Opinii: Poporul roman, cel mai mare dusman al lui Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Iulie 2010, ora 22:57
6173 citiri
Opinii: Poporul roman, cel mai mare dusman al lui Basescu

Traian Basescu isi iubeste poporul. A spus-o de nenumarate ori - se intoarce de fiecare data cu placere la el. Poporul roman i-a demonstrat ca si el il iubeste, dandu-i cel de-al doilea mandat. O relatie perfecta. Dupa doar sapte luni de la declaratiile de dragoste, relatia s-a rupt.

Poporul nu isi mai vrea presedintele si regreta ca nu l-a votat pe Crin Antonescu. Datele sondajului IPP ar putea fi crezute. Ele tradeaza insa labilitatea multimilor, fluctuatiile opiniilor si instabilitatea credintelor.

Sa nu presupunem ca un popor stie ce vrea sau nu greseste niciodata in alegerile lui, pentru simplul motiv ca este suveran. De cele mai multe ori, dupa cum o demonstreaza istoria de oriunde, poporul se inseala. Optiunile sale tradeaza spiritul de masa. Si uita repede pentru ca memoria sa este scurta. Cel mai dureros este insa atunci cand vezi ca isi repeta erorile trecutului. Tocmai de aceea, rezultatele sondajului IPP, chiar daca pot fi reale si veridice, nu trebuie sa credem ca exprima cea mai buna solutie.

Da, presedintele s-a incapatanat sa-l desemneze pe Emil Boc premier pentru a doua oara. In ciuda tuturor dovezilor de incompetenta din primul mandat. Da, Traian Basescu a sacrificat tot ce a putut pentru a detine controlul asupra Guvernului si Parlamentului, cu ajutorul fostului sau partid PD-L. Si da, presedintele nu a stiu mai bine decat toti cei din jurul sau ce trebuie facut pentru a evita dezastrul in care acum suntem aruncati cu totii. Se poate ca presedintele sa se faca vinovat de toate aceste greseli. Si de multe altele, pentru care oriunde in lume un politician plateste cu functia.

Cei care inca mai cred in guvernarea PD-L isi explica picajul in sondaje prin masurile anticriza care le-ar fi adus o asemenea cota de inpopularitate. Cei care nu mai cred sau nu au crezut niciodata in reprezentantii puterii actuale sunt convinsi ca nu masurile dure de revenire a economiei sunt de vina, ci tocmai incompetenta, prostia, hotia, haosul si renuntarea la principiile promovate in campania electorala le-ar fi adus o atat de grava pierdere a popularitatii.

Indiferent de modul in care ne raportam nemultumirile la adresa actualei puteri, dincolo si de corectitudinea datelor sondajului comandat si publicat de IPP, exista o realitate peste care nu cred ca poate trece nimeni - nu mergem in directia buna, in consecinta ceva trebuie schimbat.

Asadar, ce facem, ce schimbam, incotro ne indreptam atentia si sperantele. Pana una alta deja toata opinia publica a privit doar spre Basescu. La fel de instinctiv si gresit ca si in cazul asteptarilor obisnuite ale poporului. Pe principiul - de la Traian Basescu vine totul - acum vrem sa ne omoram regele, in timp ce tocmai ne inviem cel mai mare calau si dictator pe care l-am cunoscut in istoria noastra - Nicolae Ceausescu.

Este clar, acest popor nu stie ce vrea, iar atunci cand are impresia ca stie, se dovedeste in final ca face prostii. Da, Traian Basescu impreuna cu echipa sa de guvernare au prabusit intreg capitalul de simpatie si, la pachet, rabdarea romanilor. Insa, suspendarea presedintelui este un act care are sens si poate fi invocat in mod exceptional, asa cum, in oglinda, impotriva poporului o guvernare poate invoca starea de necesitate si masurile exceptionale.

Acest mic detaliu, aceasta mica scamatorie si trisare din sondajul IPP-ului tradeaza manipularea care a luat astfel nastere odata cu publicarea sondajului. Desigur, se pot invoca numeroase acte, declaratii si masuri luate de presedintele tarii care sa poata fi supuse unei critici acide si intemeiate, insa niciuna din erorile si greselile lui Traian Basescu nu cred ca il expun pe acesta posibilitatii si necesitatii invocarii actiunii de suspendare.

Cu exceptia cazului in care, cei care se pregatesc serios sa il suspende reusesc sa convinga o majoritate parlamentara ca existenta lui Traian Basescu in fruntea statului este, in sine, un pericol la adresa sigurantei nationale. O sarcina care doar invocata ii va aduce instant lui Basescu un plus de simpatie. Putina luciditate, chiar si atunci cand criza ne-a luat casele si ne-a golit buzunarele, ar fi mai benefica mai mult decat o critica desantasata, facuta doar de dragul schimbarii.

Citeste si:
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Cenzura odioasă impusă de „infamul Doi și-un sfert”. Istoricii nu mai pot accesa documentele sensibile din istoria României
Istoricii și cercetătorii români acuză serviciul de informații al Ministerului Afacerilor Interne că le-a „tăiat” accesul la studiul documentelor sensibile din trecutul recent al țării...
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Dănileț, sistemul mafiot și cine mai trebuie să se teamă
Judecătorul Cristian Dănileț a fost dat afară pentru a doua oară din magistratură. Politicienilor nu le place de el, pentru că explică prea mult, desface firul în patru când explică...
Comentarii
OSIRIS
rank 5
CORECT! "Traian Basescu isi iubeste poporul. A spus-o de nenumarate ori - se intoarce de fiecare data cu placere la el. Poporul roman i-a demonstrat ca si el il iubeste, dandu-i cel de-al doilea mandat. O relatie perfecta." RESTUL, MINCIUNI!