Pentru cine plange sufletul lui Traian Basescu? (Opinii)

Duminica, 25 August 2013, ora 18:59
4104 citiri
Pentru cine plange sufletul lui Traian Basescu? (Opinii)

Pe Traian Basescu il doare sufletul tot mai des, in ultima vreme.

Pare devastat de soarta crunta a agricultorilor, de zilele negre ale soferilor care nu vor avea parte prea curand de o autostrada situata undeva in vestul tarii, care trebuia finalizata pe timpul lui Boc, de suferintele romanilor din secuime, bombardati din toate partile de revendicarile iredentiste ale "jobicilor" si "tokesilor".

As crede ca presedintele nostru chiar e preocupat de soarta tuturor acestor categorii mentionate mai sus, daca nu m-as uita in urma, la cei aproape 9 ani de domnie a recent brevetatului nostru presedinte. Despre relatia cu Tokes, caruia chiar Basescu i-a pus in piept Ordinul Steaua Romaniei, s-au scris sute de pagini, iar despre vizita lui Basescu pe santierul pustiu al austostrazii Arad-Nadlac nu sunt prea mute de spus. Este destul de simplu, de ce nu se mai lucreaza acolo.

Firma care a castigat licitatia pentru constructia acelui tronson de autostrada, in speta Romstrade a lui Nelu Iordache, a intrat in faliment, iar patronul ei zace acum in spatele gratiilor din cauza fraudarii unor fonduri europene.

Sa mai reamintim ca a fost un contract atribuit pe vremea Guvernului Boc, iar Nelu Iordache isi lua angajamentul ca va termina autostrada pana la terminarea mandatului de guvernare al PDL? Basescu doar constata, arunca cu noroi in Guvernul Ponta, dar nu vorbeste deloc despre trecut, nu da nciun nume din trecut.

Vrem sa ne oprim putin mai mult la autosesizarea basesciana conform careia agricultorii nostri sunt supusi presiunilor marilor traderi de cereale, care platesc un pret infim la producator, dar vand la preturi extrem de avantajoase peste granita.

Ma intreb cu mirare de ce nu a facut presedintele o sesizare la Consiliul Concurentei, si de ce trebuia sa strige in gura mare? Mentionez ca nu stiu la ce tip de producatori agricoli s-a referit Basescu in interventia sa. A vorbit de micii producatori, de cei mijlocii, sau de mari arendasi si proprietari de terenuri?

Suna frumos cand vorbesti despre traderi, dar haideti sa fim seriosi, acestia nu sunt altceva dect niste samsari, o categorie de intermediari care cumpara ieftin si vand scump. Se intampla astfel in toata economia romaneasc, in toata lumea. Cei care cumpara grau ieftin nu sunt mai presus de cei care vin la poarta taranului si ii iau vitelul cu 300 de lei, apoi il vand la pret triplu procesatorilor.

Nu sunt nici mai breji fata de acea categorie de samsari care cumpara legumele pe nimic de la tarani si apoi le vand in piata, la preturi duble sau chiar triple. Sa reamintim si de crescatorii de animale fortati sa-si vanda lapetele pe nimic marilor procesaotri? Despre toti acestia Basescu nu vorbeste nimic, darm, deh, la zi e problema graului.

Samsarismul este o practica cu state vechi in Romania si ma mir ca Basescu a observat de-abia acum cat de greu le este sarmanilor producatori de cereale din Romania. Putea sa le fie mai usor, daca Basescu si al sau Guvern PDL din 2008-2012 implementau cu succes acel program pompos, numit "Primul Siloz", lansat cu mare tam-tam de Ministrul Finantelor din 2008, Gheorghe Pogea. Cum tam-tamul am ramas.

Daca Basescui isi tinea una din promsiunile facute in campania pentru prezidentiale din 2009, poate ca soarta producatorilor de legume si fructe ar fi fost alta. Spunea el atunci, in confruntarea directa cu Geoana, ca are in plan construirea unor depozite speciale in marile zone ale tarii, unde taranii sa vina si sa isi aduca marfa. Apoi, de acolo, legumele si frcutele lor sa fie distribuite spre piete si magazine. Stie cineva de existenta unor astfel de mari obiective de dezpozitare? Se pare ca doar atunci plangea sufletul lui Basescu, cand se gandea la cat de dramatica e soarta producatorilor de legume si fructe.

Basescu trebuie sa fie putin mai explicit atunci cand vorbeste despre categoriile de agricultori afectate de monopolul traderilor. Se refera la cei care lucreaza 20-30 hectare, pana in suta, sau la cei care au in grija sute de mii de hectare? Vorbeste de mari producatori agricoli, ca Adrian Porumboiu, Culita Tarata sau Ioan Neculaie? Nu i-am auzit pe acestia, de pilda, sa se planga de acest aspect. Marii arendasi sau proprietari de pamanturi fie isi proceseaza marfa in propria retea, fie o depoziteaza in marile silzuri si magazii construite de ei sau concesionate de la stat.

Basescu uita si ca Romania isi plaseaza produsele pe o piata libera, in care cererea si oferta relgleaza pretul. Este adevarat ca un an cu productie slaba creste pretul produselor agricole - vorbind aici de legume, cereale si ce mai vreti - dar un an bogat, precun cel de acum, scade pretul. Basescu discuta doar superficial, arunca doar cateva cuvinte pentru amagirea multimii si trage de urechi Guvernul. Nu intra mai adanc in problema, pentru ca s-ar putea sa se friga. Nici eu si nimeni altul n-a fost "seful statului" in ultimii 9 ani.

Ma intreb, de pilda, de ce trebuie ca presedintele tarii sa vina in fata oamenilor pentru a ataca Executivul, spunand ca nu face aia si aia, si nu merge la sedintele de la Palatul Victoria, unde conform Constitutiei, poate participa de cate ori vrea. De ce nu ii explica lui Victor Ponta pe cale institutionala care sunt greselile sale si cum pot fi reparate acestea? Se rezolva cumva problema producatorilor de cereale prin cuvintele rostite de Basescu? Normal ca nu se rezolva, la fel cum nu s-a rezolvat nici mult discutata problema a preturilor mari la combustibil.

Vor disparea peste noapte acei traderi, doar pentru ca s-a rastit Basescu la ei? Normal ca lucrurile vor evolua la fel ca si pana acum, iar Basescu se poate frige rau de tot mergand in asemenea locuri si vorbind despre lucruri carora nu le gaseste rezolvarea. Cam asa a facut si atunci cand le promitea politistilor marea cu sarea, iar, nu peste mult timp, acestia isi aruncau chipiurile in curtea Cotrocenilor, strigand "Iesi afara. javra ordinara!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu pret cereale, #Basescu Nelu Iordache, #Basescu autostrada Arad Nadlac , #presedinte