Ziare.com

Pisica de Bruxelles si problema constitutionala (Opinii)

Marti, 13 Decembrie 2011, ora 00:08

   

Pisica de Bruxelles si problema constitutionala (Opinii)
Presedintele Traian Basescu a trimis scrisori catre partidele parlamentare, pentru consultari in legatura cu decizia luata de dumnealui la summit-ul Consiliului European (adunare interguvernamentala) cu privire la Acordul de Guvernanta Fiscala.

Controversa privind calitatea in care presedintele Basescu a semnat acordul, in numele Romaniei, va mai lasa cerneala din partea analistilor si gazetarilor si va mai face sa vibreze difuzoarele televizoarelor.

Inainte de a purcede la unele interpretari, incep prin a incerca sa clarific sensul termenului consultare/a consulta. Conform DEX, a consulta inseamna a intreba pentru a obtine un sfat sau o parere. De obicei si normal, sfatul sau parerea se cere inainte de a lua o decizie finala sau de a intreprinde o anumita actiune. De obicei si anormal, la noi se procedeaza invers. Si acesta e un fapt implinit.

Necesitatea Acordului de Guvernanta Fiscala (pe scurt aici) pare a fi indubitabila pentru suprevietuirea zonei euro. Asupra acestui aspect pare sa cada de acord si mult hulita Opozitie.

Nu suntem Marea Britanie, care sa-si permita puseuri autarhice. David Cameron, premierul britanic, a explicat refuzul sau astfel: "Daca nu poti obtine siguranta in interiorul tratatului, este mai bine sa ramai in afara. (...) Ce a iesit nu este in interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (...) Nu puteam sa prezint acest nou tratat Parlamentului nostru". Si a urat "succes zonei euro pentru a-si rezolva problemele".

Marea Britanie a avut pe 2010 un deficit de 10,4% din PIB. Germania si Franta, initiatoarele acordului, au avut pe 2010 deficite de 3,3%, respectiv 7% din PIB.

Suedia, Cehia si Ungaria au conditionat semnarea acordului de consultarea propriilor parlamente. Deci consultari ante factum. Sa nu inteleaga aceste tari cum este cu democratia? Iata deficitele acestora pe 2010, conform metodologiei ESA95: Suedia - 0%; Cehia - 4,7%; Ungaria - 4,2%. Bine, se va spune, dar alte 23 de tari au semnat fara nici o tulburare de constiinta. Zona euro este formata deocamdata de 17 tari.

Si scopul acordului este salvarea acesteia. Celelalte 6 state care au semnat fara a fi in zona euro si deficitele pe 2010 ale fiecareia, conform metodologiei ESA 95 sunt Romania (6,4%), Bulgaria (3,2%), Danemarca (2,7%), Letonia (7,7%), Lituania (7,1%) si Polonia (7,9%). Pentru mai multe detalii puteti consulta statisticile Eurostat.

Dar sa revenim la problema Romaniei si la consultarile de la Cotroceni, de miercuri, 14 decembrie.

In declaratia de presa de duminica, presedintele Basescu, dupa ce da cateva explicatii la ce s-a intamplat la Bruxelles, finalizeaza astfel: "Deci, esenta este ca ceea ce s-a adoptat si se va adopta in martie 2012 sa fie adoptat in cunostinta de cauza si cu sustinere documentata a unei pozitii sau a altei pozitii".

Doar cateva paragrafe mai sus, presedintele Basescu spune ca "asumarea responsabilitatii incadrarii in deficitul maxim de 10% sau excedent este legata de inscrierea acestei reguli in Constitutii sau intr-un act normativ echivalent. Aceasta obligatie trebuie realizata pana la 31.12.2012".

Acum, e vorba de un deficit de 3% sau de 10%? Si de unde vine termenul limita "martie" pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa contina prevederile acordului?

Daca tot umblam la Constitutie, Basescu vrea sa bagam in ea si celelalte probleme dragi lui: uninominalul majoritar, desfiintarea Senatului, diminuarea Parlamentului ramas si, eventual, regionalizarea.

