Presa de azi: S-a rupt lantul iubirii Basescu-UDMR?

Luni, 16 Februarie 2009, ora 07:08
3914 citiri
Presa de azi: S-a rupt lantul iubirii Basescu-UDMR?

Traian Basescu: UDMR nu a fost un partener, ci un profitor de voturi, titreaza Evenimentul Zilei. Presedintele Traian Basescu a declarat sambata, dupa intalnirea cu autoritatile locale din Harghita si Covasna, ca i-ar placea ca UDMR sa fie un "partener loial intr-o discutie despre aceste doua judet e, si nu un profitor de voturi".

La Covasna, presedintele Basescu a adaugat ca UDMR, desi a fost mereu la putere, in afara de perioada 1990-1992, nu a facut nimic pentru cele doua judete, ramanand indiferenta la problemele acestora.

"Nu vreau sa accentuez o disputa intre mine si UDMR, dar este foarte clar ca, fiind la putere, au facut mult prea putin pentru aceste doua judete. N-as vrea sa le pun in spate responsabilitatea investitiilor atat de reduse in infrastructura pentru cele doua judete, v-as spune doar ca ceea ce s-a intamplat pana acum e o realitate care trebuie consistent, profund modificata", a spus Basescu.

Seful statului sustine ca nu critica UDMR pentru a intretine o disputa, ci pentru ca si-ar fi dorit ca aceasta formatiune sa fie un partener.

"Nu o fac pentru ca sunt intr-o disputa politica cu UDMR, o fac pentru ca mi-ar placea sa fie un partener loial al unei discutii despre cele doua judete si nu doar un profitor de voturi din cele doua judete. Nu cred ca a fost neaparat o politica, cred ca a fost mai degraba vorba de indiferenta", a adaugat Basescu.

Ziua scrie ca Minoritatea epureaza majoritatea. Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca nu are "nicio retinere" in a spune ca epurarea etnica s-a produs in administratiile locale din Harghita si Covasna si a precizat ca va renunta la aceasta idee daca macar "un sef de teava undeva" - director, sef serviciu sau sef de birou din administratiile locale - va fi roman.

Basescu s-a intalnit la sfarsitul saptamanii, la vila de protocol din statiunea Covasna, cu sefii Consiliilor Judetene si a primariilor din judetele Covasna si Harghita.

"Acest lucru (epurarea etnica-n.red.) s-a produs si voi considera ca nu mai este atunci cand voi vedea primul roman la Primaria Sfantu Gheorghe", a spus Basescu. El s-a intrebat daca "chiar niciun roman nu e demn sa fie macar sef de birou intr-o primarie condusa de un cetatean roman de etnie maghiara" si a apreciat ca aceste lucruri nu pot fi ascunse, catalogand drept "incorect" a minti cu privire la acest aspect.

Mai mult, seful statului a spus ca se asteapta sa vada macar un director roman in Consiliile Judetene din Covasna si Harghita sau in primariile locale. Cat despre autonomia teritoriala, Basescu a spus ca este convins ca niciun politician maghiar nu le-a explicat oamenilor ce prevede Constitutia cu privire la acest lucru si a precizat ca secuii sunt oameni corecti si nu ar trebui sa fie mintiti.

Din Romania libera aflam ca Basescu acuza epurarea etnica din administratiile Harghita si Covasna. Dupa o intrevedere cu autoritatile locale din Harghita si Covasna, presedintele Traian Basescu a facut un rechizitoriu dur la adresa UDMR.

In primul rand, aflat in secuime, Basescu a avertizat ca pe teritoriul Romaniei nu pot fi create autonomii teritoriale, reamintind ca revizuirea Constitutiei in privinta unei eventuale schimbari a statutului de "unitar si indivizibil" este interzisa tocmai de Legea fundamentala.

Uniunea a fost acuzata ca este un profitor de voturi din cele doua judete, si nu un partener loial, desi presedintele a dat semnalul numind un consilier prezidential cu rang de ministru. Lui Basescu i se pare greu de explicat de ce judetele Harghita si Covasna nu s-au dezvoltat, desi dupa '89 UDMR a fost la putere aproape tot timpul.

Afirmand ca nu vrea sa accentueze o disputa cu UDMR, Basescu a acuzat ca Uniunea a facut putin pentru aceste judete. Basescu a spus ca a avut parte de "foarte multa incorectitudine" din partea Uniunii.

