Presa de azi: Presedintele minte iarasi

Sambata, 17 Octombrie 2009, ora 08:30
2330 citiri
Presa de azi: Presedintele minte iarasi

Traian Basescu santajeaza din nou, jucand la cacealma: daca nu votati premierul meu, dizolv Parlamentul. El a mai recurs la un gest similar in 2007, cand a zis ca-si da demisia in cinci minute, aminteste Ziua.

Criza politica a atins pragul razboiului total. Dupa ce l-a respins pe candidatul aliantei PNL-PSD-PC-UDMR, Basescu l-a desemnat premier pe Lucian Croitoru si l-a trimis sa alerge dupa voturi.

Specialistul in economie, fara experienta in politica damboviteana, n-a reusit pana ieri seara sa gasesca niciun partener de dialog cu care sa alcatuiasca un Guvern de uniune nationala, asa cum i-ar placea liderului de la Cotroceni.

Presedintele incearca mai nou sa sperie parlamentarul de rand, cel care isi vede amenintat fotoliul pentru care a "investit" sute de mii de euro. Uitand parca de Constitutie, Basescu a amenintat direct Parlamentul ca, daca il respinge pe Croitoru, atunci va propune un alt premier, cel mai probabil din randurile PD-L, si daca nici aceasta propunere nu va trece, atunci va dizolva Legislativul.

Dupa "matematica" lui Basescu, Romania ar putea ramane fara Parlament pe 7 decembrie, imediat dupa anuntarea rezultatelor celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale. Numai ca, in Constitutie, la articolul 89, se specifica clar ca presedintele nu poate dizolva Parlamentul in ultimele sase luni de mandat.

Si Adevarul povesteste ce amenintari a facut Basescu vineri. Traian Basescu a explicat la postul public de radio cum este posibil sa dizolve Parlamentul a doua zi dupa cel de-al doilea tur de scrutin.

"Constitutia spune asa: presedintele se duce, si in cazul nostru merge cu Croitoru, Parlamentul il respinge. Constitutia da Parlamentului instrumentul de a respinge propunerea presedintelui, iar aceasta majoritate sui generis de la Grivco se va putea manifesta prin votul in Parlament si este respinsa propunerea presedintelui.

Presedintele trebuie sa faca din nou consultari si la a doua nominalizare si o prezinta din nou Parlamentului care poate sa o aprobe sau sa nu o aprobe. In pasul trei, Constitutia spune ca daca Parlamentul nu vrea doua propuneri presedintele poate emite decretul de dizolvare a Parlamentului dupa 60 de zile", a detaliat Basescu.

Intrebat daca nu este nevoie ca noul presedinte sa depuna juramantul, seful statului a spus ca nu trebuie astept acest moment. "Si in prima zi de dupa alegeri, deci pe data de 7 decembrie, daca au trecut 60 de zile. Presedintele in functie face treaba asta (dizolva Parlamentul, n.r.), nu asteapta nimeni pe noul presedinte", a spus Basescu.

Evenimentul Zilei vorbeste despre o alta amenintare a presedintelui: referendum pentru Parlament uninominal cu sau fara voia Parlamentului.

"Cu aviz pozitiv sau negativ al Parlamentului, sau fara aviz, voi semna decretul la momentul pe care-l consider potrivit, cand am epuizat timpul cat pot sa astept Parlamentul", a anuntat seful statului, la B1 TV. Basescu a impletit doua dintre temele sale preferate - cea a numarului prea mare de parlamentari si cea a privilegiilor alesilor.

"De acest referendum politicienilor le este frica, le taie din privilegiul de a fi parlamentar, de la 471 la 300. Ganditi-va cata lume traieste in jurul unei Camere in plus si cu ce salarii, ca s-au facut salarii speciale", a spus Basescu.

Seful statului are o "temere" legata de prezenta la vot, in conditiile in care pentru validarea referendumului este nevoie de aproape 9 milioane de votanti.

Gandul il asteapta e Klaus...Santa Klaus. Cearta continua, Boc ramane premier pana vine Santa Klaus. In toata aceasta incertitudine politica e o singura constanta: Guvernul e condus de premierul Boc, demis de Parlament si ministrii PD-L.

Situatia convine ambelor tabere politice - Traian Basescu are controlul, iar Opozitia, care nu poate prelua, practic, guvernarea inainte de alegerile prezidentiale, pentru ca se loveste de refuzul sefului statului, se consoleaza cu ideea ca la Palatul Victoria este un premier usor de atacat, iar haosul creat e o tema perfecta de campanie electorala.

Traian Basescu a amenintat Parlamentul ca-l va dizolva imediat dupa turul al doilea al prezidentialelor, daca respinge doi candidati de premieri, si nu va astepta instalarea noului sef al statului.

Conform articolului 89 din Constitutie, presedintele nu poate dizova Parlamentul in ultimele sase luni de mandat. Tot Constitutia prevede, la articolul 83, ca Presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de Presedintele nou ales.

Asadar, si daca s-ar ajunge la ipoteza emisa de seful statului, prevederile Legii fundamentale il contrazic.

Citeste si:
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
Jurnaliștii platformei media Recorder au realizat o investigație la Primăria Târgu Mureș, scoțând la iveală intervenții grosolane făcute de oameni din aparatul administrativ pentru...
PSD îi atacă pe Nicușor Dan și Dominic Fritz pe tema gestionării sistemului de termoficare: „Cum e Capitala, așa e și Timișoara”
PSD îi atacă pe Nicușor Dan și Dominic Fritz pe tema gestionării sistemului de termoficare: „Cum e Capitala, așa e și Timișoara”
PSD a transmis marți, 25 ianuarie, un comunicat de presă în care susține că „dezastrul din București și Timișoara” privind încălzirea pe timp de iarnă reprezintă un exemplu de...