Presa de azi: Presedintele Basescu anunta recesiunea

Luni, 15 Iunie 2009, ora 07:37
3073 citiri
Presa de azi: Presedintele Basescu anunta recesiunea
Foto: Gandul

Traian Basescu a luat haturile. Ministrii Guvernului Boc, "scosi la tabla cu tema nefacuta", titreaza luni Gardianul. Presedintele Traian Basescu a anuntat recesiunea la Palatul Victoriei, nu la Cotroceni. Invitat de premier sa participe la sedinta extraordinara, seful statului a luat la "rost" mai multi ministri prezenti.

Primul om in stat le-a recomandat sa isi rezolve problemele slabe din propria "curte" pentru ca situatia este destul de grava in tara, avertizand in acelasi timp ca anul electoral nu le va rezolva problemele. Problemele ridicate in sedinta au vizat domenii de la reforma in Educatie pana la salarii, nescapand de criticile presedintelui nici un departament al Executivului.

Basescu a mai afirmat ca optimismul BNR privind economia nu are acoperire si ca Romania intra in recesiune, cerand ministrilor sa nu depaseasca fondul de salarii si estimand o noua rectificare bugetara negativa.

Traian Basescu: Romania intra in recesiune, scrie Romania libera. Presedintele Traian Basescu a declarat duminica, la sedinta de Guvern, ca optimismul BNR nu are acoperire cata vreme va fi scadere a PIB si in trimestrul II, ceea ce inseamna intrarea in recesiune a Romaniei, iar in aceste conditii, Executivul trebuie sa asigure plata salariilor.

"Abia in trimestrul III sau IV poate reusim sa stapanim deprecierea economiei", a mai spus Basescu. seful statului le-a sugerat ministrilor o serie de masuri pentru redresarea economica, cerand Executivului sa se incadreze in fondul de salarii si sa restructureze datoria publica pe termen scurt.

Traian Basescu a afirmat ca este necesara restructurarea datoriei Ministerului de Finante, avand in vedere excedentul de lichiditati din bancile comerciale.

Basescu a precizat ca restructurarea datoriei publice ar permite si relansarea investitiilor, in mod deosebit cele in infrastructura, "prin angajarea a 600, 700 sau 800 milioane euro, chiar un miliard, ceea ce ar permite lansarea tuturor contractelor semnate inca din vremea guvernului trecut la Ministerul Transporturilor, dar nu sunt finantate".

Si Ziua scrie ca Presedintele Basescu anunta recesiunea. Prezent la sedinta extraordinara de Guvern de duminica, presedintele Traian Basescu a anuntat ca Romania intra, oficial, in recesiune, odata cu scaderea economica din trimestrul II. Recesiune este atunci cand o economie se contracta doua trimestre consecutiv. In perioada ianuarie - martie, economia Romaniei a cazut cu 6,2%.

"Parerea mea este, desi nu am elemente definitive, ca optimismul manifestat de BNR in luna aprilie nu are acoperire in evolutiile viitoare economice si vom avea scadere si in tri-mestrul doi, ceea ce inseamna intrare in recesiune dupa toate normele", a spus Basescu ministrilor.

Presedintele Basescu le-a cerut ministrilor sa se incadreze in fondul de salarii. Pe de alta parte, el a cerut Ministerului Finantelor Publice (MFP) sa asigure un ritm mai rapid al procedurilor de compensare a TVA, aratand ca nu este posibil ca institutia sa execute o firma pentru 50 milioane de lei, dar fata de care are, la randul sau, o datorie de 200 milioane de lei.

Din Evenimentul Zilei aflam ca Basescu se teme de turismul electoral. "Nu pot ei fura cat poti tu vota", sloganul din 2004 al candidatului Basescu, pare sa nu mai fie de actualitate pentru seful statului.

Presedintele Romaniei da semne de ingrijorare in privinta "turismului electoral" si a fraudelor care ar putea aparea la alegerile prezidentiale din toamna. In pregatirea candidaturii, seful statului a cerut guvernului, in sedinta de duminica, sa ia masuri cu privire la impiedicarea "votului multiplu".

Traian Basescu a venit chiar cu propunerea ca un alegator sa fie impiedicat sa voteze de mai multe ori: "Guvernul analizeaza posibilitatea ca fiecare sectie sa fie legata la calculator". Sugestia sa a fost ca fiecare din cele 17.800 de sectii de votare sa fie dotata cu cate un calculator, conectat la internet, astfel incat sa fie posibila depistarea in timp real a celor care incearca sa voteze de mai multe ori.

Cei care recurg la votul multiplu apar inregistrati in listele electorale suplimentare, insa verificarea lor in formatul pe hartie este aproape imposibila.

"Premierul" Basescu scrie si programa scolara: "De tinichigii si mecanici avem nevoie. Noi facem filosofi, si aia neintegrabili in campul muncii", anunta Gandul.

"Plecand de la premisa ca suntem parteneri in momente de criza, vreau sa stiti ca, in mod ferm, raman partenerul Guvernului pana cand trece criza, in speranta ca trece in timp util", si-a inceput, duminica dimineata, presedintele Basescu discursul la inceputul sedintei de Guvern in fata ministrilor, reuniti special pentru Programul "Prima Casa".

In circa 20 de minute, sub ochii presei si in fata camerelor de filmat, seful statului le-a facut un dus rece membrilor Executivului, cu care, din cate a lasat sa se inteleaga pe ton de gluma, nu stie cata rabdare o sa mai aiba.

"Se intelege ca dupa criza nu avem acelasi parteneriat?", l-a intrebat premierul Emil Boc. "Atunci depinde cata rabdare o sa am cu voi", a raspuns presedintele razand. "O sa am sigur", a spus el.

Traian Basescu a vorbit si despre Educatie, - ce ar trebui sa invete elevii si ce a trebui sa faca ministrul Ecaterina Andronescu: "Noi facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu recesiune, #sedinta Guvern Basescu, #sedinta extraordinara Guvern , #presedinte
Comentarii