar fi valid si propriu marilor democratii, potrivit lui nu ar mai trebui niciodata sa cada niciun guvern, iar orice rasturnare a vreunei majoritati inainte de termen ar trebui interzisa printr-o lege speciala de CCR.

Insa situatia actuala din Romania este cum nu se poate mai nepotrivita pentru orice idee de democratie. Sa stai cocotat in varful statului impotriva unei majoritati covarsitoare exprimate prin vot, avand doar sprijinul fantomatic al mutilor, mortilor si abstinentilor, Traian Basescu devine cea mai mare pleasca pentru USL.

O uniune impotriva naturii, a logicii si evidentei, dar mai nou demonstrata a fi si impotriva inteligentei si ratiunii. Pentru ca doar intoarcerea sfidatoare a lui Traian Basescu la Cotroceni ar putea sa stearga si sa faca uitate prostiile colosale facute de USL.

Norocul chior al USL a fost si ramane mai ales acelasi Traian Basescu. Nu vor urma nici macar trei zile de liniste dupa razboiul asta nebun, pentru ca deja nu mai exista cale de intors. Iar apropierea campaniei electorale il va forta pe Traian Basescu sa iasa la atac, pentru a da o sansa PDL si celorlalti reformatori cu crengile de usturoi in bat care roiesc in jurul unui partid care inca nu a decontat coruptia si guvernarea ineficienta din ultimii trei ani si jumatate.

Fiecare agresiune venita dinspre Cotroceni impotriva USL si/sau Guvernului Ponta va fi perceputa ca o sfidare si o noua batjocora la adresa milioanelor de romani frustrati ca au votat degeaba. Nu cred ca vreunul dintre ei va rata ocazia, in toamna, pentru a incerca inca o data sa isi duca la implinire votul anti-Basescu.

Problema e ca, daca USL va sti sa dirijeze cele 7,4 milioane de romani si impotriva PDL, atunci chiar nu va mai conta debarcarea lui Traian Basescu.

Dupa stergerea previzibila a PDL de pe scena politica romaneasca, dupa alegerile parlamentare, presedintele poate sa ramana la Cotroceni linistit. Nu va mai fi decat un bibelou de portelan, de care nimeni nu va mai vrea in curand sa se atinga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Traian Basescu revine presedinte Cotroceni, #decizia CCR Parlament , #presedinte
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Pe puscăriabili ponta, antonescu si chiar iliescu ;-)! Hă, hă, hă