Majoritatea romanilor vrea ca Basescu sa ramana presedinte pana in 2014 - sondaj

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 19:12
7865 citiri
Majoritatea romanilor vrea ca Basescu sa ramana presedinte pana in 2014 - sondaj

Peste jumatate dintre romani cred ca USL ar trebui sa il lase pe presedintele Traian Basescu sa isi termine mandatul pana in 2014, potrivit unui sondaj efectuat de Institutului Roman de Studii Sociale (IRSS).

De asemenea, mai mult de 50% dintre romani considera ca actualul Guvern ar trebui sa ramana in functie si dupa alegerile parlamentare din toamna.

La intrebarea "Credeti ca USL ar trebui sa il suspende pe presedintele Traian Basescu si sa organizeze un alt referendum pentru demitere?", 28% din totalul repondentilor considera ca acest lucru ar trebui sa aiba loc pana la alegerile parlamentare din decembrie 2012.

In schimb, doar 9% sunt de parere ca suspendarea ar trebui sa aiba loc dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012, iar 52% dintre repondenti considera ca USL ar trebui sa il lase pe presedintele Traian Basescu sa isi termine mandatul in 2014. Din cei chestionati, 11% nu au raspuns la aceasta intrebare.

In functie de criteriile de simpatie politica, sustinatorii PDL opteaza in proportie de 100% ca presedintele sa fie lasat sa isi termine mandatul in 2014, in timp ce 48% dintre simpatizantii USL considera ca suspendarea presedintelui ar trebui sa aiba loc pana la alegerile parlamentare din decembrie 2012, 23% dupa alegeri, iar 28% cred ca Traian Basescu trebuie sa isi incheie mandatul in 2014.

USL a pierdut 10 procente din cauza suspendarii lui Basescu - Sondaj IMAS

In ce-i priveste pe sustinatorii PP-DD, ei au urmatoarele optiuni: 29% cred ca suspendarea ar trebui sa aiba loc pana in decembrie 2012, 43% cred ca presedintele ar trebui sa fie lasat sa isi termine mandatul in 2014, iar 28% dintre ei nu au raspuns la intrebare.

Din totalul repondentilor, 26% sunt total de acord ca actualul Guvern sa ramana in functie si dupa alegeri, iar 25% sunt partial de acord cu aceasta asertiune. In total dezacord sunt 31% si in dezacord partial, doar 7%. Nu au raspuns la aceasta intrebare 8% dintre cei chestionati.

Ce au facut romanii in aceasta vara

La intrebarea "Ati fost plecat in vacanta de vara?", 70% din totalul repondentilor au declarat ca nu au plecat nicaieri.

Dintre cei care au calatorit, 6% au precizat ca au fost la mare, in tara, 15% ca au fost la munte, in tara si 4% au declarat ca au fost si la mare si la munte, tot in Romania. Doar 5% au afirmat ca au plecat in concediu in strainatate.

Pe paliere de educatie, 85% dintre absolventii de studii sub-liceale nu au plecat de acasa, in aceasta vara. Absolventii de liceu au dat acelasi raspuns, in proportie de 60%, iar posesorii de diplome universitare, in procent de 61%. Insa se distinge un procent de 17% dintre absolventii de studii superioare care au fost plecati in vacanta de vara in strainatate.

Chestionarul a fost realizat telefonic, pe un esantion de 300 de persoane, care au peste 18 ani, cu o marja de eroare de 5,6%, la comanda televiziunii TVH 2.0, si va fi dezbatut marti seara, de la 20.30, in direct la emisiunea Sondajul Zilei.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...