Planul de cucerire a romanilor (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Martie 2011, ora 16:32
7408 citiri
Planul de cucerire a romanilor (Opinii)
Foto: cotidianul.ro

Romanii nu au vrut sa iasa in strada in ziua votului motiunii de cenzura la noul Cod al Muncii in Parlament.

Un cod despre care sindicatele ar fi afirmat ca introduce sclavia, o lege care relativizeaza si hiper-flexibilizeaza responsabilitatea angajatorului fata de angajat si permite statului sa inchida gura angajatilor sai, sa le interzica protestul si sa-i disponibilizeze dupa bunul plac al celor care il conduc.

Dupa anunturile liderilor de sindicat si dupa asteptarile presei, ar fi trebuit sa iasa in strada cel putin 50-60 de mii de oameni. Au fost maxim 7-8 mii. Asta spune foarte multe despre starea de nemultumire a romanilor. Mai bine spus despre multumirea lor.

Daca in toate sondajele de opinie, doar 9% dintre romani mai cred in Executivul condus de Emil Boc, doar 15% au incredere in presedinte, iar peste 91% dintre ei sunt convinsi ca tara se indreapta intr-o directie gresita, ziua de ieri a demonstrat lipsa totala de interes a romanilor fata de situatia tarii. Sau a lor.

Fie ca in realitate nu o duc pe atat de rau pe cat lasa sa se inteleaga declaratiile, cifrele si statisticile, fie ca gradul de inertie si indiferenta a popolatiei a atins cote din nou inimaginabile, cert este ca romanii nu au avut niciodata un bun exercitiu civic. Sa ne aducem aminte ca in Franta anul trecut peste 1,5 milioane de oameni lua cu asalt strazile Parisului pentru o initiativa a statului de a creste varsta de pensionare cu mai putin decat urma sa o faca Guvernul lui Emil Boc. In Romania majorarea varstei de pensionare nu a trezit nicio nemultumire. Pe ici pe colo doi trei pierduti in drum.

O flexibilizare a muncii precum in Romania ar fi provocat, desigur, panica in randul angajatilor in alte tari occidentale. Numai la noi nu. Intr-un fel toate actiunile Guvernului, declaratiile aeriene ale ministrilor, incompetentele lor si haosul din punct de vedere al viziunii guvernantilor in lupta cu criza si efectele ei sunt, toate, justificate, intemeiate si, mai mult, aprobate si sustinute.

De astazi inainte nu mai avem prea multe argumente sa ne intrebam daca vreo actiune a Executivului are sau nu sustinerea populatiei. Toate deciziile oficiale trebuie sa fie de acum privite ca insasi manifestarea vointei si dorintei poporului. Pensionarii isi merita toti soarta, la fel ca si toti bugetarii pana la ultimul angajat al statului. Primesc toti exact ceea ce merita si isi traiesc cea mai buna viata dintre toate cele posibile.

Tocmai de aceea, o reactie precum cea liderului sindicatului Spiru Haret, Marius Nistor, care miercuri seara declara ca se simte extrem de rusinat de comportamentul bucurestenilor, care "s-au inghesuit in cafenele, la shopping, la o cana de cafea promotionala in Piata Universitatii, la galetile portocalii decat sa vina la miting" - reprezinta reactii si judecati care fac mai mult rau decat bine romanilor si ele reabiliteaza increderea pierduta fata de actiunile guvernantilor.

Cand masele de romani au ramas subiect de disputa si moneda de schimb intre marile puteri din stat - politica si presa, justitie si servicii -, cand romanii au devenit o simpla cifra vehiculata pentru a justifica actiunile unora sau altora, atunci ei nu mai reprezinta absolut nimic. Poate doar o masa de manevra. Insa una moarta, fara voce, inerta, surda si muta, gata pregatita si numai buna pentru o noua actiune in forta a Puterii. In ciuda acestor "calitati", lectia de ieri e importanta.

Indiferent de consecinte, masele trebuie lasate sa vegeteze pana cand vor constientiza singure ca singura lor sansa de a iesi din inertie este actiunea ce are la baza credinta proprie. O conditie mult prea greu de trecut la romani, pentru a deveni un mod de exprimare obisnuit al vietii sale cotidiene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proteste motiune codul muncii, #Traian Basescu presedinte, #proteste Guvern , #presedinte
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Nu-i de mirare ca multora vor sa le fie bine cu sacrificiul altora. E valabil si pentru portocalii, josnici si incompetenti.
I
I.E.Feher
rank 1