Presa de azi: Basescu si Geoana, umar la umar

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 07:18
3767 citiri
Presa de azi: Basescu si Geoana, umar la umar

Batalia pentru functia de presedinte al Romaniei este extrem de stransa, iar actualul sef al statului, Traian Basescu, ar putea pierde alegerile in fata oricaruia dintre principalii sai contracandidati, reiese dintr-un sondaj CURS efectuat la cererea Evenimentului Zilei.

Din datele CURS reiese ca actualul primar al Bucurestiului, Sorin Oprescu, nu are mai nicio sansa sa ajunga in turul doi al alegerilor prezidentiale.

Lupta pentru scrutinul decisiv, care se va desfasura pe 6 decembrie, se va da, cel mai probabil, intre actualul sef al statului, Traian Basescu, si presedintele PSD, Mircea Geoana.

Intrebati pe cine ar vota daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, 31% dintre respondenti l-au indicat pe Traian Basescu, 30% - pe Mircea Geoana, 17% - pe Crin Antonescu, si doar 9% - pe Sorin Oprescu.

Vorbaretii voteaza cu Basescu, nervosii cu Geoana, fumatorii cu Antonescu. Cu cine voteaza romanii - de la iubitorii de gaini la admiratorii lui Marius Moga, sustin jurnalistii de la Gandul.

Ca sa nu se mai certe pe aceleasi concepte de campanie - cum a fost disputa asupra paternitatii bunului-simt in cazul lui Traian Basescu si Crin Antonescu - institutul condus de sociologul Vasile Dancu (Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie) a dat publicitatii o cercetare inedita - a aplicat Chestionarul Proust unui esantion national, realizand profilele simpatizantilor principalilor trei candidati.

Potrivit concluziilor IRES, votantii lui Traian Basescu considera ca au ca principale calitati onestitatea (16,5%), cinstea/corectitudinea (15,7%) si bunatatea/omenia (11,8%). Cei care il prefera pe Mircea Geoana se considera mai ales harnici (19,7%), cinstiti/corecti (14,8%) si onesti/omenosi (13,1%). Romanii care voteaza cu liberalul Crin Antonescu se vad in primul rand cinstiti/corecti (20%), calmi/rabdatori (10,9%), dar si ambitiosi (9,1%).

De notat ca intrebati care este calitatea pe care isi doresc sa o intalneasca la un barbat, inteligenta este mentionata de simpatizantii lui Traian Basescu pe locul sase (cu 3,9%), de cei ai lui Crin Antonescu pe locul patru (cu 10,4%), in vreme ce in cazul liderului PSD, Mircea Geoana, aceasta nu este pomenita.

Jurnalistii de la Ziua sustin insa ca Dinu Patriciu il vede pe Geoana premier liberal.

Liberalul Dinu Patriciu a mai legat o punte intre PNL si PSD, complimentandu-l pe Mircea Geoana si afirmand ca acesta ar fi un bun premier in cazul in care Crin Antonescu ar iesi presedinte. Mai mult, omul de afaceri l-a caracterizat pe social-democrat drept un liberal ascuns. Antonescu s-a delimitat de parerea lui Patriciu.

"Mircea Geoana ar putea fi un bun prim-ministru daca Crin Antonescu ajunge presedinte, pentru ca, de fapt, domnia sa are un spirit liberal care se ascunde sub eticheta social-democrata, de nevoie", a spus Patriciu sambata seara, intr-o emisiune la Realitatea Tv.

Penelistul a explicat ca in anii petrecuti de pesedist in Statele Unite - unde a fost ambasador in perioada 1996-2000 - acesta a venit in contact cu ideile liberale. Patriciu a recunoscut ca l-a sustinut pe Geoana in campania din 2000 pentru primaria Bucurestiului. Crin Antonescu, sprijinit pentru obtinerea sefiei PNL chiar de Patriciu, a fost nevoit sa se "detaseze categoric" de afirmatiile colegului de partid.

Intre timp, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, unul dintre independentii care aspira la functia suprema in stat, si-a rezervat finalul de saptamana, asemenea contracandidatilor sai, vizitelor de campanie electorala.

Jurnalul National va dezvaluie cateva d-ale campaniei: "Basescu poate sa-si inchipuie si ca se bate cu Napoleon".

Bataiosu' Traian Basescu se lupta, in aceste alegeri, cu toata lumea: si candidati reali, si inchipuiti. Si, evident, ii bate pe toti. "Va fi prima data cand o sa-l bat si pe Ion Iliescu, nu numai pe Mircea Geoana. La varsta dansului, domnul Ion Iliescu putea sa evite o bataie. Electorala, de buna seama. Putea evita daca nu se baga sa-i predea stafeta lui Mircea Geoana", a declarat Traian Basescu, tot la Craiova.

"in primul rand, m-a umflat rasul cand am auzit. in al doilea rand, il compatimesc pentru asemenea concluzie. in al treilea rand, este trist ca avem un asemenea om in fruntea statului, care traieste din obsesii si resentimente", a replicat Ion Iliescu intr-o declaratie pentru Mediafax. Apoi, si-a completat raspunsul pe blog: "In euforia sa maladiva, poate sa-si inchipuie orice, inclusiv ca se afla in competitie cu Napoleon Bonaparte".

Oprescu spune ca alearga, deocamdata, "pe langa" ceilalti candidati, scrie luni si Gardianul.

Astfel, "maratonul" oficial de o luna de zile a inceput printre bucuresteni, cei care i-au acordat in urma cu un an si jumatate increderea pentru functia de edil al Capitalei. In mijlocul organizatorilor si participantilor la "Ziua Recoltei", desfasurata in Piata Constitutiei, Oprescu nu s-a putut abtine sa se gandeasca la sarcinile de serviciu, desi se afla in concediu de odihna, si a anuntat ca a gasit solutia tehnica prin care autostrada suspendata va trece pe strada Mihaileanu, adica acolo unde seful statului, Traian Basescu, detine un imobil.

Oprescu a fost intrebat daca nu este deranjat de faptul ca Basescu a declarat ca, in competitia pentru Cotroceni, alearga cu Ion Iliescu, si nu cu Mircea Geoana.

"Am senzatia ca fiecare dintre ei isi alege cate un alergator. Eu, deocamdata, alerg pe langa, uitandu-ma la ei", a precizat primarul general. Tot in acest final de saptamana, Oprescu a facut publice, in cadrul unei emisiuni televizate, si cateva dintre obiectivele sale principale pentru iesirea din criza: "pasuirea" timp de un an a cetatenilor care au credite si reducerea TVA la alimentele de baza, pedepse mai drastice pentru cei care ocupa functii publice si care se fac vinovati de acte de coruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#sondaj prezidentiale, #alegeri prezidentiale, #Basescu presedinte, #Geoana presedinte , #presedinte