Podul peste Tisa a fost inaugurat luni

Luni, 15 Ianuarie 2007, ora 12:22
6503 citiri
Podul peste Tisa a fost inaugurat luni

Presedintele Romaniei Traian Basescu si omologul sau ucrainean Viktor Iuscenko au inaugurat punctul de trecere a frontierei Sighetu Marmatiei - Solotvino si podul rutier peste Tisa. Podul de la Sighet deschide o noua legatura rutiera intre Romania si Ucraina, dar si una spirituala, iar autoritatile sunt constiente de avantaje economice ale deschiderii podului.

Aceasta este prima intrevedere la nivel inalt a presedintelui Basescu din 2007, an in care Romania a devenit membru al Uniunii Europene. Pe podul istoric de peste raul Tisa vor putea trece in localitatea ucraineana Solotvino atat pietoni, cat si masini de tonaj mic.

Luni, imediat dupa taierea panglicii, Basescu a spus: "Bun venit in Romania!". Seful statului a tinut sa sublinieze ca tara noastra este ea insasi un pod, unul de trecere pentru Ucraina catre UE.

Dupa ceremonia de inaugurare a urmat de o intalnire de lucru a celor doi sefi de stat, care s-a tinut la primaria din Sighet. Presedintele Romaniei si al Ucrainei au discutat politica economica si energetica in regiune, dar si sustinerea minoritatilor.

Presedintele Iuscenko a precizat ca in curand romanii vor putea calatori in Ucraina fara vize, iar vizele de Romania pentru ucrainieni vor fi gratuite.

Inaugurarea acestui pod fusese prevazuta pentru sfarsitul anului trecut. Reluarea circulatiei intre cele doua asezari a fost programata si reprogramata de cateva ori la rand.

Podul peste raul Tisa a fost distrus in timpul celui de-al doilea razboi mondial. El facea legatura intre localitatile Sighetu Marmatiei si Slatina, astazi localitate in Ucraina (Solotvina, raionul Teacevo/Teceu, regiunea Zakarpatia/Transcarpatia).

Inainte de 1944, romanii de pe malurile Tisei erau in legaturi foarte apropiate, raul fiind traversat de nu mai putin de 11 poduri rutiere si de cale ferata, sapte mari si patru mici, intinse pe o distanta de 60 de kilometri. Dupa terminarea razboiului, peste Tisa nu a mai ramas niciun pod rutier, toate fiind aruncate in aer.

Podul inaugurat luni are, pe langa aspectul pur economic, si o valoare sentimentala. "Podul din lemn care traverseaza raul Tisa a fost construit in urma cu cinci ani din fonduri europene. Destul de ingust, el va asigura circulatia pe un singur sens intre Sighetu Marmatiei si Solotvino, Ucraina. Constructia va asigura o mai buna comunicare intre locuitorii care stau de o parte si alta a granitei. Podul are, daca vreti, o valoare sentimentala deosebita si prin faptul ca, in apropierea granitei romanesti, dincolo de raul Tisa, pe teritoriul statului ucrainean, traiesc cel putin 45.000 de romani. Acestia vor putea ajunge mai usor la rudele din Maramures, trecand cu masina, fie pe jos", a declarat vicepresedintele Consiliului Judetean Maramures, Pamfil Berceanu.

Podul a fost construit sa reziste la 30 de tone greutate, insa va exista o limitare a tonajului pana la 3,5 tone. Fondurile pentru constructia podului au fost alocate de satul roman (4,1 milioane de lei) si prin programul Phare (300.000 de dolari). Constructia podului a fost terminata in anul 2001.

In anul 1947, URSS a construit o cale ferata cu ecartament lat dintre Sighetu Marmatiei, folosita de armata sovietica pentru scoaterea din Romania a despagubirilor de razboi, indeosebi lemn.

Calea feroviara cu ecartament lat este folosita din anul 1994 pentru transportul ucrainenilor care viziteaza judetul Maramures. Accesul pe cale rutiera dintre Romania si Ucraina se face prin punctele de trecere a frontierei din Halmeu si Sirit, iar, de luni dupa-amiaza, si prin punctul de trecere Sighetu Marmatiei.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...