El a facut referire la pozitia avuta de UDMR la referendumul pentru suspendare si la reactia pe care au avut-o udemeristii dupa ce seful statului a criticat o nedreptate la Primaria Odorheiu Secuiesc, unde primarul Szasz Jeno a fost blocat de o majoritate UDMR, ceea ce a reprezentat "o lupta surda" la adresa comunitatii locale.

De Valentine's Day - S-a rupt lantul iubirii Basescu-UDMR?, se intreaba Jurnalul National. Dupa mesajele repetate de sustinere a UDMR pentru a fi inclusa in formula coalitiei de guvernare in decembrie, sambata presedintele Basescu a schimbat foaia si i-a acuzat pe udemeristi ca nu au facut nimic pana acum pentru judetele Harghita si Covasna, limitandu-se la a fi un partid "profitor de voturi".

Aflat in vizita in judetele Harghita si Covansa, Basescu a spus ca UDMR este un profitor de voturi care nu a facut nimic pentru locuitorii din cele doua judete, desi s-a aflat mai tot timpul la guvernare. El a afirmat ca nu vrea sa accentueze o disputa cu UDMR, dar ca Uniunea a facut prea putin pentru aceste judete, care nu s-au dezvoltat.

Presedintele a adaugat ca si-ar fi dorit ca UDMR sa fie un partener loial, dar ca acest lucru nu s-a intamplat, el exemplificand cu momentul suspendarii sale din functia de presedinte.

Presedintele a abordat inca o data tema autonomiei, declarand ca isi mentine afir--matiile facute la Budapesta si anume ca, prin Constitutie, nu este permisa auto-nomia teritoriala.

Marko: UDMR nu vrea o radicalizare a discursului, dar presedintele ne impinge, noteaza Gandul. Liderii Uniunii tind spre o radicalizare a discursului politic dupa ce presedintele Traian Basescu a aratat, sambata, la Covasna, ca Uniunea a fost "un profitor de voturi in secuime" si ca, prin Constitutie, nu este permisa niciodata autonomia teritoriala.

Marko Bela i-a transmis lui Traian Basescu faptul ca nu este nevoie de "politicieni atotstiutori", in timp ce Gyorgy Frunda l-a acuzat pe presedinte ca vrea sa divizeze comunitatea maghiara.

"E mai mult decat bizar: acum o luna si jumatate, Traian Basescu ne-a vrut in Guvern, am avut o intelegere si acum ne trezim ca suntem un partid profitor de voturi. Daca in decembrie am fost buni, brusc am devenit profitori de voturi. Cand a avut presedintele dreptate? Acum sau in urma cu o luna si jumatate?", a comentat, ieri, presedintele UDMR, Marko Bela, atacul lansat de seful statului, la Covasna.

Acesta a declarat ca Uniunea a fost "un profitor de voturi in secuime" si ca el isi mentine afirmatiile facute la Budapesta, potrivit carora, prin Constitutie, nu este permisa niciodata autonomia teritoriala. Marko Bela a atras atentia ca declaratiile din ultima vreme ale lui Traian Basescu ar putea radicaliza discursul UDMR.

Basescu alearga pe culoarul eliberat de Vadim, titreaza Cotidianul, precizand ca analistii politici pun declaratiile cu tenta nationalista ale sefului statului pe seama campaniei electorale.

Analistul politic Cristian Pirvulescu pune declaratiile de sambata ale lui Traian Basescu in legatura cu doua momente electorale importante ale acestui an: alegerile locale anticipate de la Cluj-Napoca si cele prezidentiale din toamna. Pe termen lung insa, in opinia lui Pirvulescu, "ramane o problema sensibila: discutia despre autonomia teritoriala nu va putea fi evitata la infinit".

Sociologul Alin Teodorescu, fost deputat PSD, apreciaza ca discursul nationalist al sefului statului roman "trebuie pus in legatura cu alegerile prezidentiale.

"Traian Basescu a intrat in campanie electorala. Chiar daca prea devreme, si-a inceput campania electorala". Cu toate acestea, conform evaluarilor sociologului, acest tip de discurs "nu-i aduce deloc voturi in plus lui Traian Basescu".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Basescu ataca UDMR, #Traian Basescu UDMR, #Basescu Covasna Harghita , #presedinte