Presa de azi: Ceasca, doborat de gloante, Basescu, de Finante

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 08:02
3438 citiri
Presa de azi: Ceasca, doborat de gloante, Basescu, de Finante
Foto: Arhiva

Romania este o tara a paradoxurilor luand in considerare ca protestele spontane au fost de fapt organizate, iar un ministru se judeca cu el insusi pentru neplata stimulentelor.

Izbucnirile de furie si determinarea de care au dat dovada protestatarii de la Finante pareau izvorate dintr-un impuls de moment, insa Evenimentul Zilei dezvaluie in editia de vineri ca este vorba de un scenariu bine pus la punct. Drept, urmare printre bugetarii de la Finante au fost si revolutionari, asa cum anunta si Romania Libera.

Se pare totusi ca eforturile protestatarilor nu au fost in zadar, dar poate si datorita faptului ca seful lor, Gheorghe Ialomitianu, ii intelege. Gandul titreaza in editia de vineri ca ministrul de Finante este in proces cu el insusi pentru stimulente.

Jurnalul National scrie in editia de vineri: "Ceasca, doborat de gloante, Basescu, de Finante", iar din Puterea aflam ca seful statului nu a onorat invitatia lui Teodor Baconschi, de a participa la lansarea Fundatiei Crestin Democrate.

Evenimentul Zilei: Scenariul protestului spontan de la Finante

Desi se stia ca protestul de miercuri de la Ministerul de Finante a fost unul spontan, Evenimentul Zilei dezvaluie ca de fapt exista dubii, iar parerile sunt impartite.

Pe de o parte, Sorin Blejnar, seful Fiscului, nu crede deloc in spontaneitatea actiunii, iar de pe alta protestatarii sustin ca totul a fost organizat, sub impulsul momentului.

Cert este ca ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a mai avut anterior discutii cu sindicalisti si angajati, acestia fiind nemultumiti de banii putini pe care ii primesc. Oamenii spun insa ca nemultumirea a explodat brusc, dupa ce au aflat ca Ialomitianu nu a semnat lista cu stimulentele pentru luna septembrie. In ciuda declaratiilor oficiale, se pare ca existau zvonuri inca de marti seara ca vor izbucni proteste.

Romania Libera: Cine a aparat democratia la Finante

Indiferent ca vorbim de protest spontan sau organizat, cert este ca angajatii de la Ministerul Finantelor au fost sprijiniti si de revolutionari, care vor recastigarea unor drepturi si posturi in structurile statului.

Unul dintre participanti, Cristi Lefter, seful Ligii Nationale a Luptatorilor din Decembrie 1989, a spus pentru Romania Libera ca el s-a dus la Ministerul Finantelor, deoarece "eu veghez la aceasta democratie patrunsa in Romania", care e putin bolnava.

"Eu vreau postul de consilier al presedintelui Romaniei, indiferent cum s-o numi el, post pe care l-a avut si Dan Iosif . Vreau sa fac voluntariat pentru problemele revolutionarilor si ale tarii! Vreau inapoi cele 3 milioane de lei din indemnizatia de revolutionar, care ne-au fost luate".

Se pare ca revolutionarii au facut o pasiune din a participa la grevele altora.

Gandul: Ministrul de Finante este in proces cu el insusi pentru stimulente

Protestatarii de la Finante, ajutati de revolutionari, au reusit sa il convinga pe ministru sa dea curs cererilor formulate de ei. Poate pentru ca i-a inteles foarte bine, luand in considerare ca si Ialomitianu se judeca cu el insusi pentru ca nu si-a primit stimulentele, asa cum dezvaluie Gandul de vineri.

Ministrul de Finante se judeca acum cu el insusi pentru neplata stimulentelor, procesul fiind demarat in perioada cand el era director executiv adjunct al Directiei Finantelor Publice Brasov.

"Este vorba despre un proces pornit in 2007 pe Legea 188 a functionarilor publici pentru recuperarea unor sporuri, 25% de dispozitiv si 25% de confidentialitate. O parte dintre cei peste 100 de colegi care au deschis actiunea si-au primit banii, inclusiv cativa directori, dar eu n-am primit nimic, pentru ca n-am mai urmarit procesul si nu m-am mai prezentat in instanta. Mi-am adus aminte de el acum, cand ma intrebati dumneavoastra, dar nu stiam ca merge in continuare, tin minte doar ca a fost casat de Curtea de Apel Brasov cu trimitere spre rejudecare la Tribunal", a declarat ministrul Ialomitianu.

Jurnalul National: Ceasca, doborat de gloante, Basescu, de Finante

Desi ar parea ca protestul de la Finante nu l-a afectat pe Traian Basescu, lucrurile nu stau chiar asa. Jurnalul National scrie in editia de vineri ca nemultumirile protestatarilor ii dau de veste presedintelui ca "dragostea" poporului pentru el, pentru Guvern, a secat.

Daca pana acum se descurca cu comploturile puse la cale de cei din Opozitie, seful statului este pus in situatia de a vedea pe propria piele ce forta poate sa aiba omul umilit.

Jurnalul National scrie ca blocarea administratiilor fiscale, a incasarilor de taxe si impozite sufoca rapid orice guvern, are un efect de paralizie in intreaga economie. Daca protestul se prelungeste, Boc poate sa isi faca valiza.

Puterea: Basescu l-a lasat pe Baconschi singur cu taranistii

Preocupat probabil de amploarea protestelor si de furia romanilor, Traian Basescu nu s-a mai dus la lansarea Fundatiei Crestin Democrate, lasandu-l singur pe Baconschi cu taranistii, asa cum scrie si Puterea in editia de vineri.

Democrat-liberalii au participat miercuri seara la evenimentul lansarii Fundatiei Crestin Democrate, orchestrat de ministrul de Externe. Desi invitatii l-au asteptat pe Traian Basescu, acesta nu a mai aparut.

Cu exceptia catorva lideri PD-L - Elena Udrea, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Andreea Vass, Sever Voinescu -, holul principal al Ateneului parea invadat numai de fosti taranisti, multi dintre ei reorientati politic astazi.

Printre ei se numarau Remus Opris (fost secretar general al Guvernului), Dudu Ionescu (fost ministru al internelor), Serban Bubenek (fost ministru al sanatatii), Radu Sarbu (fost sef al FPS), Iustin Tanase (fost deputat si sef al Departamentului de informatica al PNTCD) si altii.

Adevarul: Romania nu este aceasta

In toata aceasta confuzie si furie, Romania pare o tara de nerecunoscut. Calin Georgescu, expert in dezvoltare durabila, a declarat pentru Adevarul ca adevarata Romanie nu este aceasta.

Pentru a o indrepta, incetul cu incetul, este nevoie de investitii in educatie, agricultura si cercetare.

"Proiectul de tara trebuie sa fie bazat cel putin pe cateva lucruri. In primul rand, trebuie sa imbini gandirea pe termen scurt si mediu cu aceea pe termen lung. Trebuie sa stii unde vrei sa mergi si ce nise ai. Apoi, orice facem trebuie analizat pe dimensiunea cost/beneficiu. Nicio actiune nu poate fi intreprinsa in afara raportului cost/beneficiu. Nu in ultimul rand, trebuie sa fundamentam ceea ce am omis cu o mare nechibzuinta in ultimii ani, respectiv investitia in om. Acesta este cel mai important lucru pe care Romania l-a neglijat in ultimii 20 de ani", sustine acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#protest spontan ministerul Finante, #Traian Basescu protest, #scenariu protest organizat , #presedinte