Presa de azi: Calendarul lui Basescu, un anticonceptional pentru aliantele nedorite

Sambata, 29 Noiembrie 2008, ora 08:20
3247 citiri
Presa de azi: Calendarul lui Basescu, un anticonceptional pentru aliantele nedorite

Presedintele Traian Basescu a prezentat, vineri, un calendar al viitoarelor actiuni politice, dupa alegerile din 30 noiembrie, care sa conduca la instaurarea noului Guvern.

Concret, seful statului a trasat un plan de actiune si pentru celelalte institutii implicate - partidele politice si Parlamentul, aflam din Gandul.

Presedintele a precizat ca nu poate avea loc nicio consultare intre el si partide, pe tema desemnarii premierului, pana cand alegerile nu vor fi validate de catre Biroul Electoral Central, data estimata de Basescu fiind 6 decembrie.

Prin urmare, dupa aceasta data ar putea incepe discutiile, fiind necesar, in opinia seful statului, sa se stie clar ce partide intra in Parlament si ce scoruri au fiecare dintre formatiuni.

Presedintele a evitat orice referire la eventuala formare a unei majoritati parlamentare, concentrandu-se asupra procedurilor prevazute de Constitutie: validarea noului Legislativ si prezentarea, de catre premierul desemnat, a programului si echipei de guvernare.

Basescu a mai spus ca validarea noului Parlament va trebui sa inceapa pe 13 decembrie (dar, cum pica intr-o sambata, probabil pe 15 decembrie), pentru ca atunci expira mandatul actualului for legislativ. Exista un termen constitutional de 5 zile in care are loc validarea noilor senatori si deputati, inclusiv alegerea presedintilor Camerelor si formarea comisiilor de specialitate care sa audieze ministrii. "Estimez ca in jurul datei de 18 - 20 decembrie, Parlamentul va fi functional", a adaugat Basescu.

El a precizat ca exista un termen constitutional de 10 zile pe care premierul desemnat in are la dispozitie pentru a-si prezenta echipa si programul in Parlament si ca va tine cont de acest lucru.

"Mai exista un imperativ constitutional, si anume ca presedintele sa convoace Parlamentul in maximum 20 de zile de la alegeri", a spus Basescu, adaugand ca nu se va abate "sub nici o forma" de la calendarul pe care i-l impune Constitutia, indiferent de "presiunile" pe care le-ar putea face partidele. El si-a exprimat speranta ca noul Guvern va fi instalat inainte de "sarbatorile de iarna".

In final, Traian Basescu a tinut sa dezminta ca ar fi avut vreo intalnire cu PSD, spunand ca e vorba de "un program de intoxicare".

Calendarul lui Basescu, titreaza Jurnalul National. Pornind de la un posibil calendar al evenimentelor postelectorale, Traian Basescu spera sa avem un guvern inainte de Sarbatorile de iarna.

Presedintele Traian Basescu le-a transmis politicienilor ca nu pot incepe negocierile pentru formarea noului Guvern pana cand rezulatele alegerilor parlamentare nu vor fi validate. Seful statului a estimat ca acest lucru se va intampla in jurul datei de 6 decembrie.

"Am inteles graba unora sa inceapa negocierile in noaptea de 30 noiembrie. Nu se poate pana nu sunt validate alegerile. Nu pot avea loc consultari, pentru ca trebuie sa ai in fata partide cu parlamentarii validati, cu alegerile validate", a declarat Basescu.

Totodat, Basescu a dezmintit informatiile care au circulat ieri cu privire la o intalnire a acestuia cu lideri ai PSD si PD-L, in care s-ar fi stabilit un guvern format din cele doua partide, condus de Mircea Geoana.

"Informatia face parte din programele de intoxicare. Nu am avut nicio intalnire cu nimeni si voi respecta conduita pe care am adoptat-o pana la capatul campaniei si, in continuare, pe reperele pe care vi le-am facut publice acum", a spus Basescu.

Mircea Geoana a infirmat si el ca ar fi partcipat la o astfel de intalnire, spunand ca este o intoxicare a PD-L, iar democrat-liberalii au precizat ca intalnirea "nu a avut loc si nici nu putea avea loc".

Seful statului a facut referire, desi nu a dat nume, la liderul PSD, Mircea Geoana, care a anuntat recent ca duminica noaptea va cere un mandat din partea Biroului Permanent al partului pentru a incepe negocierile cu privire la formarea noului Guvern.

Seful statului a aratat ca vrea sa evite pe viitor "orice dispute, orice contradictii" si ca presa sa fie manipulata de politicieni, drept pentru care tinut sa prezinte, pornind de la prevederile constitutionale si legale, "posibilul" calendar al evenimentelor ce ar urma sa aiba loc pana la instalarea in functie a noului Guvern.

