Premierul lui Traian Basescu si noua suspendare (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 18:41
9594 citiri
Premierul lui Traian Basescu si noua suspendare (Opinii)

Traian Basescu a ajuns sa spuna, din disperare sau pentru a se distra pe seama uselistilor, aproape orice pentru a batjocori intentia de vot catre USL.

De departe cea mai grava afirmatie este cea legata de fraudarea alegerilor de catre Guvernul Ponta, care ar fi "predispus" sa fure voturile de pe 9 decembrie. Noi stim ca traim in tara unde mai nimeni nu raspunde pentru afirmatiile pe care le face, din indiferent ce pozitie si oricat de grave si anticonstitutionale ar fi ele.

Am vazut judecatori ai CCR dandu-si cu presupusul in fel si chip, pana si pe Facebook, in timpul sedintelor Curtii Constitutionale, despre diverse lucruri. Am auzit presedinti, in functie ori suspendati, acuzand premieri sau ministri ca dau lovituri de stat, ca destructureaza institutiile sau ca atenteaza la siguranta nationala si ca au vandut tara diverselor grupuri de interese, dar nimeni nu poate spune ca a vazut vreodata si o singura proba din partea celor care fluturau apocalipsa politica ori economica prin fata ochilor speriati ai cetatenilor tot mai saraci.

Si, in consecinta, nimeni nu a suferit nimic in urma halucinatiilor expuse public in scopul clar al manipularii opiniei publice. In alte tari, unde statul de drept chiar exista si are sens sa vorbim despre mecanismele de intretinere a democratiei, astfel de deliruri ar fi fost inabusite din fasa, in cazul extrem in care vreun iresponsabil ar fi avut proasta inspiratie sa le emita.

Asadar, le-am auzit pe toate. Atunci de ce sa ne mai mire ca, intrebat cum si ce dovezi are in sprijinul afirmatiilor sale legate de frauda Executivului Ponta, presedintele s-a coborat pana acolo incat sa recunoasca fara sa i se miste un muschi pe fata ca nu are nicio proba, nu poate aduce nicio dovada in sprijinul vorbelor sale, dar el asa simte in virtutea experientelor trecute si a faptelor cu care ne-au obisnuit oamenii lui Ponta.

Si, dupa ce a terminat cu fraudarea deja petrecuta, Traian Basescu a trecut la desemnarea premierului. Dupa ce i-a facut hoti, intr-o urmare logica si fireasca a discursului, presedintele a spus hotarat, mai mult sau mai putin direct, ca rezultatul alegerilor, oricare ar fi el, nu il va determina sa numeasca premierul pe care castigatorii si-l vor dori. Pe scurt, degeaba votati voi, de pomana fura ei, "tot cum stiu eu mai bine voi face si nimeni nu va putea sa opreasca" pare sa isi fi jurat Traian.

Acum, pentru ca totusi nu traim in savana africana si avem si alte legi in afara celor care ghideaza stelele de pe cer si obliga natura din jurul nostru sa isi urmeze cursul, Traian Basescu il va desemna pe Victor Ponta. Daca USL va castiga alegerile, presedintele va inghiti galusca si va merge mai departe, laudandu-se ca nu a dat tara pe mana hotilor, ci eventual ei i-au furat-o.

Singura problema si marea intrebare pe care ne-o vom repeta cu totii va fi in alta: Cum va reusi sa supravietuiasca Ponta cu Traian Basescu la Cotroceni, ori viceversa. Cat de nebune vor fi zilele care vor veni, cand poate perioada 2007 - 2008 va deveni o amintire placuta si un exemplu de coabitare si intelegere.

Folosind logica emotiilor si sentimentelor care nasc certitudini, pe modelul prezidential folosit la depistarea fraudelor deja petrecute la alegeri, nu cred ca risc prea mult sa gresesc daca spun ca, oricum ar fi, mai devreme sau mai tarziu, in aceasta formula, o noua suspendare a lui Traian Basescu devine inevitabila.

Si, avand in vedere ca a pierdut tot, tare ma tem ca presedintele si-o doreste mai mult decat vor si sunt dispusi liderii USL sa o repete. Cunoscandu-l cat de cat pe Traian Basescu, in masura in care instabilitatea in persoana poate fi inteleasa, il suspectez ca din ianuarie va face tot posibilul pentru a se ajunge acolo.

Pentru ca ultimul lucru pe care presedintele il stie si il poate face este sa coabiteze decent si civilizat. Sau sa stea cuminte la Cotroceni in limitele constitutionale ale mandatului sau.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...