Toate astea din fortarea termenului de "martie 2012", cand cel dat de Consiliul European este "31 decembrie 2012".

Totodata, chiar si presedintele Basescu o spune in alocutiunea sa: conditionarile privind deficitul structural anual de 0,5% si deficitul bugetar de 3% pot fi introduse "in Constitutie sau intr-o lege echivalenta", deci nu obligatoriu in Constitutie si nu exact in martie. Par detalii nesemnificative, dar nu sunt.

Precipitarea cu care presedintele Traian Basescu doreste o transare a problemei constitutionale acum, folosindu-se de summit-ul european, pe final de mandat parlamentar si guvernamental, desi nimeni nu i-o cere astfel, seamana nu atat cu grija fata de natie, cat cu grija fata de rezultatele electorale din toamna anului viitor.

Iar daca temele sunt deja facute, despre ce consultari vorbim?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4148 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
26 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Presedintele a fost la Bruxelles si stie ce a semnat !

Restul sunt, palavre de presa.
Vedem miercuri ce se spune la intanirea de informare cu partidele .

 

fals, fals de tot!!

si iata si de ce!
1.presedintele romaniei are atributiuni exprese in domeniul politicii externe stabilite prin constituitie!!
n-o mai bagati p-aia cu "pe basescu nu-l baga nimeni in seama si nu-si indeplineste atributiile stabilite prin constitutie in politica externa a statului"-pe care o urlati la latrine -tv pana cu 2 zile inainte de vizita-bomba de la washington?
2. orice act semnat de seful statului este supus aprobarii ulterioare a parlamentului-n-o mai bagati p-aia lu' corlatean care tine hartia cu acordul de extradare a lui haissam la sertar, chipurile ca e ...turbulenta in zona?
3. la economie esti vaaarza rau, mai ceva ca ponta in seara asta,cand nu stia sa buchiseasca ceva nici ..dupa copiute; asa ca nu mai insist asupra insiruirii de vitel la poarta finantelor pe care ai "produs-o"
4. mi se pare normal ca basescu sa o bage si p-aia cu referendumul, nu stiai ca reprezinta"vointa suverana a poporului suveran"-parca asa scrie la constitutie?sau inlocuim constitutia cu statutul psd, cum n-ar sova(i) unii ca tine sa o faca!!

 

Raspuns @ Serban Virgil si un pic despre falsuri

1. a) Atributiile presedintelui in domeniul politicii externe sunt prevazute in art. 91 din Constitutie. In cazul nostru, art. 92, al. 1: "Presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern, si le supune spre ratificare Parlamentului, intr-un termen rezonabil. Celelalte tratate si acorduri internationale se incheie, se aproba sau se ratifica potrivit procedurii stabilite prin lege." Situatie nerespectata de presedintele Basescu.
b) Restul comentariului tau la acest punct este in afara spuselor mele.

2. Revin la Constitutie si art. 91, al. 2: Guvernul negociaza si presedintele incheie tratate etc. In acest caz, presedintele s-a erijat in sef al guvernului. Ceea ce nu este d.p.d.v. constitutional.

3. Nu am facut analiza economica, ci am prezentat doar niste date statistice oficiale europene. Deci, cine-i vitelul?

4. Referendumul la care faci referire a fost unul consultativ cu privire la probleme de interes national, prin decret prezidential si nu unul de revizuire a Constitutiei. Citeste Legea nr. 3/2000 privind referendumul, mai ales articolele 2, 6, 11, 12. Chiar si asa, presedintele Basescu a incalcat art. 12, al. 1 privind problema aleasa.

P.S. Astept o critica si nu propaganda de partid si atacuri pe langa subiect. Care-i diferenta dintre "latrine-tv" si stilul abordat de tine? Chestiunea cu statutul PSD ar putea sa ti se intoarca pe aceiasi neserioasa abordare: statutul PDL merge?
Fals mi se pare intreg demersul tau de a da cu piciorul in vadra. Chiar nu citesti inainte de a raspunde? Sau o fi prea greu de priceput? Uite, asta dilema!

