Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Poezie despre tara mea. De Traian Basescu (Opinii)

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 23:56
10730 citiri
Poezie despre tara mea. De Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Traian Basescu este un tip emotiv. Faptul ca nu s-a temut sa-si arate naturelul, ca a recunoscut ca este supus greselii, doar e om, ba a si mizat pe asta, l-a salvat de cateva ori. Faptul ca uneori se lasa sedus de idei pure, ca si cand ar trai in padure, intr-o coliba, unde mulge capre si se hraneste cu muschi, dupa ce ii arata nordul, cu toate ca nu este lipsit de informatie despre realitatea asta, mai rea decat in visele sale, ma face sa ma intreb la ce ii foloseste.

Ultima mostra de stat cu picioarele in lighean, la malul marii, cu privirile spre locul unde s-a estompat Steaua Polara, este informatia transmisa studentilor din strainatate: "ma vad nevoit sa va spun cate ceva despre Romania, care vreti sa va primeasca inapoi. Ea va asteapta, nu-i mai cereti sa va primeasca inapoi".

Si ce sa faca studentii intorsi acasa, domnule presedinte? Incotro sa apuce? Asta desigur, in eventualitatea ca ideea ca tinerimea inteligenta - unul dintre produsele romanesti cu succes la export - ar dori sa revina in patrie este adevarata. Extrapoland o poveste generoasa, a eternei reintoarceri, sa nu pierdem insa din vedere ca ea reprezinta un mit.

Studentii isi doresc tara sub calcaie, tara unde curajul de a gandi liber nu iti pericliteaza cariera, puterea, sanatatea psihica. Dar si-au retezat visul, deoarece stiu ca nu le este accesibil. Tara lor geme de sechele comunistoide, patroni ipocriti si politicieni lenesi.

Sau poate ca domnul Traian Basescu are parghiile necesare pentru a primeni administratia, educatia, medicina, managementul institutional. Si asta pentru a face loc unor creiere care aduc din sisteme functionale cultura eficientei, pragmatismul pus in serviciul public, nu al grupurilor clientelare, oligarhice - un termen cazut in desuetudine mai nou, ca nu poti vorbi de funie in casa spanzuratului.

Si nu este vorba despre incompetentii care trebuie sa se pensioneze pentru a lasa locul liber. Ci despre structurile care inca mai angajeaza beizadele, amante, sotii, veri si nepoate. Sau daca nu o mai fac, nu se chinuie nici sa nasca seturi de criterii de eficienta pe care sa le cada cu brio birocratii incapabili.

Dar pana sa se intoarca studentii in casa lor, revendicand o sansa de a arata ca se pricep sa-si modernizeze tara, sunt si in Romania tineri care viseaza sa-si demonstreze capacitatea. Dar nu incap de pile, unele adapostite de diplome luate pe spagi - exceptiile fac parte din alta paradigma, a miracolelor.

Asa ca domnule presedinte, poate ca mesajul dumneavoastra mai trebuie sa contina ceva: o promisiune. Trag nadejde ca se va produce, doar vin alegeri.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu alegeri, #Traian Basescu presedinte, #Traian Basescu promisiune , #presedinte