Ziare.com

Presa de azi: Presedintia si CSM, in razboi. Invingatorul va stapani procurorii

Sambata, 06 Septembrie 2008, ora 09:20

   

Presa de azi: Presedintia si CSM, in razboi. Invingatorul va stapani procurorii
Presedintia Romaniei si Consiliul Superior al Magistraturii au declarat mobilizarea generala a propriilor specialisti in drept. Miza razboiului este, evident, puterea. De aceasta data, puterea de a numi sefii celor mai importante structuri din Ministerul Public: DNA, DIICOT, Parchetul General, scrie Gardianul in editia de sambata.

Atat Presedintia, cat si CSM invoca ca argument al propriului punct de vedere legat de acest subiect aceleasi articole ale Constitutiei. Parlamentul va fi nevoit sa aleaga una dintre cele doua tabere.

Traian Basescu a lasat, vineri, de inteles ca miscarea senatorilor privitoare la modificarea Legii statutului magistratilor se pozitioneaza in afara Constitutiei.

"Eu nu pot comenta si nici nu ma pot lansa in speculatii, asa cum o pot face politicienii. Va invit si pe dumneavoastra jurnalistii si pe oamenii politici sa cititi foarte atent cateva articole din Constitutie: 94, 125, 134", a completat Traian Basescu.

Mai mult, presedintele a precizat ca asteapta un raspuns de la ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, "daca are ca prioritate interesul national sau alte interese", fiind intrebat in legatura cu numirea Monicai Serbanescu la conducerea DNA.

In ceea ce priveste Consiliul Superior al Magistraturii, acesta avea, pana in anul 2004, atributul de a face propuneri presedintelui Romaniei in vederea numirii in functie a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctul acestuia, procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si a procurorului-sef al DIICOT si adjunctii acestora.

In urma cu patru ani, ministrul de atunci al justitiei, Monica Macovei, a impus adoptarea catorva legi, printre care si aceea privind statutul magistratilor. Acest act normativ a tras pe line moarta CSM-ul, dreptul de a propune sefii structurilor in disputa fiind pasat ministrului Justitiei.

In ceea ce priveste CSM, acestuia i-a ramas numai posibilitatea de a aviza popunerea facuta de ministru. Dar chiar si acest aviz are un caracter consultativ, presedintele Romaniei putand sa tina sau nu cont de punctul de vedere al Consiliului.

Modificarile legislative care au intervenit dupa adoptarea Legii privind statutul magistratilor (Legea nr. 303 din 28 iunie 2004) au atribuit ministrului Justitiei dreptul de a face propuneri de numire in aceste functii de conducere, acordand sectiei pentru procurori doar dreptul de a da aviz.

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea de modificare a Legii privind Statutul judecatorilor si procurorilor prin Legea nr.247/2005 pe aspectele care priveau justitia, deoarece modificarile propuse si, ulterior, adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvernul Romaniei contraveneau Constitutiei si principiilor fundamentale de functionare a justitiei potrivit normelor europene.

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a declarat ca institutia pe care o conduce "este singura abilitata de Constitutia Romaniei sa se ocupe de cariera profesionala a magistratilor, astfel incat atribuirea in sarcina ministrului justitiei a obligatiei de a face propuneri ce tin de cariera celor mai importante functii de conducere din cadrul Ministerului Public reprezinta un amestec al puterii executive in puterea judecatoreasca si o inlaturare a principiului separatiei puterilor in stat".

Lidia Barbulescu a subliniat faptul ca atributiile prezidentiale (prevazute de art.94, lit. c) se rezuma la numirea magistratilor la intrarea in Justitie, nu si la evolutia carierei lor ulterioare, care poate culmina cu o functie inclusiv aceea de sef al uneia dintre structurile Ministerului Public aflate in disputa.

"Orice alta abordare alimenteaza confuzia intre intrarea in profesie si evolutia ulterioara a acesteia", a precizat seful CSM. Conform Lidiei Barbulescu, interpretarea aceasta este confirmata de aliniatul (2) al art. 125 al Constitutiei, care stipuleaza clar faptul ca "propunerile de numire, precum si promovarea (...) judecatorilor sunt de competenta CSM". Prin urmare, promovarea in functia de sef al DNA, spre exemplu, intra sub incidenta acestui articol constitutional, a apreciat Lidia Barbulescu.

Seful statului a fost sutinut, in razboiul sau cu adversarii politici, de liderul PD-L, Emil Boc. "PD-L va ataca la Curtea Constitutionala proiectul de modificare a procedurii de desemnare a procurorilor pentru doua motive, primul fiind de natura constitutionala. Textul Constitutiei nu are nici un fel de ambiguitati si spune in articolul 134 ca CSM propune presedintelui Romaniei numirea judecatorilor si procurorilor. Nu exista nici un fel de dubiu ca in acest proces etapa finala o reprezinta desemnarea de catre presedintele Romaniei", a afirmat Boc.

Potrivit acestuia, incercarea de scoatere din cadrul procesului de desemnare a presedintelui Romaniei "reprezinta un atac direct la Constitutie".

De cealalta parte, presedintele Comisiei juridice de la Senat, Norica Nicolai, a declarat ca modificarile aduse de comisie nu sunt neconstitutionale. Nicolai s-a raportat la articolul 125, alineatul 2 din Legea Fundamentala: "Propunerile de numire, precum si promovarea si transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta CSM, in conditiile legii sale organice".