Amintiri, amintiri,....confuzie,confuzie.

Odata cu intrarea Romaniei in UE este valabil tratatul de la Liabona si constitutia i-i este subgordonata.
Un motiuv in plus sa facem revizuirea constitutie.

Va rog sa nu derutati lumea cu ineptii trecute in domeniul amintirilor.

@Sneezy-raspuns

Pe vremea cand citeam si eu niste reguli in domeniul diplomatiei,adica acum...pe vremea lui Ceasca,seful statului semna si incheia tratate inter-tari si pe urma
venea in tara si le rafistolau berbelecii.Si atunci ca si acuma,presedintele nu se duce ca berbelecu si semneaza
fara sa stie ce semneaza ca si pe vremea lui Ceasca.Nuanta este ca acum a semnat ceva de fond urmand ca in martie sa se bata in cuie sicriul.Sa vedem cat de tare este racit unchiul Sam,pentru ca pana in martie are
timp sa si tuseasca sau sa raguseasca iar pe Sarkosy sa-l
doara galcii,pe Mercedes s-o apuce junghiul,marinarul sa
plece pe mare,cel ungurean sa se faca valcean s.a.m.d.

sa schimbe domle Constitutia !

ca si asa nu-mi place asta care e acuma .

e numai pentru smecheri .

Suntem obligati sa o modificam.

Nu suntem de capul nostru ci in UE si suntem subordonati tratalului dela Lisabona ( Constitutia UE).

@noul _val_ psd-sa schimbe.....

dar sa nu modifice nimic.

@ Virgil Serban

Stimate domn,

Acordul semnat de catre basescu la Bruxelles a fost un acord "inter-guvernamental"
Deci...trebuia sa-l semneze Emil Boc. Din punct de vedere legal el nu exista pe cale de consecinta !
Cine l-a mandatat pe Basescu sa semneze?
Cine l-a mandatat pe Basescu sa negocieze?
Sau dorintele lui Basescu au ajuns sa fie lege in Romania?
Acuma cheama Opozitia la negocieri? Ca sa negocieze ce?

voi visati negocieri ; e consultari .

vad ca aveti puncte de vedere foarte PNL tericeanu entenescu si toata hoarda adunata .

care imi displac .

E groasa in Europa si voi faceti gargara .

Constitutia UE l-a mandatat.

E un acord UE, la nivel de sefi de stat. Boc este abilitat numai la acorduri interguvernametale BILATERALE.

@istoricu-@virgil serban

daca e valabila semnatura lui sau nu.Altii au stiut sa puna
conditii,el nu.Cel mai tare din parcarea Schengen fara viza

Articol fara cap si coada

Domnul Pana ar vrea sa scrie ceva dar n-are idee ce. In lipsa ideilor nu are nici argumente pentru ca de fapt nu are ce argumenta.

O mostra:
"...conditionarile (...) nu obligatoriu in Constitutie si nu exact in martie. Par detalii nesemnificative, dar nu sunt."

De ce nu sunt nesemnificative? Mister... Domnul Pana n-are idee. Si daca n-are idei, n-are nici ce argumenta.

 

concluzia ...

...este ca don' reporter a dorit de fapt sa scrie despre varza de bruxelles si problema constipationala.
s-a incurcat dumnealui putin la termeni si a iesit ce-a iesit....

@srelu-articol fara cap si coada

se numeste articol nehotarat.

@ Ghilotina

Tocmai "gargara" asta se numeste ...Democratie !
Si trebuie sa visam Negocieri si Consultari....
Daca nu avem "negocieri" si "consultari" se cheama ca e decizia unui singur OM...iar asta se cheama DICTATURA !

 

Bomnule ! Lasa democratia la Rusi ! La Bruxelles nu exista....

...."We, the people ". Incheie discutia daca nu te pricepi./ Acol9o e statul mde drept, capitalism si nu principii democratice populiste !

