Presa de azi: "Voda" Basescu a coborat printre tarani

Joi, 29 Octombrie 2009, ora 07:27
4022 citiri
Presa de azi: "Voda" Basescu a coborat printre tarani
Foto: Evenimentul Zilei

Presedintele s-a cocotat pe ghiveci si cu talanga in mana a muls voturile ciobanilor, titreaza joi Gandul.

Seful statului a genera o premiera europeana: primul discurs la portavoce al unui presedinte de tara de pe un ghiveci din fata Palatului Prezidential. Basescu a anuntat un grup de tarani ca statul le da "15 lei la oaie si 200 de lei la vita".

"Traiti in Romania?", a raspuns presedintele iritat unei reporterite, care il intreba de unde vin banii pentru subventii. Replica a venit la finalul unei zile in care 600 de fermieri s-au imbrancit cu jandarmii la Ministerul de Finante, la Ministerul Agriculturii si la Palatul Cotroceni pentru a primi subventia prevazuta de lege pentru animale.

Protestatarii paziti in fata presedintiei de 500 de jandarmi si un elicopter MAI au avut surpriza sa le iasa in fata chiar presedintele Traian Basescu.

Tipete, imbulzeala, ghionturi inspre si dinspre cordonul de jandarmi, sute de fermieri care asteptau o solutie prezidentiala. In tabloul inclestat apare, abia iesit din intalnirea cu reprezentantii protestatarilor si flancat de SPP-isti, Traian Basescu. In tinuta lejera, cu un zambet in coltul gurii.

Huiduit de multime, presedintele si-a nuantat insa "verdictul". "Oameni buni, am venit sa va spun o realitate, sa o confrunt alaturi de voi. Nu are bugetul se stat bani acum", le-a spus el pe un ton plin de compasiune."

Si jurnalistii de la Romania Libera scriu despre acest subiect, sustinand ca fermierii forteaza plata subventiilor.

Crescatorii de animale nu mai au rabdare si cer guvernantilor sa plateasca urgent si intr-o singura transa subventiile pentru zootehnie. Pentru acest an, sub-ventia pe cap de animal a fost stabilita la un plafon maxim de 571 lei pentru bovine si 44 lei pentru ovine si caprine.

Pana in prezent, in bugetul Ministerului Agriculturii nu s-au gasit bani decat pentru plata unei prime transe de subventie de 200 lei pe cap de bovina, pentru restul platilor propunandu-se diverse variante, in transe, pana in februarie-martie 2010.

"Cerem plata subventiilor in maximum o luna, pentru a putea cumpara furajele necesare pentru animale la un pret mic si sa nu mai riscam ca anul trecut, cand platile s-au facut in februarie, cand nu puteam achizitiona decat furaje scumpe", a declarat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, Marcel Andrei.

Discutia presedintelui cu fermierii este vazuta ca un gest electoral si de jurnalistii de la Gardianul, care scriu ca Basescu recurge din nou la sprijinul electoral al oilor.

Candidatii la fotoliul prezidential nu au fost deranjati de protestele crescatorilor de animale care au avut loc ieri in Bucuresti si si-au derulat nestingheriti campania electorala, ba unii chiar si profitand de incident.

Liderul PSD Mircea Geoana s-a aflat la Botosani, Crin Antonescu la Urziceni, Sorin Oprescu a fost la Ploiesti, Kelemen Hunor la Sfantu Gheorghe, iar Traian Basescu si Corneliu Vadim Tudor s-au aflat in Capitala. Singurul care a dat ochi cu protestatarii a fost Traian Basescu.

Desi initial a declarat ca nu doreste sa discute cu acestia, Basescu a incercat ulterior sa-si mai adauge un punct la popularitate.

Voda" Basescu a coborat printre tarani, comenteaza si Evenimentul Zilei in editia de joi.

Presedintele Traian Basescu a facut un antrenament pentru zilele de foc ale campaniei electorale: a incercat sa calmeze cateva sute de fermieri furiosi, vorbindu-le la porta voce, facand apeluri la intelegere si aratandu-si rezistenta in fata huiduielilor.

S-a intamplat chiar in fata Palatului Cotroceni, acolo unde crescatorii de animale se adunasera dupa incercari esuate de a obtine intelegerea mai-marilor din Ministerul Finantelor.

"O sa dam drumul la oi pe strada, fiecare in judetul lui, sa vedem ce-or sa faca atunci!", a declarat unul din fermieri.

Banii erau importanti in conditiile in care producatorii romani sunt sufocati de concurenta din UE. Sunt nevoiti sa vanda, de exemplu, un kilogram de branza de oaie cu 8 lei, cand, in hipermarketuri, acesta se vinde chiar si la un pret dublu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#subventie fermieri, #Basescu fermieri, #discutie Basescu subventie , #presedinte