Presa de azi: Basescu - Pe 22 decembrie o sa avem Guvern

Sambata, 13 Decembrie 2008, ora 08:05
3711 citiri
Presa de azi: Basescu - Pe 22 decembrie o sa avem Guvern

Pe 22 decembrie Romania va avea un nou Guvern, nu conteaza de care, dar o sa avem, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu la intoarcerea de la Bruxelles.

In ceea ce priveste negocierile, presedintele crede ca PD-L are o obligatie morala fata de Uniune, formatiunea condusa de Marko Bela fiind prima care si-a manifestat disponibilitatea de a intra intr-un Guvern cu democrat-liberalii.

Gandul scrie ca Basescu baga "obligatia morala" UDMR in Guvern, pesedistii nici nu vor sa auda. "Vom avea Guvern pe 22 decembrie, nu conteaza de care, dar o sa avem", le-a spus Traian Basescu in avionul prezidential ziaristilor la intoarcerea de la Bruxelles.

Seful statului a explicat ca ministrii viitorului Cabinet vor fi audiati in comisiile de specialitate ale Parlamentului sambata 20 si duminica 21 decembrie.

Intrebat despre componenta viitorului Executiv, seful statului le-a spus ziaristilor ca nu conteaza, important este ca Guvernul sa intre in functiune pentru ca urmeaza o perioada de criza.

Traian Basescu a dezvaluit ca a discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu teme de pe agenda Consiliului European, teme economice interne legate de criza economica, dar si subiecte politice. "Am discutat normal, ca de obicei", spune Basescu. El a tinut sa precizeze ca nu s-a discutat insa despre o eventuala refacere a Aliantei D.A. la guvernare.

Basescu: Pe 22 decembrie avem Guvern!, citeaza Gardianul. Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, vineri, ca la 22 decembrie vom avea Guvern.

El a purtat in avion o discutie cu jurnalistii care l-au insotit la Bruxelles, la Consiliul European de iarna. Intrebat daca viitorul Guvern poate fi in functie pana la Craciun, Basecu a asigurat ca "vom avea Guvern pe 22 decembrie".

Din Cotidianul aflam ca PD-L asteapta ca solutia pentru UDMR sa vina in plic de la Cotroceni. Negocierile dintre PDL si PSD s-au intrerupt vineri dupa-amiaza dupa ce cele doua partide nu au ajuns la un compromis cu privire la prezenta UDMR in viitoarea coalitie guvernamentala.

Liderii PSD au ramas fermi cu privire la refutul acceptarii reprezentantilor maghiarilor in viitoarea coalitie. Drept urmare, PDL a cerut ragaz pana sambata pentru a convoca o sedinta a Biroului Permanent extins, la care vor participa si primarii marilor municipii si presedintii de Consilii Judetene. Acestia vor trebui sa stabileasca daca va fi schimbata sau nu pozitia partidului cu privire la cooptarea UDMR in Guvern.

Surse din conducerea PDL au declarat ca majoritatea liderilor asteptau un semn de la Traian Basescu pentru a putea sti ce varianta vor sustine sambata in fata liderilor din teritoriu.

Publicitate

Multi dintre acestia mai sperau vineri ca Traian Basescu ar putea sa se inteleaga cu liderul PNL Calin Popescu Tariceanu, amandoi fiind prezenti la Bruxelles.

Oficial insa, premierul desemnat si prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan, a infirmat vineri dimineata zvonurile cu privire la existenta unor negocieri cu PNL.

"Infirm categoric zvonurile legate de discutii sau negocieri politice pe care eu, in calitate de prim-ministru desemnat, sau alti reprezentanti ai PD-L le-am avea cu membri ai PNL", arata Stolojan, intr-un comunicat transmis presei.

Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a aruncat pisica in curtea democrat-liberalilor in ceea ce priveste soarta UDMR, comenteza cei de la Adevarul.

"Am preferat sa discutam pe elementele de fond ale armonizarii programelor, stabilind solutii spectaculoase in anumite cazuri.

Avem inca o divergenta pe problema UDMR. Ultimul obstacol in calea formalizarii acestui document, intelegerea PD-L - UDMR, ramane sa fie rezolvat in forurile de conducere ale democratilor si am inteles ca in aceasta dimineata e posibil sa avem un rezultat in acest sens", a spus Geoana.

El a invocat, in context, necesitatea unui raspuns rapid si "speram favorabil", pentru a putea fi respectat calendarul formarii noului guvern. "In speranta unei rezolvari favorabile, ne putem intalni in aceasta dupa-amiaza pentru ca duminica sa putem finaliza parteneriatul pentru Romania.

Ceea ce ar permite respectarea calendarului de prezentare, in Parlament, a programului de guvernare in termenul de 10 zile, conform Constitutiei, si ne-ar da posibilitatea sa ramanem in grafic pentru votul de investitura a noului guvern pana la 22 decembrie", a precizat Mircea Geoana.

Totodata, liderul PSD a enumerat cateva dintre prioritatile guvernarii in comun, printre care "cota unica, asigurarea unui climat economic de stabilitate, protejarea si cresterea graduala a puterii de cumparare a populatiei, dezvoltarea rapida a unui program de investitii guvernamentale in infrastructura", cu totul un set de 25 de prioritati.

"Am avut o discutie despre cum evolueaza programul de guvernarAm avansat in mod substantial, in linii mari programul de guvernare fiind gata in proportie de peste 90%", a precizat Geoana.

In cel mult zece zile, primul-ministru desemnat, Theodor Stolojan, trebuie sa ceara Parlamentului votul de investitura. Pana atunci, noul Parlament, convocat in prima sedinta luni, 15 decembrie, va trebui sa-si aleaga structurile de conduceri si sa-si formeze comisiile care ii vor audia pe ministrii desemnati.

Votul de investitura pentru noul Guvern va fi dat pe 19 decembrie. Depunerea juramantului la Palatul Cotroceni va avea loc in aceeasi zi, iar pe 22 decembrie, zi simbolica pentru Revolutia Romana, Executivul va fi instalat in functie.

10 decembrie - presedintele desemneaza premierul

12 decembrie - expira mandatul actualului Parlament

15 decembrie - noul Parlament este convocat in prima sedinta

18 decembrie - Senatul si Camera isi aleg structurile de conducere

19 decembrie - guvernul nou format este votat in Parlament

20 decembrie - guvernul depune juramantul la Cotroceni

22 decembrie - noul guvern se instaleaza la Palatul Victoria

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Traian Basescu Guvern, #avem Guvern 22, #Bruxelles Tariceanu Basescu , #presedinte