Pogorarea Duhului Sfant peste Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Sambata, 11 Iunie 2011, ora 18:35
3189 citiri
Pogorarea Duhului Sfant peste Traian Basescu (Opinii)

Traian Basescu le-a urat romanilor, cu dedicatie speciala politicienilor si celor implicati in actul guvernarii, "Sarbatori cu bine!" de Rusalii si s-a rugat ca "poate o cobori si peste noi Duhul Sfant!"

Daca e vreun roman care sa aiba mai multa nevoie de pogorarea Duhului Sfant peste el, atunci cu siguranta el se numeste Traian Basescu. Pentru ca timpul nu mai are rabdare nici cu tara si nici cu cel de-al doilea mandat al sau, ar fi cazul ca Traian Basescu sa aiba brusc o revelatie.

Intrucat insusi presedintele a insistat sa ne convinga ca este cel mai important om in stat si ca, prin arta persuasiunii, sta la baza celor mai importante decizii si hotarari ale Guvernului si majoritatii parlamentare, tot el ar avea si cea mai mare nevoie dintre toti romanii de o iluminare si o pogorare a Duhului Sfant. Vorba romanului - "sa iti lumineze Dumnezeu mintea maica!". Nu de alta, insa odata cu trecerea timpului, vedem ca in urma celor doua mandate de presedinte nu ramane mai nimic.

Traian Basescu risca sa ramana mentionat in istorie ca presedintele si primarul care nu a fost lasat sa faca nimic. Ultima parte a constatarii devine tot mai mult o certitudine, odata cu trecerea timpului. Ca "nu a fost lasat" sa faca va intra in memoria colectiva si apoi va pasi in istorie datorita insistentei cu care insusi presedintele si-a scuzat si si-a explicat toate esecurile si nerealizarile.

Temele majore pentru care presedintele a invocat pogorarea Duhului Sfant asupra noastra, intru intelegerea importantei si necesitatii adoptarii lor, pentru beneficiile uriase pe care ni le vor aduce, sunt proiectul de revizuire a Constitutiei si regionalizarea Romaniei. Doua teme de o importanta capitala pentru tara, insa si doua procese care nu se realizeaza de azi pe maine, cu atat mai putin prin Ordonante de Urgenta, asa cum se pare ca intentioneaza Executivul lui Emil Boc.

Daca in proiectul de revizuire a Constitutiei ar mai fi cateva teme si puncte pentru realizarea carora am putea accepta luni de zile de ciondaneala politica tipic romaneasca, in intentia de regionalizare a Romaniei nu exista nici un motiv pentru care ar trebui ca guvernantii sa piarda timp, energie si, mai ales, bani. In realitate, daca nu se stie inca ar trebui afisat pe panouri publicitare, niciunul dintre cele doua proiecte - revizuirea Constitutiei si regionalizarea Romaniei - nu au cum sa devina o realitate din cel putin doua motive.

Nu exista o vointa politica necesara pentru implinirea lor si niciunul nu va putea trece proba de foc a referendumului. Ambele cauze sunt cunoscute perfect de catre politicieni, iar Traian Basescu le stie mai bine decat oricare altul. Pentru a da insa credibilitate publica acestor tentative moarte din fasa, dar care au scopul de a tine ocupata mintea romanilor, au fost invocate tot felul de motive si avantaje fanteziste. Ba ca regionalizarea ar aduce fondurile europene, ba ca ar diminua birocratia, ba ca revizuirea Constitutiei ne-ar scapa de coruptie si ne-ar introduce in randul statelor moderne.

In fapt, pentru implinirea acestor obiective Romania si romanii nu au nevoie de nimic in plus fata de ce si acum. Iar politicienii nu ar trebui sa viseze cai verzi pe pereti, cand ei nu si-au indeplinit sarcinile elementare ale mandatului pentru care au fost alesi. Ca si cum modernizarea si dezvoltarea tarii nu ar putea fi pornite decat daca se revizuiesc Constitutia si harta Romaniei. Daca am accepta aceasta premisa, ca punct absolut necesar al schimbarii in bine, atunci ar trebui sa schimbam cu totul nu doar Constitutia dar si tara din temelii.

Asa cum referendumul pentru Legea Capitalei nu va mai avea loc, pentru ca asa a vrut Traian Basescu, dupa ce proiectul apartinuse initial Elenei Udrea, la fel nici revizuirea Constitutiei si regionalizarea teritoriala a tarii se vor transforma in capitole uitate ale bunelor intentii niciodata finalizate. Cand timpul va fi scurs, cand demonstratia de buna vointa va fi fost facuta, iar alegerile de anul viitor vor fi trecut, abia atunci se va vedea cat de mult si-au dorit actualii guvernanti sa isi faca treaba in interes national.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...