Poetul Shaul Carmel i-a trimis inapoi decoratia lui Basescu

Marti, 04 Noiembrie 2008, ora 23:03
6807 citiri
Poetul Shaul Carmel i-a trimis inapoi decoratia lui Basescu

Shaul Carmel, presedintele Asociatiei Scriitorilor de limba romana din Israel, i-a trimis inapoi presedintelui Traian Basescu decoratia pe care i-o acordase in martie, dupa ce seful statului roman a spus ca Palestina este vecina cu Siria, excluzand Israelul.

Odata cu inapoierea decoratiei, Carmel, poetul reprezentativ al Israelului, i-a trimis presedintelui Romaniei si o scrisoare in care critica gafa lui Traian Basescu de pe Aeroportul Henri Coanda, la intoarcerea din Siria.

"Citesc in presa electronica, d-le Presedinte, declaratia publica pe care ati dat-o in aeroportul Coanda din Otopeni, la reintoarcerea din vizita pe care ati efectuat-o in Siria si raman stupefiat. Nu-mi vine a crede. Reiau cuvintele o data si inca o data. Nu, nu ma insel.

Cand distinsa dvs persoana explica celor de fata, care sunt statele din vecinatatea Siriei, nu amintiti statul meu, Israelul, care va asteapta cu bratele deschise vizita prezidentiala peste doua luni, in schimb pe harta dvs apare un stat care nu exista: Palestina. Mai citesc o data. Da! Nu gresesc", se arata in textul scrisorii.

"Mai citesc, d-le Basescu, d-le Presedinte, ca Siria e tara stabilitatii din regiune, declaratie potrivnica celei din urma cu trei ani, cand cereati la ONU sanctiuni impotriva Siriei, pentru ca este focarul instabilitatii din Orientul Apropiat. Ciudat si intristator, d-le Presedinte!", potrivit aceluiasi document.

Dupa declaratiile de pe Henri Coanda, Shaul Carmel se intreaba daca nu cumva a supraestimat "politica fara cusur" dusa de Traian Basescu: "Sa ma fi inselat ridicand politica pe care o duceti, a unei corectitudini fara cusur, la apogeul la care politicul lumii nu va ajunge din pacate?".

"Mai am inaintea ochilor imaginea comemorarii Holocaustului de la Auschwitz-Birkenau, unde duceati lumanarea Romaniei pe lapovita acelei seri de neuitat si intrebam in scrisul meu, daca obrazul dvs era ud de lacrimile pe care le varsati sau de fulgii topiti. Am optat pentru varianta umana", mai scrie Carmel.

In inceputul scrisorii, poetul israelian i se adreseaza lui Traian Basescu cu "Domnule Presedinte, Excelenta", si ii aduce aminte ca l-a decorat cu Ordinul "Meritul Ordinul Meritul Cultural" in grad de Ofiter pentru categoria literatura, decoratie pe care fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu nu i-au acordat-o si pentru care i-a multumit.

"Domnule Presedinte, Excelenta, Ma adresez dvs intr-o problema care ne priveste pe amandoi in egala masura. Adica suntem implicati in ea. Deci, iat-o: in luna martie a acestui an, ilustra dvs persoana a semnat un decret prezidential prin care imi acorda inalta distinctie nationala, decoratia Ordinul "Meritul Ordinul Meritul CulturalCultural" in grad de Ofiter pentru categoria literatura.

Ceea ce n-au intreprins predecesorii la presedentia tarii, Ion Iliescu si Emil Constantinescu, profesorul universitar, aceea de a depasi autohtonia literaturii romane si a rasplati prin recunoastere valorile de peste hotare, ati facut-o dvs. In scurtul meu speech din Sinagoga Mare a capitalei, v-am multumit si am salutat acest act de pionierat pe care l-ati infaptuit", a adaugat Carmel.

Pe 23 octombrie 2005, de fata cu Stephen Hadley, consilier pentru securitate nationala al presedintelui SUA, Basescu s-a aratat indignat de comportamentul inaccep-tabil al Siriei, pe plan international si a solicitat, conform comunicatului oficial, ca ONU sa dea "un avertisment extrem de serios catre Siria sa inceteze in a mai fi un factor de instabilitate in zona".

Trei ani mai tarziu, pe 21 octombrie 2008, intors din vizita facuta in Siria, acelasi Traian Basescu a declarat, pe aeroport, ca Siria nu mai furnizeaza instabilitate, ci stabilitate.

"Din punct de vedere politic, Siria este una dintre tarile cele mai importante din Orientul Mijlociu, prin potentialul pe care il are, de a fi furnizor de stabilitate in regiune. V-as aminti ca Siria se invecineaza cu Irakul, Siria se invecineaza cu Libanul, Siria se invecineaza cu Palestina!", a afirmat presedintele Romaniei.

Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Continuă luptele la granița dintre Israel și Liban. 16 morți, după o zi de confruntări
Hezbollah şi aliatul său Amal au anunţat, miercuri seară, opt morţi în rândurile lor, inclusiv salvatori, în atacurile israeliene din sudul Libanului, ridicând la 16 numărul victimelor...
#Traian Basescu, #Shaul Carmel, #poet, #Israel, #Siria, #Palestina, #decoratie , #presedinte
Comentarii
Poza opus9
opus9
rank 5
Presedintele Basescu avea in mana harta veche a orientului apropiat !