In acest sens, Nicolai a precizat ca presedintele asigura doar accesul intr-o functie publica (de exemplu cea de magistrat), nu si cariera in interiorul institutiei (un magistrat care poate ajunge din judecator procuror).

Comisia juridica a Senatului a adoptat, joi, un amendament la Legea 303/2004, prin care procurorii-sefi ai DNA, DIICOT si Parchetului ICCJ nu mai sunt numiti de seful statului, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului justitiei, cu avizul Sectiei de procurori a CSM. Propunerea Comisiei urmeaza sa intre in dezbaterea plenului Senatului, insa ultimul cuvant il are presedintele, care poate retrimite legea la Parlament, insa numai o singura data.

In Art. 94. Presedintele, printre altele, "numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege".
In Art. 125 . alineatul 2: "Propunerile de numire, precum si promovarea, transferarea si sanctionarea judecatorilor sunt de competenta Consiliului Superior al Magistraturii, in conditiile legii sale organice".
in Art. 134. alineatul 1: "Consiliul Superior al Magistraturii propune Presedintelui Romaniei numirea in functie a judecatorilor si a procurorilor, cu exceptia celor stagiari, in conditiile legii".

Ziua comenteaza: Basescu trimite la Constitutie. Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, referitor la amendamentul adoptat de senatorii juristi prin care se schimba modalitatea de numire a procurorilor sefi, ca recomanda citirea articolelor 94 (c), 125 (2) si 134 (1) din Constitutie.

"Si de ce nu, pot sa ajunga pana la finalul articolelor", a adaugat Basescu. Intrebat cum comenteaza modificarea operata de senatori, presedintele a spus: "Nu pot comenta si nici nu ma pot lansa in speculatii asa cum pot politicienii".

Basescu ii sugereaza lui Predoiu sa nu ii mai trimita numirea Monicai Serbanescu, aflam din Cotidianul.

Seful statului a dat de inteles, vineri, destul de clar, ca nu va accepta propunerea ministrului Justitiei, Catalin Predoiu - daca va incerca sa treaca peste avizul negativ de joi al Consiliului Superior al Magistraturii -, de a o numi pe procuroarea Monica Serbanescu, in fruntea DNA in locul lui Daniel Morar.

La plecarea spre Italia, presedintele a fost intrebat ce raspuns ii va da ministrului Justitiei care asteapta un raspuns de la el cu privire la numirea Monicai Serbanescu pe postul de procuror-sef al DNA. Presedintele a evitat un raspuns direct: "As astepta un raspuns de la el, daca are ca prioritate interesul national sau alte interese".

In urma avizului negativ al CSM asupra propunerii sale de numire a Monicai Serbanescu la DNA, ministrul Justitiei Catalin Predoiu a declarat ca pana nu se va termina procedura declansata privind numirea acesteia, nu va face niciun fel de comentariu, mentionand doar ca asteapta cu "optimism relativ actul final".

Pana vineri la amiaza, conform unor surse din ministerul Justitiei, de la ministrul Catalin Predoiu nu ajunsese la Palatul Cotroceni, vreo propunere de numire a Monicai Serbanescu in locul lui Daniel Morar.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1683 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E nenorocire mare nu s-au emis "POCEDURILI'" pentru separatia puterilor in stat !!!..

Deci la aproape 20 de ani de la faimoasa tel-revolutie
am avut o tele-democratie originală cu o tele-justitie ... In fond noi si acum mai bijbiim cind e vorba de SEPARAŢIA PUTERLOR in STAT.
Cine este legiuitorul?
Parlamentul?
Cine este EXECUTIVU?
Guvernul?
Pina aici mai pricep dar cind e vorba de PUTEREA JUDECĂTOREASCĂ mă incurc...mă pierd in marasmul ăsta...inteleg vag că cine numeste procurorul sef controloează coruptia deci pe politicieni dar nu pe cei din PARLAMENT că acestia au CELEBRA IMUNITATE deci ei au voie să fie corupti vezi cazul Năstase ,bun il judecăm atunci pe Boierică pentru SPĂLARE DE BANI că el nu e PARLAMENTAR CU IMUNITATE dar ce ne facem că INFLUENTUL PARLAMENTAR NĂSTASE dă indicatii JUDECĂTORILOR care-l ineacă-n PROCEDURI si dacă nu se rezolvă mai e si guvernul unde-s tot ai nostri si dau ei o ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ DE NU MAI AVEM OFICIUL DE SPĂLARE AL BANILOR ci OFICIUL TRANZACŢIILOR ILICITE si ILEGALE această schimbare de DENUMIRE ca si PNA sau DNA inseamnă alte procedee alte judecăti ...de răminem cu TELEVIZORUL in brate ....să inebunesc dacă eu inteleg cum e la noi cu SEPARAŢIA PUTERILOR IN STAT :adică FSN-1 e separat de FSN-2 ?

 

Avem o struto camila

Ce este interesant este faptul ca toata lumea se grabeste sa-si atribuie drepturi la numiri/promovari (Presedentia si CSM) dar nu se spune ceea ce ar trebui sa fie logic si natural. Cine promoveaza trebuie sa si sanctioneze in urma unei analize. Acela care are capacitatea de a analiza abaterile si raspunde pentru ele trebuie sa aiva dreptul la numiri. Pentru ca santem intr-o economie de piata si daca aceasta regula merge la o firma cu 5 angajati de ce sa nu mearga la o tara.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor