Presa de azi: Basescu a aruncat la Parlament leapsa esecurilor viitoare

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 08:14
2241 citiri
Presa de azi: Basescu a aruncat la Parlament leapsa esecurilor viitoare

Prezent in Parlamentul Romaniei pentru a le vorbi deputatilor si senatorilor, presedintele Traian Basescu le-a cerut acestora sa cada de acord asupra unui moratoriu de 45 de zile care sa permita deblocarea activitatii in Parlament si incheierea cu succes a acordului cu FMI, BM si CE.

Presedintele le-a cerut liderilor partidelor sa permita reluarea activitatii in cele doua Camere ale Parlamentului, subliniind faptul ca fara incheierea cu succes a acodului cu FMI, BM si CE Romania nu isi va putea mentine credibilitatea fara de care relansarea economica nu va fi posibila.

Prin prezenta sa in Parlament, "Basescu a aruncat in 13 minute la Parlament leapsa esecurilor viitoare", dupa cum scrie 'Puterea' in editia de marti. Despre faptul ca "Negocierile cu democrat-liberalii sunt in curs" titreaza si 'Romania Libera', incercand sa afle "care sunt conditiile Opozitiei pentru pacea de 40 de zile".

Despre faptul ca "Basescu cere moratoriu politic" scrie si 'Jurnalul National', iar 'Evenimentul Zilei' anunta cu privire la "Planul lui Basescu pentru 'suspendarea' Opozitiei".

In ciuda cerintei presedintelui, Roberta Anastase nu este dispusa sa renunte la postul de presedinte al Camerei Deputatilor pentru deblocarea activitatii din Parlament.

'Adevarul' subliniaza acest aspect intr-un articol intitulat "Anastase nu cedeaza sefia Camerei Deputatilor de dragul moratoriului propus de Basescu ". La randul lor, jurnalistii de la Gandul scriu ca "Basescu nu o preda pe Roberta Anastase si ca dupa ce s-au intalnit cu Traian Basescu la Cotroceni, liderii PD-L au explicat decizia".

Jurnalul National: Basescu cere moratoriu politic

Presedintele Traian Basescu le-a propus, marti, partidelor parlamentare "un moratoriu asupra bataliei politice care sa conduca la deblocarea activitatii Parlamentului".

Venit in plenul Parlamentului, din proprie intiativa, pentru a cere adoptarea a trei proiecte legislative: Legea salarizarii unice, Legea pensiilor si Legea bugetului de stat pe 2011, Traian Basescu s-a aflat in situatia in care le-a vorbit numai senatorilor si deputatilor Puterii.

Presedintele crede ca aceste proiecte trebuie finalizate pentru a pentru fi finalizat "cu succes" acordul cu FMI, ceea ce inseamna pentru Romania "iesirea din criza de credibilitate pe pietele externe" si marirea capacitatii de stimulare a economiei, lucru care va atrage investitiile straine si cresterea locurilor de munca si a veniturilor, scrie Jurnalul National.

"O conditie pentru finalizarea cu succes a acordului este insa actiunea ferma si consecventa, pe termen scurt - maximum 30-40 de zile - in cateva directii convenite cu FMI", si-a motivat presedintele solicitarea privind adoptarea urgenta a celor trei proiecte de lege.

"Ratarea ducerii la capat a acordului ar insemna deprecierea masiva a credibilitatii Romaniei care va duce la finantarea extrem de scumpa a deficitului si la imposibilitatea de a face platile prevazute in buget", a declarat presedintele.

Puterea: In 13 minute Basescu a aruncat la Parlament leapsa esecurilor viitoare

Venit in Parlament unde a tinut cel mai scurt discurs al sau in fata alesilor de cand este sef de stat, Traian Basescu a vorbit doar 13 minute, iar vizita si-o anuntase doar cu o zi inainte.

Discursul presedintelui a fost ascultat doar de parlamentarii Puterii, de premierul Boc si de o parte din ministri, intrucat senatorii si deputatii Opozitiei au refuzat sa participe la sedinta, potrivit Puterea.

In urma discusului, Victor Ponta a declarat insa ca social-democratii sunt oricand dispusi sa participe la lucrarile Camerei Deputatilor si sa accepte moratoriul propus de Basescu cu conditia ca Roberta Anastase sa fie inlocuita de la sefia Camerei.

"Mesajul lui Basescu se adresa PD-L. Renuntati sa mai acoperiti si legitimati o frauda comisa in Parlament, renuntati sa mai oferiti masini, birouri si functii doar pentru ca unii au tradat, discutati normal cu cei din Opozitie si haideti sa adoptam legi pentru Romania, nu pentru Anastase, nu pentru Nicolicea", a spus liderul PSD.

Romania Libera: Care sunt conditiile opozitiei pentru pacea de 40 de zile

Astfel, social-democratii ar fi dispusi sa accepte moratoriul propus de Traian Basescu doar daca PD-L o schimba pe Roberta Anastase. Liberalii, mai pretentiosi, vor ca discutiile sa porneasca de la inlocuirea Guvernului Boc.

Practic, PSD s-a aratat deschis catre negocieri cu arcul guvernamental, a transmis chiar ca doreste demult incetarea razboiului, dar nu renunta la conditia initiala de schimbare a presedintei Camerei.

"Seful statului a vorbit de un moratoriu, nu a vorbit de o amnistie pentru hoti. Nu a zis. A spus sa incetam o batalie politica. Suntem pregatiti oricand sa revenim la lucrarile Parlamentului atata timp cat avem un partener care nu fura voturi si care nu a fost dovedit in fata opiniei publice ca nu poate fi un partener de dialog. Altfel, suntem pregatiti si din aceasta seara", a mai spus Victor Ponta, dupa discursul sefului statului, citat de Romania Libera.

Din cealalta zona a Opozitiei, Crin Antonescu pune conditii maximale, liderul liberal declarand ca o intelegere intre toate partidele parlamentare alese, deci nu cu UNPR, este necesara pentru "iesirea Romaniei din infundatura din care se afla". El a subliniat insa ca PNL vrea dialog real nu "cum ar vrea Traian Basescu sa votam orbeste masuri aberante", pentru ca "acesta nu e dialog, nu e moratoriu, nu e armistitiu". Mai exact, Crin Antonescu considera ca "acest guvern trebuie sa plece".

Gandul: Basescu nu o preda pe Roberta Anastase. Dupa ce s-au intalnit cu Traian Basescu la Cotroceni, liderii PD-L au explicat decizia

In ciuda cerintei PSD ca Anastase sa-si piarda functia, dupa intalnirea reprezentantilor PD-L cu Traian Basescu, de la Cotroceni, Adriean Videanu a declarat ca nu Roberta Anastase este, in momentul de fata, prioritatea Romaniei.

Totodata, Videanu a precizat ca subiectul discutiei de la Cotroceni au fost prioritatile Romaniei pana la sfarsitul acestui an in ideea servicii interesului national si a spus ca PD-L solicita partidelor de Opozitie sa nu blocheze activitatea Parlamentului.

Potrivit lui Videanu, seful statului a solicitat instituirea unui moratoriu in sensul inghetarii disputelor politice si s-a aratat pesimist ca liderii Opozitiei doresc sa serveasca interesul national.

"Opozitia trebuie sa inteleaga ca au o responsabilitate fata de tara si sa nu mai blocheze activitatea in Birourile Permanente ale Parlamentului. Nu cerem nimic altceva decat sa renunte a mai bloca activitatea Parlamentului", a adaugat Adriean Videanu, conform Gandul.

Adevarul: Anastase nu cedeaza sefia Camerei Deputatilor de dragul moratoriului propus de Basescu

Desi scaunul sau este in joc, Roberta Anastase a declarat ca "situatia se poate debloca intr-un singur sens, prin intelepciunea liderilor", aratand ca astfel de compromisuri in politica nu se fac.

"Situatia se poate debloca intr-un singur sens: prin intelepciunea liderilor. Nu jucam acum decat in sensul imbunatatirii activitatii Camerei Deputatilor si, repet, liderii de grup prin consens au adoptat sase principii, oamenii politici au blocat", a spus Anastase, conform Adevarul.

Daca Opozitia nu va accepta un amnistitiu cu Puterea atata timp cat ea va ramane la sefia Camerei, Anastase a precizat ca varianta "vom merge inainte cu majoritatea pe care o avem".

Evenimentul Zilei: Planul lui Basescu pentru "suspendarea" Opozitiei

Potrivit unor surse democrat-liberale, salvarea din aceasta situatie ar putea veni din schimbarea urgenta a regulilor din Parlament, in asa fel incat deciziile care acum depind de Biroul Permanent, unde Opozitia are ultimul cuvant, sa fie inlocuite prin votul majoritatii simple a celor care vin la serviciu.

Singura conditie ca planul sa fie pus in aplicare luni, asa cum s-a decis la Cotroceni, este mobilizarea suta la suta a deputatilor puterii, care sa voteze modificarea regulamentului chiar si fara ca aceasta sa fi trecut de Biroul Permanent.

In acest fel se ingroapa in PD-L, cel putin pentru o vreme, si subiectul debarcarii Robertei Anastase de la sefia Camerei, ceruta astazi insistent de PSD si PNL pentru deblocarea activitatii din Parlament.

Aceasta decizie, pe care jurnalistii de la Evenimentul Zilei o numesc "suspendarea" Opozitiei ar putea genera un nou scandal, PD-L-istii fiind convinsi ca PSD si PNL se vor adresa Curtii Constitutionale.

Chiar si asa insa calculele facute la Cotroceni se bazeaza pe faptul ca judecatorii nu au un termen pentru o rezolutie, timp in care puterea va putea trimite spre comisii ori plen Legea pensiilor, angajarea raspunderii pe legea salarizarii si apoi bugetul pe 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu moratoriu, #Basescu opozitie, #Basescu Anastase , #presedinte