Vreti sa devenim un stat AUTARHIC ?. Stiti ce-i acela ?

@istoricu-@ghilotina

Pai mataluta chiar crezi ca Basescu s-a dusa ca orbetele
acolo sau David Cameron a stiut si Basescu nu.Si inca ceva,pentru postarea de la ora 2,00,Boc l-a desemnat si
l-a imputernicit.

la consultatie....

"Iar daca temele sunt deja facute, despre ce consultari vorbim? " horia pana, reporter, marti, 13 decembrie 2011, ora 00:08 sursa: ziare.com

pai este vorba despre consultarile pe care le tot cer sefii uslasi din opozitie care atunci cand sunt chemati se scuza ca nu pot veni deoarece sunt prea ocupati. de data asta basescu doreste sa se consulte cu ei cum sa sarbatoreasca ziua de 13 decembrie, a 93-a aniversare a manifestatiei din 13 decembrie 1918 si sa-i intrebe cum se pregatesc iliescu si antenescu sa sarbatoreasca impreuna cu felix edmundovici voiculescu ziua de 30 decembrie, zia proclamarii repereului.
p.s. observ ca reporterul horia pana s-a sculat cu noaptea'n cap sa fie sigur ca nimeni nu uita sa-l consulte pe 13 decembrie.

 

@carrandash-la consultatie....

De ce esti rautacios cu bietul Pana.E si el la fel cu
Alex Avram.N-ai vazut ca la articolul scris de alex avram
s-a bagat mai apoi Livia Stroie.Or fi baut cafeaua impreuna.Maine-poimaine o sa aflam si cu cine bea cafeaua
domnul Pana.

te intereseaza....

...cine cu cine, ce cu ce si cum cu cum la ziare.com ? pe mine nu.

Presedintele Romaniei a incalcat grav Constitutia...

...participand la acest summit si adoptand, in numele statului roman, o serie de decizii pentru care nu avea nici un fel de mandat si nici o atributiune specifica. S-a comportat ca un dictator, gen Milosevici, sau Lukasenko.
Ma intreb, de ce oare opozitia lasa nesanctionat acest comportament, dupa ce, saptamana trecuta, anuntase demararea procedurii de suspendare a individului, pentru alte incalcari ale Constitutiei.
Superficialitate, sau complicitate?!
As fi tare incantat sa cunosc raspunsul adevarat la aceasta intrebare retorica!

 

Noroc ca nu judeca lumea ca matale .

*

@alternanta-presedintele Romaniei

a semnat un acord pe fond fara a fi definita si forma juridica.Probabil ca in martie se vor discuta principiile
acestei"reguli de aur"(pe care Saco n-a reusit sa le impuna in Franta)si instrumentele financiare pentru a contracara
criza sau propagarea ei.Pana in martie au tot timpul sa analizeze tot felul de scenarii si bineinteles sa poarte
discutii si cu unchiul Sam sau sa vada ce mai obtin de la
statele unite rasaritene care se vor forma si ele intr-un
viitor apropiat.

Cel mai bapabil presedinte de dupa 1990

Ce mama masii puneti de o alta suspendare! Iar noi il punem la loc pe Baselu pentru ca stim ca lupul cel rau se gaseste in cealalta tabara(Ion Iliescu)

Ghilotina

Eu sunt mai pesimist decat tine si merg pe urmatoarea varianta:Franta si Germania ar incheia un acord prin care ar constata că actuala zonă euro este nesustenabilă, "lăsand loc" pentru aparitia unui bloc monetar restrans, strict reglementat. "Noul euro" ar urma să se aprecieze puternic, iar tările din noul bloc ar trece printr-o boom al consumului intern. In schimb, economiile rămase "pe margine" s-ar confrunta cu deprecieri abrupte ale propriilor monede si cu o recesiune de circa 5% in primul an.Iar pasul doi va fi ruptura Germaniei de Franta si asta ca sa-i plateasca polita prin care nemtii au suferit
pierderi enorme la paritatea cu euroiul.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor