Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Presa internationala: Romania a dat replica R.Moldova

Miercuri, 15 Aprilie 2009, ora 16:12
4029 citiri
Presa internationala: Romania a dat replica R.Moldova

Presa rusa consemneaza miercuri discursul sustinut de presedintele Traian Basescu in Parlament cu privire la situatia din Republica Moldova, comentand ca Romania a dat replica tarii vecine si oprindu-se asupra cererii sefului statului de accelerare acordarii cetateniei.

Publicatia rusa Izvestia scrie ca Romania va accelera procedura de obtinere a cetateniei pentru moldoveni. Presedintele Basescu a mentionat ca numarul de cereri in vederea obtinerii cetateniei romane ar putea ajunge la 800.000, intrucat 65-70% din populatia Moldovei "sunt romani", scrie Izvestia.

In discursul sau Basescu a mentionat necesitatea modificarii legii privind acordarea cetateniei in vederea accelerarii acestei proceduri in primul rand pentru cetatenii Moldovei, potrivit publicatiei ruse.

Bucurestiul a dat replica autoritatilor de la Chisinau

Vremia Novostei scrie ca Bucurestiul a dat replica autoritatilor de la Chisinau, referindu-se la discursul presedintelui Traian Basescu privind situatia din Republica Moldova. Presedintele roman, scrie cotidianul rus, a spus ca fiind fidela principiilor ONU, Romania "nu intentioneaza sa ceara teritoriile pierdute in trecut".

"Insa dreptul nostru moral nu ne permite sa-i uitam pe cei care vorbesc aceeasi limba cu noi, indiferent de nationalitatea lor", a spus Basescu. El a mai spus ca "Romania a recunoscut prima independenta Republicii Moldova" si "este avocatul ei neplatit in procesul de integrare europeana", scrie Vremia Novostei, adaugand ca Basescu a mentionat ca niciodata nu va accepta ca "romanii sa fie urmariti pentru faptul ca sunt romani".

Presedintele roman a condamnat actiunile de violenta de la Chisinau, dar in acelasi timp si-a exprimat uimirea ca fortele de ordine au pemis manifestantilor sa patrunda in institutiile de stat, cerand infiintarea unei comisii europene pentru anchetarea situatiei din Moldova, scrie publicatia rusa.

Toti moldovenii au fost etichetati drept romani

Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, titreaza in editia de miercuri "Toti moldovenii au fost etichetati drept romani".

Publicatia rusa considera ca situatia din Moldova s-ar putea transforma intr-un serios scandal international. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a acuzat Serbia si Romania de implicare in evenimentele din Republica Moldova.

Nu este cunoscuta reactia Belgradului in legatura cu aceste acuzatii, insa Bucurestiul este indignat si chiar a propus examinarea "problemei moldovenesti" in Senat. Potrivit lui Basescu, Romania nu poate sa nu reactioneze fata de evenimentele din Moldova, intrucat "acolo se afla patru milioane de romani", scrie Nezavisimaia Gazeta, referindu-se la o declaratie de luni a presedintelui Basescu pe care acesta a nuantat-o marti seara.

Aceasta observatie a complicat lucrurile intrucat presedintele roman a introdus in randurile romanilor, practic, toti locuitorii Moldovei, inclusiv pe cei rusi, ceea ce a fost interpretat la Chisinau drept exces.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#discurs Basescu Moldova, #presa rusa Basescu, #Romania Moldova Rusia , #presedinte