Basescu a estimat astfel ca alegerile vor fi validate de Biroul Electoral Central in jurul datei de 6 decembrie, urmand ca apoi el sa demareze consultarile cu partidele ("Nu se poate produce inceperea consultarilor inainte de validarea alegerilor.") si ulterior, "probabil in timpul consultarilor cu partidele", sa emita decretul de convocare a Parlamentului.

Calendarul lui Basescu, un anticonceptional pentru aliantele nedorite, titreaza si Cotidianul. Presedintele Traian Basescu transmite semnale ca

vrea sa traga de timp, cu ajutorul Constitutiei, pentru a castiga teren la negocierile pentru formarea noului guvern.

Sub paravanul prezentarii unui calendar bazat pe textele Constitutiei, Traian Basescu a dezvaluit ca validarea alegerilor de catre Biroul Electoral Central ar putea avea loc, cel mai devreme, pe 6 decembrie.

"Deci convocarea Parlamentului se va face prin decret dupa validarea alegerilor si, probabil, in timpul consultarilor cu partidele", a mai anuntat seful statului.

Conform estimarilor sale, Parlamentul va putea fi convocat numai pe data de 13 decembrie, atunci cand expira mandatul de patru ani al actualului Legislativ. Nici aceasta data nu este insa batuta in cuie, dupa cum anunta Traian Basescu.

Traian Basescu a gasit "o alta constrangere constitutionala care va determina decizia de desemnare a primului-ministru": noul sef al Executivului este obligat de Constitutie sa prezinte cabinetul si programul in fata Parlamentului "la maximum zece zile de la desemnare".

Prezentarea programului de guvernare si a cabinetului precum si primirea votului de incredere nu vor depasi, prin urmare, ziua de 30 decembrie.

Seful statului le-a transmis un avertisment celor care s-ar pregati sa conteste scrutinul: articolul 63, alineatul 3, din Constitutie il obliga pe presedinte sa convoace Parlamentul in maximum 20 de zile de la data desfasurarii alegerilor.

"Ceea ce inseamna ca eu (nu imi doresc acest lucru), daca, prin absurd, BEC nu ar valida alegerile pana pe 20 decembrie, voi fi in situatia sa convoc Parlamentul in intervalul de 20 de zile", a insistat Traian Basescu.

Calendarul anuntat de Traian Basescu a parut mai degraba un avertisment pentru partidele care s-ar fi grabit sa negocieze diverse formule de guvernare.

Strategia Cotrocenilor, scrie Ziua, a fost prezentata, vineri, de presedintele Traian Basescu, care a anuntat ieri ca nu va avea nicio consultare pentru formarea viitorului Cabinet inainte de validarea alegerilor, cel mai probabil pe 6 decembrie * Cu toate acestea, seful statului a declarat ca am putea avea Guvern pana la sfarsitul anului.

Seful statului a invocat mai multe prevederi constitutionale, cel mai citat fiind articolul 103, care spune ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Basescu a invocat si prevederea con-stitutionala conform careia candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului precum si faptul ca programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna.

Seful statuliu a facut si o referire indirecta la liderul PSD Mircea Geoana care a afirmat ca in noaptea de 30 noiembrie PSD ar urma sa inceapa negocierile pentru formarea noului Guvern, iar acestea sa se incheie curand: "am inteles graba unora sa inceapa negocierile in noaptea de 30 noiembrie insa acest lucru nu se poate face pana nu sunt validate alegerile".

Traian Basescu a declarat, in finalul declaratiei de presa, ca nu a avut nicio intalnire cu nimeni, referindu-se la informatiile care circula, privind intalniri cu PSD si desemnarea premierului.

Seful statului incearca astfel sa tempereze aplombul unor formatiuni care si-ar fi dorit sa revendice functia de prim-ministru imediat dupa inchiderea urnelor, in noaptea de 30 noiembrie.

Eventual, chiar prin anuntarea unui protocol politic incheiat cu un alt partid, intrucat sondajele au aratat ca nu va exista o formatiune care sa obtina 50% plus unu din mandatele parlamentare.

In ultimele doua saptamani ale campaniei electorale, seful statului a gasit aproape zilnic un prilej pentru a iesi in public cu o declaratie de presa.

Nu s-a mai afisat alaturi de reprezentanti ai PD-L, ca in cazul altor campanii electorale, dar a gasit orice motiv pentru a atrage atentia asupra sa: de la ingrijorarea pentru viitorul industriei romanesti - manifestata prin vizite in fabrici si uzine din tara - si pana la degustarea de sarmale si o cura cu sare din salina de la Praid.

La toate acestea se adauga si cele doua conferinte de presa, declaratia de presa, iesirea in Bucuresti si participarea la o emisiune de televiziune.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#calendarul lui Basescu, #alegeri parlamentare, #validarea voturilor, #Parlament functional , #presedinte